Ghardaïa (stad)

Tegenwoordig is Ghardaïa (stad) een onderwerp van grote relevantie en interesse voor een breed spectrum van de bevolking. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op de wereldeconomie heeft Ghardaïa (stad) op verschillende gebieden tot debatten en controverses geleid. Door de geschiedenis heen is Ghardaïa (stad) het onderwerp geweest van studie en analyse door experts in verschillende disciplines, wat heeft bijgedragen aan de verspreiding van informatie en meningen over deze kwestie. In dit artikel zullen we ons verdiepen in de opwindende wereld van Ghardaïa (stad) en de vele facetten ervan verkennen, met als doel een compleet en verrijkend inzicht te geven in dit intrigerende onderwerp.

Ghardaïa
غرداية
Plaats in Algerije Vlag van Algerije
Ghardaïa (Algerije)
Ghardaïa
Situering
Provincie Ghardaïa
Coördinaten 32° 29′ NB, 3° 40′ OL
Algemeen
Oppervlakte 590 km²
Inwoners
(31-12-2005)
104.645[1]
Hoogte 572 m
Overig
Postcode 47000
Detailkaart
Kaart van Ghardaïa
Locatie van de gemeente in de provincie Ghardaïa
Portaal  Portaalicoon   Afrika

Ghardaïa (Arabisch: غرداية, Mzab-Wargla: ) is een Berberse oasestad in Algerije en is de hoofdplaats van de provincie Ghardaïa. De stad telde in 2005 104.645 inwoners.

De stad vormt het traditionele hart van de M'Zabvallei in het noorden van de Centrale Sahara, een gebied waar de islamitische stroming van de ibadieten sterk vertegenwoordigd is. Het ligt in een kloof en vormt een pentapolis met de heilige stad Beni Isguen en de steden Melika, Bou Noura en Atheuf.

De stad werd door Kharidjitische moslims gesticht in de 11e eeuw, telt veel middeleeuwse monumentale gebouwen en vormt vanwege haar bijzondere gebouwen sinds 1982 onderdeel van een UNESCO-werelderfgoedmonument. Le Corbusier werd door de bouwstijl beïnvloed tot zijn latere modernistische ontwerpen.

De stad is bekend om haar tapijten van ruw geitenhaar, vaak uitgevoerd met simpele zwart-witte geometrische patronen. De belangrijkste activiteit is echter de landbouw, die gericht is op de productie van dadels. Verder bevinden zich er een glasblazerij en een staalfabriek. Ten zuiden van de stad wordt aardolie en aardgas gewonnen.

Het water voor de stad en dadelpalmen in de omgeving wordt grotendeels uit ondergrondse bronnen betrokken. In 1950 werd er een grote artesische bron gevonden op 1200 meter diepte.

Bij de stad ligt de luchthaven Noumérat - Moufdi Zakaria (of kortweg 'luchthaven Ghardaïa').

In 2008 werd de stad getroffen door overstromingen als gevolg van zware regenval.[2]

Zie de categorie Ghardaïa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.