In de hedendaagse wereld heeft Jacques Fromental Halévy een belang verworven dat de grenzen overstijgt en een onderwerp van belang is geworden voor een breed spectrum van de samenleving. De relevantie ervan komt tot uiting op verschillende gebieden, van politiek en economie tot cultuur en entertainment. Jacques Fromental Halévy heeft de aandacht getrokken van experts, academici, critici en het grote publiek, en heeft debatten, reflecties en analyses gegenereerd die proberen de impact en invloed ervan vandaag de dag te begrijpen. In die zin wil dit artikel dieper ingaan op het onderwerp Jacques Fromental Halévy, de vele facetten ervan verkennen en een brede en complete visie bieden om de reikwijdte en het belang ervan in de hedendaagse wereld af te bakenen.
Jacques Fromental Halévy (Parijs, 27 mei 1799 - Nice, 17 maart 1862) was een Frans operacomponist.
Halévy was een leerling van Luigi Cherubini aan het Conservatoire national supérieur de musique van Parijs, en behaalde in 1819 de Prix de Rome. Zijn eerste werk dat werd opgevoerd was de opéra-comique L'artisan in 1827. In hetzelfde jaar werd hij benoemd tot leraar aan het conservatorium van Parijs. In 1836 werd hij gekozen tot lid van het Institut de France.
Jacques Halévy geldt vooral als een belangrijk vertegenwoordiger van de grand opéra. Zijn beroemdste opera in dat genre is La juive uit 1835 op een libretto van Eugène Scribe. In totaal schreef Halévy ongeveer veertig opera's. Andere successen waren L'éclair (1835), La reine de Chypre (1841) en Charles VI (1843).
Hoe geliefd ze in de negentiende eeuw ook waren, de opera's van Halévy hebben geen repertoire gehouden. Zij delen dat lot met andere werken in het genre, zoals die van Giacomo Meyerbeer. Evenwel werd in september 2009 door De Nederlandse Opera La Juive opnieuw uitgevoerd onder regie van Pierre Audi.
Halévy was getrouwd met de beeldhouwer Léonie Rodrigues-Henriques, die een zuster was van de schrijfster Eugénie Foa.