In dit artikel gaan we dieper in op Fermatgetal, een onderwerp dat de afgelopen tijd de aandacht van veel mensen heeft getrokken. Om een alomvattend beeld van deze kwestie te geven, zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Fermatgetal, vanaf de oorsprong ervan tot de huidige implicaties ervan. Door middel van een reis waarin we de verschillende facetten ervan zullen analyseren, willen we een gedetailleerd overzicht bieden waarmee onze lezers op een brede en volledige manier de relevantie en impact kunnen begrijpen die Fermatgetal heeft in de moderne samenleving. Door gegevens, meningen van deskundigen en getuigenissen te presenteren, proberen we een verrijkende visie te bieden die uitnodigt tot reflectie en debat over Fermatgetal.
Een fermatgetal, vernoemd naar de Franse wiskundige Pierre de Fermat, is een natuurlijk getal van de vorm
Fermat vermoedde dat elk fermatgetal een priemgetal is. Zijn vermoeden is onjuist gebleken, maar klopt wel voor de eerste vijf fermatgetallen:
Andersom is wel waar dat als een getal van de vorm een priemgetal is, dat dan een macht van 2 moet zijn.
F5 is al geen priemgetal meer, zoals Euler in 1732 ontdekte.
Ook een aantal volgende fermatgetallen is inmiddels gefactoriseerd:
(hierin staat P62 voor een priemgetal van 62 cijfers)
Van alle fermatgetallen van F5 tot en met F32 (een getal van meer dan een miljard cijfers) is inmiddels bekend dat ze niet-priem zijn.