In dit artikel gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Kubisch ruimtelijk gecentreerd, waarbij we de oorsprong, de impact ervan op de samenleving en de relevantie ervan vandaag onderzoeken. Sinds de oudheid heeft Kubisch ruimtelijk gecentreerd een cruciale rol gespeeld in het leven van mensen en alles beïnvloed, van culturele tot technologische aspecten. In de volgende regels zullen we alle aspecten die verband houden met Kubisch ruimtelijk gecentreerd diepgaand analyseren, de mysteries ervan ontrafelen, misvattingen demystificeren en het belang ervan in de hedendaagse wereld benadrukken. Vanaf de eerste vermelding in de geschiedenis tot aan zijn aanwezigheid in de huidige geglobaliseerde samenleving heeft var1 een onuitwisbare stempel gedrukt op de levens van mensen van alle leeftijden en culturen, en is het een onderwerp van universeel belang geworden.
Een rooster heet kubisch ruimtelijk gecentreerd, afgekort tot krg, als de roosterpunten zich op de hoekpunten en in het middelpunt van de kubus bevinden. Zo'n rooster is een van de 14 bravaistralies.[1][2]
Als een rooster zich in de drie onafhankelijke richtingen herhaalt, zodat er een rooster ontstaat en er op ieder roosterpunt een molecuul, ion of atoom is ingevuld, ontstaat een kubisch kristalstelsel. Bij het kubisch ruimtelijk gecentreerde rooster is ook het middelpunt van de kubus bezet. Het rooster dat door moleculen, ionen of atomen wordt gevormd, heet een kristalrooster.
Een eenheidscel is een deel van het kristalstelsel dat zich in dezelfde stand herhaalt in drie onafhankelijke richtingen.
Een kubisch ruimtelijk gecentreerde eenheidscel bevat in totaal twee roosterpunten:[1]
Wanneer er een rooster van eenheidscellen naast elkaar wordt gevormd, en er zich op ieder roosterpunt een molecuul, ion of atoom bevindt, dan is het een kristalrooster. De moleculen, ionen of atomen op de hoeken zijn dezelfde, maar dat in het middelpunt van de kubus mag verschillen van die op de hoekpunten. Wanneer het om moleculen of samengestelde ionen gaat, liggen die steeds op dezelfde manier georiënteerd. De atomen of ionen zijn dan op de manier gerangschikt zoals in de figuur is aangegeven.
Het kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstelsel is een van de drie verschillende bravaistralies in het kubisch kristalstelsel, de andere twee zijn het primitief kubische en het kubisch vlakgecentreerde kristalstelsel.
De atomaire pakkingssfactor van het primitief kubisch kristalrooster is ongeveer gelijk aan 0,680175.
Het Atomium in Brussel is een model van een kubisch ruimtelijk gecentreerd kristalstructuur, namelijk dat van α-ijzer (). α-ijzer is ijzer op kamertemperatuur. IJzer kan bij een hogere temperatuur van structuur in γ-ijzer veranderen. Het wordt dan kubisch vlakgecentreerd.
Een aantal elementen uit het periodiek systeem hebben bij kamertemperatuur een kubisch ruimtelijk gecentreerd kristalrooster. Dit zijn onder meer de alkalimetalen en chroom, ijzer, molybdeen, barium en wolfraam.