In de wereld van vandaag is Jarnsaxa (mythologie) een onderwerp geworden met grote relevantie en interesse onder een breed publiek. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op de hedendaagse samenleving heeft Jarnsaxa (mythologie) de aandacht getrokken van zowel academici, professionals als enthousiastelingen. Met een rijke en complexe geschiedenis is Jarnsaxa (mythologie) door de jaren heen geëvolueerd, heeft het verschillende aspecten van het dagelijks leven beïnvloed en op tal van gebieden een cruciale rol gespeeld. In dit artikel zullen we het belang van Jarnsaxa (mythologie) en de invloed ervan op verschillende terreinen grondig onderzoeken, van cultuur tot economie, politiek en technologie.
Jarnsaxa (ook: Iarnsaxe, 'de ijzerstenige') is in de noordse mythologie een reuzin. Zij is een van de negen Aegirsdochters van de zeegodin Ran. Ze is de minnares en tweede vrouw van Thor volgens de Proza-Edda en werd door hem moeder van Magni en Modi. Bijgevolg wordt Sif, de vrouw van Thor, in een kenning beschreven als de 'rivale van Járnsaxa' (elja Járnsǫxu) (Skáldskaparmál, 21).
Volgens het Hyndluljóð is Járnsaxa de naam van een van de negen moeders van Heimdall. De naam Járnsaxa betekent 'ijzeren mes'.
De IJslandse geleerde Snorri Sturluson (1179-1241) nam de mogelijkheid in overweging dat Jarnsaxa en Sif dezelfde zijn. Hij staat wel alleen met deze opvatting.