Hernia

In dit artikel zullen we het onderwerp Hernia onderzoeken, dat de afgelopen jaren grote belangstelling heeft gewekt. Hernia is een onderwerp dat heeft geleid tot een breed scala aan meningen en discussies op verschillende terreinen, van de academische wereld tot het grote publiek. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten analyseren die verband houden met Hernia, van de oorsprong ervan tot de invloed ervan op de huidige samenleving. We zullen ook de verschillende perspectieven en benaderingen onderzoeken die zijn aangenomen om dit probleem aan te pakken, evenals hun impact in verschillende contexten. Door middel van een alomvattende en objectieve analyse proberen we licht te werpen op Hernia en een alomvattend beeld te bieden om het belang en de relevantie ervan vandaag de dag beter te begrijpen.

Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Hernia
Frontale röntgenfoto van de borstkas. Er is een hernia van Morgagni te zien.
Frontale röntgenfoto van de borstkas.
Er is een hernia van Morgagni te zien.
Coderingen
ICD-10
ICD-9
K40-K46
550-553
MedlinePlus 000960
eMedicine emerg/251
ped/2559
MeSH D006547
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een hernia of breuk is de uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar het normaliter in ligt.

Er bestaan verschillende hernia's. De meest voorkomende ontwikkelen zich in de onderbuik, als een zwakte van de buikwand evolueert tot een lokaal gat, of "defect" waar de uitstulping optreedt. Zie liesbreuk en navelbreuk.

De bekendste is de hernia in de tussenwervelschijf, waarbij deze een uitstulping vertoont die de zenuwen afknelt, waarbij uitval in de benen of de armen optreedt. Een synoniem voor hernia is breuk, maar dat woord suggereert een scheur of beschadiging, die er (behalve bij de hernia nuclei pulposi) meestal niet echt is; het gaat dan vaak om het uitpuilen van buikinhoud door opgerekte structuren.

Soorten hernia's

De meeste overige hernia's vallen in de ICD-10 onder K40-46

  • Hernia diaphragmatica, ofwel hernia van het middenrif
  • Hernia inguinalis, ofwel liesbreuk
  • Hernia scrotalis, een uitgebreide vorm van de indirecte liesbreuk waarbij de breukinhoud in het scrotum terechtkomt. Deze kunnen zeer groot worden.
  • Hernia umbilicalis of navelbreuk
  • Hernia spiegeli, een hernia in de linea semilunaris, naast de rechte buikspier
  • Hernia cicatricialis of littekenbreuk, een breuk in een (chirurgisch) buikwandlitteken. De huid is intact, maar de onderhuidse structuren hebben van elkaar losgelaten en door de zo ontstane zwakke plek puilen darmen onder de huid buiten de buikwand