In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Historische Pool van Defensie, onderzoeken we de verschillende facetten ervan en onderzoeken we de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Vanaf zijn oorsprong tot zijn relevantie vandaag de dag is Historische Pool van Defensie door de geschiedenis heen onderwerp van belangstelling en debat geweest, waarbij allerlei meningen en perspectieven zijn voortgekomen. Door middel van een kritische en uitputtende analyse zullen we de verschillende aspecten van Historische Pool van Defensie ontrafelen, van de invloed ervan op de populaire cultuur tot zijn rol in de wereldeconomie. Op dezelfde manier zullen we de evolutie ervan in de loop van de tijd en de toekomstige projectie ervan onderzoeken, in een poging het belang ervan in de hedendaagse wereld beter te begrijpen. Door Historische Pool van Defensie te verkennen hopen we een completere en verrijkende visie te bieden op dit onderwerp dat zoveel impact heeft op ons leven.
De Historische Pool van Defensie was een adviesraad betreffende waardevolle militaire locaties in België die behoren tot het gemeenschappelijk erfgoed.
Op initiatief van de vroegere minister van Defensie André Flahaut (PS) zag deze adviesraad het levenslicht bij wet van 14 juni 2006. De raad kwam op 20 maart 2007 voor het eerst bij elkaar in de centrale bibliotheek van Defensie in Evere, waar zich een historisch militair archief bevindt.
Volgens de statuten bestond de taak van deze raad erin het historisch erfgoed van Defensie te inventariseren, adviezen te verstrekken over het behoud, de instandhouding en de opwaardering ervan. Door dit initiatief bleef het militair verleden een deel van het collectief geheugen. Mede door deze Pool werd het militaire erfgoed globaal beheerd.
De volgende militaire locaties die behoren tot de iconen van de Belgische militaire geschiedenis werden ondergebracht in deze historische pool:
Sinds 2017 valt de Historische Pool van Defensie onder het War Heritage Institute, een koepelorganisatie die verschillende federale militaire instellingen, musea en sites beheert.[1] Enkele sites van de Historische Pool van Defensie werden onder het beheer van het WHI geplaatst terwijl andere sites, zoals het Fort van Eben-Emael, door derden zullen worden uitgebaat.[2]