J'veux de l'amour

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen
J'veux de l'amour
Single van:
Raymond van het Groenewoud
Van het album:
Leven en Liefdes
Uitgebracht 1980
Genre Pop
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Raymond van het Groenewoud
1979
Leidseplein
  1980
J'veux de l'amour
  1980
Ze weet niet wat ze doet (live)
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

J'veux de l'amour is een single van Raymond van het Groenewoud uit zijn album Leven en Liefdes (1980) en een van zijn bekendste liedjes. Het is een cover van het gelijknamige Franstalige lied J'veux d'l'amour van de Canadese zanger Robert Charlebois.

Het lied

Van Het Groenewoud zong het lied voor het eerst in het openbaar op het Pinkpopfestival in 1980. Het lied werd al gauw een grote hit in Vlaanderen en ook zijn doorbraaknummer in Nederland.

"J'veux de l'amour" gaat over een zanger die terugblikt op zijn carrière en zowel positieve als negatieve momenten opsomt. Met gevoel voor ironie zingt hij over hoe hij in diverse Vlaamse gehuchten heeft opgetreden (Aalst, Peutie, Zwevezele, Genoelselderen), waar hij zowel "succes" als "ellende" gekend heeft. Het succes is echter relatief, aangezien de verzoeknummers die het publiek hem vroeg te spelen niets met zijn eigen repertoire te maken hebben (AC/DC is een Australische rockgroep, "Chérie" is het bekendste lied van smartlapzanger Eddy Wally en "Bakske vol met stro" een nummer van komiek Urbanus). Alhoewel hij een syndicaat en een agent heeft, "hebben artiesten meestal maar één verzoeknummer: "J'veux de l' amour!" ("Ik wil liefde!")

Het lied schetst ook buiten dit refrein een beeld van een eenzame, regelmatig dronken en amper erkende artiest. Zijn hond wacht de hele nacht in de auto, hij loopt regelmatig blauwtjes als hij vrouwen wil versieren en zijn vrienden vinden nooit de weg naar zijn optredens. Toch heeft hij een echtgenote die hij ongelukkig maakt door om 4 uur 's ochtends dronken thuis te komen en een "verstrooide madam die haar pil vergat voor abortus op weg naar Amsterdam." Tijdens zijn hele betoog wil de artiest slechts één ding: liefde. Het lied wordt bij elke strofe en elk refrein wanhopiger en luider zonder de amusante ondertonen uit het oog te verliezen.

Vergelijking met Robert Charlebois' origineel

Van Het Groenewoud bleef qua thema, melodie en tekstuele opbouw trouw aan het origineel, maar voegde er toch zijn eigen stijl aan toe. Bepaalde details werden veranderd, meestal om het nummer een Vlaamser karakter te geven. Zo zong Charlebois in het origineel over de Canadese steden Longueuil, Vaudreuil, Repentigny en Lavaltrie. De verzoeknummers die hij aangevraagd kreeg zijn: Strangers in the Night (van Frank Sinatra), "Feelings" (door Morris Albert) en "Mexico" (door Luis Mariano). Ook de regels "Au compte-goutte/A la pelle/A Beyrouth/Au bordel/Au secours" werden bij Groenewoud veranderd in: "In een kano, op het strand, in de lift, op de tram, op de vloer". Bij Charlebois is "het meisje dat er tof uitziet" een "rosse met een groene trui" ("Je parle à la rousse avec un chandail vert") en in plaats van over de premier zingt hij over Luis Mariano, die beter zou verdienen dan zijn hit "Mexico". De vrouw die een abortus wil is bij Charlebois op weg naar Plattsburg in de VS.

Andere versies

Van Het Groenewoud bewerkte "Je veux de l' amour" ooit met een andere tekst als een ode aan voetballer Wilfried Van Moer. De integrale tekst valt te lezen op blz. 93-94 van Carl Huybrechts' boek "Rik De Saedeleer, De stem van ons voetbal. Memoires.", uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, 2011. In 2021 zong Frank Lammers als de act Frank & Frank een bewerking van het lied onder de titel Frank de Boer, een ode aan de toenmalige bondscoach van het Nederlands voetbalelftal Frank de Boer.

Verwijzingen in andere media

Trivia

Radio 2 Top 2000

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
J'veux de l'amour 683-930941564647783840810745845892994157313171436168819281824---1555- -
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Externe links