Jurrian van Dongen

Vandaag gaan we ons verdiepen in een onderwerp dat de nieuwsgierigheid van veel mensen wekt. Jurrian van Dongen is een onderwerp dat door de jaren heen onderwerp van debat en studie is geweest, en in dit artikel gaan we de verschillende facetten ervan verkennen. Vanaf het begin tot aan de impact ervan op de hedendaagse samenleving heeft Jurrian van Dongen de aandacht getrokken van zowel experts als enthousiastelingen. Gedurende deze analyse zullen we de verschillende perspectieven onderzoeken die er bestaan ​​op Jurrian van Dongen en proberen licht te werpen op enkele van de mythen en realiteiten eromheen. We hopen dat de lezers aan het einde van dit artikel een vollediger en dieper begrip van Jurrian van Dongen zullen hebben en de relevantie ervan in de moderne wereld zullen kunnen waarderen.

Jurrian van Dongen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 16 september 1973
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Jurrian van Dongen (Harderwijk, 16 september 1973) is een Nederlands script- en liedauteur, vertaler, regisseur en radiopresentator. Hij studeerde in 1997 af aan de Kleinkunstacademie in Amsterdam. Sindsdien schreef hij liedteksten voor onder anderen Jenny Arean, Lenette van Dongen, Karin Bloemen en Wende Snijders, en scripts en liedteksten voor vele andere Nederlandse producties. In 2009 regisseerde en vertaalde hij de musical Urinetown in het M-Lab in Amsterdam. Voor de vertaling en bewerking won hij een John Kraaijkamp Musical Award. Hij presenteerde en regisseerde de radioprogramma's over kleinkunst als Podium (NPS, 1999-2002) en Uitgelicht (VARA, 2003, 2004).

Sinds 1997 is Van Dongen werkzaam op de redactie van Het Klokhuis. Daarnaast is hij als docent verbonden aan de Theaterschool in Amsterdam, het Fontys Conservatorium in Tilburg en de Koningstheateracademie in Den Bosch. In 1996 won hij met het lied Halleluja Amen de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste Nederlandstalige theaterlied van dat seizoen. Ook kreeg hij de Annie M. G. Schmidtprijs 2019 voor zijn lied Gewoon Opnieuw, afkomstig uit de voorstelling Showponies II van Alex Klaasen. In 2021 werd de eerste Willem Wilminkpublieksprijs aan hem toegekend voor het lied Ziekenhuis. In 2022 kreeg hij de juryprijs van de Willem Wilminkprijs voor het lied Give me some skin en in 2023 dezelfde prijs voor Een soort van.

Voorganger:
The Shooting Party
(Theo Nijland
Coen van Vrijberghe de Coningh
en Han Oldigs)
voor Kaal
Annie M.G. Schmidt-prijs
1996
voor Halleluja, Amen
Opvolger:
Jan Boerstoel
Marnix Busstra
Karin Bloemen
voor Geen kind meer