Driehoeknevel

In de wereld van vandaag is Driehoeknevel een onderwerp dat grote belangstelling en discussie oproept. Deze kwestie heeft de aandacht getrokken van een breed spectrum van de samenleving, van academici en experts in het veld tot gewone mensen die dit fenomeen beter willen begrijpen. De impact ervan strekt zich uit tot meerdere gebieden, zoals economie, politiek, cultuur en het dagelijks leven. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Driehoeknevel verkennen, met als doel licht te werpen op de relevantie ervan vandaag en de potentiële invloed ervan in de toekomst.

Driehoeknevel
Driehoeknevel
Sterrenbeeld Driehoek
Type Spiraalvormig sterrenstelsel (SA(s)cd)
Messieraanduiding M33
NGC NGC 598
Rechte klimming 1u33,9m
Declinatie
(Epoche 2000)
+30° 38' 59"
Magnitude 5,7
Afstand 3 miljoen lichtjaar
Schijnbare afmeting 73 × 45 boogminuten
Diameter 50 000 lichtjaar, ong. de helft van het Melkwegstelsel
Roodverschuiving -0,000598
Massa 15 à 40 miljard × Zon.
Radiële snelheid -179,2 km/s
Portaal  Portaalicoon   Astronomie

M33 of Driehoeknevel is de aanduiding van een spiraalvormig sterrenstelsel dat op een afstand van 3 miljoen lichtjaar staat. De nevel is voor 1654 ontdekt door Giovanni Battista Hodierna en herontdekt door Charles Messier op 25 augustus 1764.

Het sterrenstelsel nadert met een snelheid van 182 km/s de Melkweg en is door middel van zwaartekracht losjes aan de Andromedanevel gebonden. Het is een zusterstelsel van ons sterrenstelsel en maakt deel uit van de Lokale Groep. Een helder H-II-gebied in het stelsel (linksonder op de foto) heeft een eigen aanduiding gekregen, NGC 604. Andere heldere stukken en gaswolken hebben in sommige catalogi ook eigen aanduidingen gekregen, waaronder NGC 588, NGC 592 en NGC 595.

Zichtbaarheid

M33 staat in het sterrenbeeld Driehoek (Triangulum) en kan alleen onder uitzonderlijk goede omstandigheden met het blote oog gezien worden.[1] Hiermee is het een van de verst verwijderde objecten die met het blote oog te zien zijn.[2] Door de grote uitgestrektheid en de lage oppervlaktehelderheid is een gewone verrekijker of een telescoop met een zo laag mogelijke vergroting het meest geschikt om M33 waar te nemen.

Zie ook

  • (en) Video waarin wordt ingezoomd op Messier 33
  • (en) Driehoeknevel in SIMBAD
Zie de categorie Triangulum Galaxy van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.