Death in Venice

In de wereld van vandaag is Death in Venice voor veel mensen een onderwerp van algemene relevantie en interesse geworden. De impact ervan bestrijkt verschillende gebieden en de implicaties ervan worden steeds duidelijker in de samenleving. Of het nu gaat om de persoonlijke, zakelijke of sociale sfeer, Death in Venice heeft aanleiding gegeven tot debatten, onderzoek en reflecties over de invloed en reikwijdte ervan. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Death in Venice, van de oorsprong en evolutie tot de effecten en gevolgen ervan in onze omgeving. Het is belangrijk om Death in Venice te begrijpen en grondig te analyseren, om een ​​alomvattende en objectieve visie te krijgen op het belang ervan in ons dagelijks leven.

Morte a Venezia
Dood in Venetië
Death in Venice
Regie Luchino Visconti
Producent Luchino Visconti
Scenario Luchino Visconti
Nicola Badalucco
Thomas Mann (novelle)
Hoofdrollen Dirk Bogarde
Romolo Valli
Mark Burns
Björn Andrésen
Muziek Gustav Mahler
Ludwig van Beethoven
Modest Mussorgsky
Armando Gil
Montage Ruggero Mastroianni
Cinema­tografie Pasqualino De Santis
Distributie Warner Bros.
Première 1 maart 1971
Genre Drama
Speelduur 130 minuten
Taal Engels
Pools
Frans
Italiaans
Land Vlag van Italië Italië
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Death in Venice (Italiaans: Morte a Venezia) is een film uit 1971 van de Italiaanse regisseur Luchino Visconti. De film is gebaseerd op de novelle Der Tod in Venedig van de Duitse auteur Thomas Mann. In Nederland en België werd de film destijds uitgebracht als Dood in Venetië.

Verhaal

Het hoofdpersonage Gustav von Aschenbach (gebaseerd op Gustav Mahler) is op reis in Venetië. Daar raakt hij bezeten door de schoonheid van de Poolse jongeling Tadzio, die met zijn familie in hetzelfde hotel verblijft als Aschenbach. Aschenbach praat echter nooit met Tadzio.

In de novelle van Thomas Mann is het hoofdpersonage een romanschrijver, maar Visconti maakte er een componist van. Op die verandering na blijft de film betrekkelijk trouw aan het boek.

Terwijl Aschenbach rust tracht te vinden, wordt de rest van de stad geteisterd door een cholera-epidemie. De autoriteiten lichten de vakantiegangers echter niet in, omdat ze bang zijn dat ze allemaal zullen vertrekken. Wanneer Aschenbach en de andere gasten daguitstapjes maken in de binnenstad, ontdekken ze dat er iets mis is. Aschenbach wil vertrekken, maar besluit op het laatste nippertje om toch te blijven. Hij voelt zich jonger door de nabijheid van Tadzio. Hij gaat naar de kapper die hem er jonger laat uitzien door zijn haar te verven en hem te schminken. Vervolgens gaat hij naar het strand, waar hij sterft aan een hartaanval[1], terwijl hij kijkt naar Tadzio.

Rolverdeling

Acteur Personage
Bogarde, Dirk Dirk Bogarde Gustav von Aschenbach
Valli, Romolo Romolo Valli Hotelhouder
Burns, Mark Mark Burns Alfred
Ricci, Nora Nora Ricci Gouvernante
Berenson, Marisa Marisa Berenson Mevrouw von Aschenbach
André, Carole Carole André Esmeralda
Andrésen, Björn Björn Andrésen Tadzio
Mangano, Silvana Silvana Mangano Moeder van Tadzio
French, Leslie Leslie French Reisagent
Fabrizi, Franco Franco Fabrizi Barbier
Appicella, Antonio Antonio Appicella Zwerver
Garfagnoli, Sergio Sergio Garfagnoli Jaschu
Cristofoletti, Ciro Ciro Cristofoletti Receptionist
Battaglia, Luigi Luigi Battaglia Nietsnut
Darel, Dominique Dominique Darel Engelse toeriste
Elmi, Nicoletta Nicoletta Elmi Klein meisje aan tafel (onvermeld)