In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Klinische biologie. Dit onderwerp is van groot belang voor een breed spectrum van mensen, omdat de impact ervan voelbaar is op verschillende gebieden van het dagelijks leven. Van historische aspecten tot de relevantie ervan vandaag de dag is Klinische biologie het onderwerp geweest van studies, debatten en reflecties door zowel experts als enthousiastelingen. In de volgende regels zullen we de verschillende facetten van Klinische biologie onderzoeken, waarbij we het belang, de implicaties en de mogelijke toekomstige ontwikkelingen ervan analyseren. Ga met ons mee op deze rondleiding door Klinische biologie en ontdek alles wat dit spannende onderwerp te bieden heeft!
De klinische biologie is een interdisciplinair vakgebied tussen de geneeskunde en de biologie. Deze specialisatie houdt zich met het aantonen van afwijkingen in bloed of andere lichaamsvochten aan de hand van laboratoriumtechnieken (in België). Het testen van cellen in weefselverband gebeurt door de anatoom-patholoog en valt dus niet onder de klinische biologie. In Nederland valt deze specialiteit uiteen in de klinische chemie en de medische microbiologie.
Dit vakgebied kan uitgeoefend worden door artsen-klinisch biologen of door apothekers-biologen. De opleiding beslaat 5 jaar: een "truncus communis" van 2 jaar waarbij alle 3 de deelgebieden aan bod komen, gevolgd door 3 specialisatiejaren in één of meerdere disciplines volgens de interesse van de betrokkene. In Vlaanderen worden jaarlijks maximaal 8 artsen en 4 apothekers toegelaten tot de opleiding.