In de wereld van vandaag is Dysfemisme een onderwerp dat op verschillende gebieden aan relevantie heeft gewonnen. Van politiek tot wetenschap, cultuur en de samenleving in het algemeen heeft Dysfemisme de afgelopen decennia een groeiende belangstelling gegenereerd. Of het nu vanwege de impact ervan op het dagelijks leven van mensen is of vanwege de implicaties op de lange termijn, Dysfemisme is een bepalende factor geworden in de mondiale besluitvorming. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Dysfemisme onderzoeken en de invloed ervan op de moderne wereld, evenals de mogelijke gevolgen ervan voor de toekomst.
Het dysfemisme (van het Griekse δύς, "mis-", en φήμη, "zeggen" ) of malfemisme is een stijlfiguur waarbij iets of iemand kwetsender, grover, viezer en/of aanstootgevender wordt voorgesteld dan het in werkelijkheid is. De bedoeling is in het algemeen om bepaalde gevoelens zo negatief mogelijk te verwoorden.
Wanneer een dysfemisme echt kwetsend bedoeld is (wat niet per se het geval hoeft te zijn) wordt ook wel van een kakofemisme gesproken. De spreker drukt vaak grote boosheid uit door zich van een kakofemisme te bedienen.
Dysfemismen zijn schuttingwoorden. Ze behoren tot de sterkste taboewoorden van een taal.
Omdat het gebruik van dysfemismen onder andere met religie verband houdende woorden behelst (in het scheldwoord sodemieter zit bijvoorbeeld de naam van de vervloekte stad Sodom besloten), kunnen sommige dysfemismen als een vorm van blasfemie worden beschouwd.
Een dysfemisme is exact het tegenovergestelde van een eufemisme. Voor een neutrale manier van zeggen heeft de Australische taalkundige Kate Burridge de term orthofemisme bedacht.