Ferdinand Van de Putte

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen
Ferdinand Van de Putte
Ferdinand Van de Putte
Algemene informatie
Land België
Geboortedatum 18 maart 1807
Geboorteplaats Rumbeke
Overlijdensdatum 8 februari 1882
Overlijdensplaats Kortrijk
Werk
Beroep historicus, pastoor, schrijver, leerkracht, rector, pastoor-deken, katholiek priester
Werkgever(s) Sint-Lodewijkscollege
Werkplaats Brugge, Boezinge, Poperinge, Kortrijk
Functies kanunnik
Religie
Religie Rooms-Katholieke Kerk
Familie
Vader Joannes-Jacobus Van de Putte
Moeder Maria-Elisabeth Delebecque
Persoonlijk
Talen Frans
Moedertaal Frans
Schrijftaal Frans
Diversen
Lid van Genootschap voor Geschiedenis te Brugge
Prijzen en onder­scheidingen Ridder in de Leopoldsorde
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.
Ferdinand Van de Putte, foto door Auguste Debedts (Bisschoppelijk Archief, Brugge)

Ferdinand Van de Putte (Rumbeke, 18 maart 1807Kortrijk, 8 februari 1882) was een Belgisch rooms-katholiek priester en historicus.

Levensloop

Ferdinand Van de Putte begon zijn humaniora in het college van Ieper en maakte ze af in het pensionaat Morel-Danheel van Pierre Morel-Danheel in Diksmuide, dat geleid werd door een oom van hem en waar hij als studiemeester-onderwijzer een eerste bezoldigde activiteit kreeg (1826-1830). Een van zijn leerlingen was Johan Joseph Faict, de latere bisschop van Brugge.

In 1830 liet hij zich inlijven bij de Burgerwacht van Ingelmunster en werd er prompt luitenant. Hij werkte tevens als leraar in de kostschool in die gemeente. In 1831 trad hij in het seminarie van Gent in. Toen in 1834 het Duinencollege geopend werd in Brugge, werd hij er als studiemeester aangesteld en werd tot priester gewijd. Weldra werd hij leraar voor de wetenschappen en in 1838 kreeg hij de leiding van de school, die de voorloper was van het Sint-Lodewijkscollege.

In 1843 werd hij pastoor van Boezinge en in 1858 pastoor-deken van Sint-Bertinus in Poperinge. In 1866 werd hij pastoor-deken van Onze-Lieve-Vrouwkerk in Kortrijk en in 1872 van de Sint-Martinuskerk in Kortrijk.

Van de Putte was medestichter van het Genootschap voor Geschiedenis te Brugge en was er bestuurslid vanaf 1839 tot aan zijn dood. Vanaf 1863 was hij ondervoorzitter. De gunstige reputatie van de Brugse vereniging was snel gemaakt. Historicus Jules de Saint-Genois schreef in 1843: Bruges est en quelque sorte, aujourd'hui, le foyer où s'élaborent les principales publications d'histoire du pays; la Société d'Emulation fait rude concurrence à la Commission royale d'histoire.

Van de Putte leverde hierin een aanzienlijke bijdrage, vooral in de eerste jaren van het genootschap. Zijn ambten in het zuiden van de provincie verhinderden wel een volgehouden activiteit maar beletten hem niet om regelmatig bijdragen aan de 'Handelingen' van het genootschap te leveren, over een grote variëteit van onderwerpen. Zowel voor zijn eigen artikels als voor de vele publicaties van oude teksten die hij benaarstigde, werd hem achteraf een zekere overhaast en gebrek aan accuraatheid verweten. Het belet niet dat hij, naast zijn vele andere activiteiten, op het vlak van de geschiedenis een merkwaardige veelheid aan geschriften, vaak primeurs over het behandelde onderwerp, heeft nagelaten.

Het was deken Van de Putte die Guido Gezelle liefderijk ontving en opving, toen hij, na de Brugse mislukking, in 1872 in het voor hem onbekende Kortrijk aankwam en die voor hem de weg bereidde die maakte dat hij er zich weldra thuis zou bevinden en er bijna dertig jaar tevreden zou leven en er zich als dichter ontplooien.

Publicaties

Uitgave van oude teksten Artikels in de Handelingen van het Genootschap voor Geschiedenis

Van de Putte publiceerde bijna 100 bijdragen in de 'Handelingen'. We vermelden hierna alleen de bijzonderste.

Studies gewijd aan de geschiedenis van de landbouw in Vlaanderen en de grondontginning Van de Putte nam ook deel aan archeologische opgravingen, waar hij vervolgens over publiceerde Uitgave door de Maatschappy der Vlaamsche bibliophielen Vele notities door Van de Putte zijn verschenen in Volkskundige werkjes door Van de Putte Van de Putte was actief in de verspreiding van het algemeen Nederlands Als archeoloog en monumentenzorger werkte hij mee aan restauraties of nieuwbouw

Literatuur

Externe link

Bibliografische informatie
  1. http://www.odis.be/lnk/PS_127824.