Gillrath

Als we het over Gillrath hebben, is het onmogelijk om niet nieuwsgierig te zijn naar meer informatie over dit onderwerp. Of het nu vanwege zijn historische relevantie, zijn impact op de hedendaagse samenleving of zijn invloed op verschillende aspecten van het dagelijks leven is, Gillrath heeft de aandacht getrokken van mensen van alle leeftijden en levensstijlen. Vanaf het begin tot aan de relevantie ervan vandaag de dag is Gillrath een object van studie en interesse geweest voor zowel onderzoekers, academici als nieuwsgierige mensen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Gillrath, evenals het belang en de relevantie ervan in de huidige context.

Gillrath
Plaats in Duitsland Vlag van Duitsland
Gillrath (Noordrijn-Westfalen)
Gillrath
Situering
Deelstaat Noordrijn-Westfalen
Landkreis Heinsberg
Gemeente Geilenkirchen
Coördinaten 50° 59′ NB, 06° 4′ OL
Algemeen
Inwoners
(31-12-2013)
1.823
Hoogte 80 m
Overig
Postcode 52511
Netnummer 02451
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Gillrath is een kerkdorp in de Duitse gemeente Geilenkirchen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het dorp ligt ten westen van de stad Geilenkirchen aan de Nederlandse grens. Gillrath ligt aan de Bundesstrasse 56, die van Geilenkirchen naar Sittard, en aan de K3, die van Birgden naar Teveren loopt. Door Gillrath stroomt de Roode Beek. De bevolking is grotendeels katholiek. Het voornaamste middel van bestaan is de landbouw. Daarnaast was er een lange traditie van fabricage van dakpannen en keramiek; deze fabrieken zijn in de loop van de 20e eeuw verdwenen.

Geschiedenis

De eerste naamsvermelding, Gelrode, dateert uit 1270. "Rode" betekent 'gerooid stuk land', "Gel" is onduidelijk. Gedacht is wel aan het Gallische "gilum" voor 'stromend water' of het Ierse "gil" voor 'water'. Mogelijk is het echter een persoonsnaam.[1]Van het kasteel Burg Gillrath, dat in de 15e eeuw werd gebouwd, is vandaag de dag geen spoor meer te vinden. In 1782 werd in Gillrath een kapel gebouwd, waarna het in 1804 een zelfstandige parochie werd. Westelijk van Gillrath lag vroeger een kleinere nederzetting, Gillrather Bruch, die inmiddels geheel door de bebouwing van Gillrath is opgeslokt.

Gillrath vormt tegenwoordig samen met de aangrenzende plaatsen Hatterath, Nierstraß en Panneschopp een van de 13 stadsdistricten van Geilenkirchen.

Literatuur

  • Alt-Geilenkirchen und seine Nachbarn. Historischer Bildband von und um Geilenkirchen – Ausgabe 1986 – Verlag Fred Gatzen, Geilenkirchen
  • Walter Scheufen: Geilenkirchen und seine Dorfgemeinschaften - Ausgabe 2007 - Stadt-Bild-Verlag Leipzig
Gillrath, kerk: Sankt-Marien Kirche
Voormalige fabriek in Gillrath.
Zie de categorie Gillrath van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.