Heizel

In dit artikel zullen we het onderwerp Heizel diepgaand onderzoeken, waarbij we de relevantie ervan in de hedendaagse samenleving en de impact ervan op verschillende aspecten van ons leven analyseren. Van zijn oorsprong en evolutie tot zijn invloed op de populaire cultuur, door zijn betrokkenheid bij de manier waarop we ons verhouden tot de wereld om ons heen. We zullen ook de meningen van deskundigen en de verschillende perspectieven die rond Heizel bestaan ​​onderzoeken, met als doel een globale en volledige visie te geven op dit brede en complexe onderwerp. Langs deze lijnen zullen we ons verdiepen in een diepe reflectie die ons zal helpen het belang van Heizel in de huidige context beter te begrijpen.

Voor het gelijknamige metrostation, zie Heizel (metrostation); voor de ramp, zie Heizeldrama.
Heizel
Heysel
Wijk van Vlag Brussel (stad) Brussel
Heizel (Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
Heizel
Kerngegevens
Land Vlag van België België
Gewest Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Gemeente Vlag Brussel (stad) Brussel
Stadsdeel tussen Romeinsesteenweg, Houba De Strooperlaan en Park van Laken
Coördinaten 50° 54′ NB, 4° 20′ OL
Inwoners
(2011)
13.839
Foto's
Het Atomium met Brussels Expo op de achtergrond.
Het Atomium met Brussels Expo op de achtergrond.

De Heizel (Frans: Heysel) is een wijk in Laken in de Belgische hoofdstad Brussel. De Heizel ligt in het noordwesten van de stad, ruwweg tussen de Romeinsesteenweg, de Houba De Strooperlaan en het Park van Laken.

Op de Heizel werd in 1935 en 1958 een wereldtentoonstelling gehouden, waaraan het expositie- en conferentiecomplex Brussels Expo, het Planetarium van Brussel en het Atomium nog herinneren. Andere attracties op de Heizel zijn het Bruparck en het Koning Boudewijnstadion, vroeger Heizelstadion geheten.

Geschiedenis

Gedurende het ancien régime was het Heizelplateau grotendeels eigendom van de paters van Affligem. Het behoorde tot de parochie Laken.

De Vandermaelenkaart uit het midden van de 19de eeuw toont hier een landelijk gehuchtje Heyssel.

Aan het einde van de 19e eeuw had de Heizel nog een uitgesproken landelijk karakter, hoewel er al plannen bestonden op het plateau een nieuw stadsgebied te ontwikkelen. Koning Leopold II was in 1899 begonnen met het verwerven van grond op de Heizel en nadat de gemeente Laken in 1921 was geannexeerd door Brussel, droeg de staat het terrein over aan de stad. Aangezien het Jubelpark inmiddels te krap was geworden, wilde men de Heizel ontwikkelen tot de nieuwe expositie- en congreslocatie van de Belgische hoofdstad. Het complex werd ontworpen door architect Joseph Van Neck en zou in 1935 onderdak bieden aan de wereldtentoonstelling. In 1930 kwam het stadion op de Heizel gereed, dat ter ere van het 100-jarig bestaan van de Belgische staat Eeuwfeeststadion gedoopt werd. In 1958 verrees ter gelegenheid van wederom een wereldtentoonstelling op de Heizel het Atomium, dat tot een van de symbolen van Brussel zou uitgroeien.

In een van de paleizen van de huidige expo werd in 1987 het Eurovisiesongfestival georganiseerd.

Verkeer en vervoer

De Heizel wordt ontsloten door metrolijn 6 met de stations Heizel en Koning Boudewijn en ligt dicht aan de Brusselse Ring.