Liek

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de spannende wereld van Liek. Vanaf de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag zullen we elk relevant aspect van Liek in detail onderzoeken om u een compleet overzicht van dit onderwerp te geven. In de volgende paar regels zullen we de belangrijkste punten, de nieuwste trends en meningen van experts over Liek ontdekken. Met deze inhoud hopen we u een diepgaand en actueel inzicht in Liek te bieden, zodat u uw kennis kunt verrijken en weloverwogen beslissingen kunt nemen over dit onderwerp. Maak je klaar om jezelf onder te dompelen in een fascinerend universum vol nuances!

Liek
Oleye
Deelgemeente in België Vlag van België
Liek (België)
Liek
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Luik (provincie) Luik
Gemeente Borgworm
Fusie 1971
Coördinaten 50° 43′ NB, 5° 17′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,01 km²
Inwoners
(1/1/2020)
1.397
(348 inw./km²)
Overig
Postcode 4300
Netnummer 019
NIS-code 64074(B)
Detailkaart
Liek (Luik)
Liek
Portaal  Portaalicoon   België

Liek (Frans: Oleye) is een dorp in de Belgische provincie Luik en een deelgemeente van de stad Borgworm. Het was een zelfstandige gemeente tot het bij de fusie van 1971 toegevoegd werd aan de gemeente Borgworm.

Liek ligt aan de taalgrens op 2 kilometer ten noordoosten van de stadskern van Borgworm aan de Jeker. De autosnelweg A3/E40 vormt de zuidgrens van de deelgemeente. Liek ligt in Droog-Haspengouw en is een landbouwdorp dat zich ontwikkeld heeft tot een woondorp. Ten noorden van de dorpskom is er nog akkerbouw.

De Sint-Dionysiuskerk

Naam en geschiedenis

Hoezeer de Nederlandse naam Liek en de Franse naam Oleye ook van elkaar verschillen, zij hebben dezelfde oorsprong, namelijk in het Keltische Oliacum (huis van Ollios). De Nederlandse naam is ontstaan door weglating van de 'o', doordat het accent op de 'i' werd gelegd.

Rond 1240 werd te Liek de Abdij van Paix-Dieu gesticht door Arnold van Corswarem. Omdat de abdij niet voldeed aan de criteria van de cisterciënzers werd de abdij reeds in 1244 overgebracht naar Bodegnée. De gronden bleven eigendom van de abdij.

Op 10 september 1466 ondertekende Karel de Stoute hier het Verdrag van Liek, dat een uitbreiding was van de oorspronkelijk getekende Vrede van Sint-Truiden. Het verdrag werd getekend als gevolg van de Luikse nederlaag in de Slag bij Montenaken het jaar voordien.

Bezienswaardigheden

Natuur en landschap

Oleye ligt nabij de taalgrens en aan de Jeker. De hoogte aan de kerk bedraagt 119 meter.

Demografische ontwikkeling

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1961=volkstellingen

Nabijgelegen kernen

Bettincourt, Waremme, Lantremange, Batsheers, Opheers

Zie de categorie Oleye van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.