Dongense Vaart

In de wereld van vandaag is Dongense Vaart een onderwerp dat op verschillende gebieden grote belangstelling en discussie heeft gewekt. Of het nu academisch, politiek, sociaal of cultureel is, Dongense Vaart heeft de aandacht getrokken van zowel experts als burgers. De relevantie en betekenis ervan zijn in de loop van de tijd geëvolueerd, wat de impact ervan op de hedendaagse samenleving aantoont. Dit artikel heeft tot doel dieper in te gaan op de verschillende dimensies van Dongense Vaart en de implicaties, uitdagingen en mogelijke oplossingen ervan te onderzoeken. Van zijn oorsprong tot zijn impact op het heden vertegenwoordigt Dongense Vaart een cruciaal onderwerp dat het verdient om diepgaand te worden geanalyseerd en besproken.

Vaart
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Dongense Vaart (Noord-Brabant)
Dongense Vaart
Kaart
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Dongen Dongen
Coördinaten 51° 39′ NB, 4° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,15 km²
- land 2,15 km²
- water 0 km²
Inwoners
(2023-01-01)
790
(367 inw./km²)
Woning­voorraad 257 woningen[1]
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Dongense Vaart, ook wel Vaart geheten, is een kern[2] en kerkdorp dat is gelegen langs de Vaart en de Vaartweg. Het is een lintdorp. Dongense Vaart gaat naar het noorden toe over in de kern 's Gravenmoerse Vaart. Beide kernen zijn verschillend daar ze oorspronkelijk in verschillende gemeenten lagen. Dongense Vaart lag in Dongen en was overwegend katholiek, terwijl 's Gravenmoerse Vaart in de voormalige gemeente 's Gravenmoer is gelegen, die lange tijd een Hollandse enclave vormde en overwegend protestants was.

Kerk

In Dongen Vaart bevindt zich de Sint-Hubertuskerk uit 1865. Architect van deze neogotische kerk was P.J. Soffers. In 1929 werd een ingrijpende verbouwing van het interieur gerealiseerd, waarbij de driebeukige kerk in een eenbeukige werd getransformeerd en het neogotische pleisterwerk vervangen door schoon metselwerk. Dit geschiedde onder leiding van het architectenbureau Oomen. De kerk had géén voorganger. De communiebanken en biechtstoelen zijn neogotisch. De toren heeft drie geledingen en een zeskantige spits. De naastgelegen pastorie stamt uit 1890 en is gebouwd in eclectische stijl. Op de nabijgelegen begraafplaats bevindt zich een neogotisch grafmonument voor de stichters van de kerk. Kerk, pastorie en grafmonument vormen een ensemble van rijksmonumenten.

Nabijgelegen kernen

's-Gravenmoerse Vaart, Kaatsheuvel, De Moer, Dongen

Zie ook