In dit artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Januari 2000. Of het nu gaat om een historische figuur, een natuurlijk fenomeen, een relevante gebeurtenis of een ander interessant onderwerp, we duiken in de context, kenmerken en relevantie ervan. Langs deze lijnen zullen we proberen alle aspecten die verband houden met Januari 2000 te begrijpen en grondig te analyseren, waardoor de lezer er een completer en gedetailleerder beeld van krijgt. Vanaf de oorsprong tot de impact van vandaag streven we ernaar alle mogelijke invalshoeken te verkennen om een breed en verrijkend perspectief op Januari 2000 te bieden.
Dit artikel geeft een chronologisch overzicht van alle belangrijke gebeurtenissen per dag in de maand januari van het jaar 2000.
Gebeurtenissen
- Loodhoudende benzine wordt in de lidstaten van de Europese Unie officieel verboden.
- De SIS-kaart (sociale identiteitskaart) vervangt de kleefbriefjes voor diensten van apothekers en ziekenhuizen in België.
- Genk, Mortsel, Waregem en Seraing worden steden.
- Zonenummers worden verplicht in België bij elk telefoongesprek in het binnenland.
- Hoewel de 20e eeuw en het tweede millennium na Christus nog een jaar te gaan hebben, vieren miljoenen mensen in de wereld de overgang naar het lange tijd magische jaar 2000. Grote problemen met de millenniumbug blijven uit.
- André Hazes gaat op Schiphol een medepassagier te lijf. De Noor slaat het zoontje van Hazes in het gezicht, omdat die te druk zou zijn. Hazes gaat door het lint en wordt door de Koninklijke Marechaussee aangehouden.
- Het Amerikaanse internetbedrijf America Online (AOL) en de mediagigant Time Warner kondigen aan dat ze fuseren. Voor de beurswereld is dit de grootste fusie ooit.
- Voormalig DDR-staatshoofd Egon Krenz, die tot zesenhalf jaar cel werd veroordeeld voor zijn verantwoordelijkheid aan het schietbevel aan de voormalige Duits-Duitse grens, begint aan zijn gevangenisstraf.
- Na twee jaar speculatie fuseren de farmabedrijven Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham. De nieuwe firma GlaxoSmithKline is nu de grootste farmagroep ter wereld met 105 000 werknemers en een beurswaarde van 7500 miljard Belgische frank. In België telt de fusiegroep 3400 werknemers.
- Onder druk van interim-president Vladimir Poetin wordt de gematigde communist Gennadi Seleznjov tot parlementsvoorzitter verkozen.
- Oud-bondskanselier Helmut Kohl neemt ontslag als erevoorzitter van de Duitse CDU. Hij blijft weigeren de namen te noemen van degenen die hem geld hebben gegeven voor zijn geheime rekeningen.
- Zwemmer Ian Thorpe scherpt in Sydney zijn eigen wereldrecord op de 200 meter vrije slag kortebaan (25 meter) aan tot 1.42,54.
- In Ecuador neemt vicepresident Gustavo Noboa het bewind over van de afgezette president Jamil Mahuad. Daarmee komt een einde aan de korte volksopstand tegen de invoering van de Amerikaanse dollar. Het verzet werd opgezet door de Indiaanse bevolking en een deel van het leger.
- In NRC Handelsblad verschijnt een profetisch essay van Paul Scheffer over "het multiculturele drama". Scheffer ziet het ontstaan van een etnische onderklasse die niet integreert en die op den duur zal radicaliseren.
- In Roemenië vindt een cyanideramp plaats bij Baia Mare. Door een ongeluk in een goudmijn kwam via een zijrivier cyanide vrij in de Tisza, die voor een catastrofale ecologische ramp zorgde.
- België gaat in beroep tegen de uitspraak van een Britse rechtbank die geen inzage geeft in het medisch dossier van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet. België wil de terugkeer van Pinochet naar Chili verhinderen.
- Een rechtbank in Preston veroordeelt de huisarts Harold Shipman (54) 15 keer tot levenslange hechtenis voor de moord op 15 van zijn patiënten. Het Britse gerecht vermoedt dat Shipman in totaal 150 patiënten heeft omgebracht in een periode van 30 jaar.
- Een toestel van Alaska Airlines stort neer in zee wanneer het wegens een technisch defect een noodlanding probeert te maken op de luchthaven van Los Angeles. De 88 inzittenden komen om het leven.
Overleden