Limal

In dit artikel zullen we alles wat met Limal te maken heeft diepgaand onderzoeken. Van de historische oorsprong tot de relevantie ervan vandaag, via de verschillende aspecten en toepassingen ervan. Limal is een onderwerp van groot belang en heeft de belangstelling gewekt van experts en het grote publiek. Langs deze lijnen zullen we ons verdiepen in de betekenis, impact en evolutie ervan in de tijd. Op dezelfde manier zullen we de verschillende perspectieven en benaderingen analyseren die eraan zijn gegeven, evenals de implicaties en gevolgen die het op verschillende gebieden heeft gehad. Lees verder en ontdek alles wat u moet weten over Limal en de invloed ervan op de moderne wereld.

Limal
Deelgemeente in België Vlag van België
Limal (België)
Limal
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Waals-Brabant Waals-Brabant
Gemeente Vlag Waver Waver
Fusie 1977
Coördinaten 50° 42′ NB, 4° 34′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,29 km²
Inwoners
(1/1/2020)
9.440
(836 inw./km²)
Hoogte 55 m
Overig
Postcode 1300
NIS-code 25112(C)
Oude NIS-code 25055
Detailkaart
Kaart van Limal
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Limal (Waals: Nimal) is een dorp in de Belgische provincie Waals-Brabant en een deelgemeente van de stad Waver.

Deelgemeente Limal ligt in het zuidwesten van de gemeente. Op het grondgebied van Limal liggen nog verschillende gehuchten en wijken, zoals Profondsart, Grandsart, Le Manil, La Haie, Trou du Haut, Le Pèlerin, Par-delà l'Eau en Villagexpo. Limal ligt aan de Dijle.

Geschiedenis

De Ferrariskaart uit de jaren 1770 toont het dorp Limale op de linkeroever van de Dijle.

In de jaren 1850 werd spoorlijn Leuven-Ottignies aangelegd, net langs het dorpscentrum, en in 1855 werd het station van Limal geopend langs deze lijn.

In 1884 werd het gehucht Plagniau, in het uiterste noorden van de gemeente, overgeheveld naar buurgemeente Rosières [1][2]

In de jaren 1970 werd in het noordoosten van Limal het pretpark Walibi geopend, grotendeels op grondgebied Limal, deels op grondgebied van buurgemeente Bierges. De -li- in de naam Walibi verwees naar de gemeentenaam Limal.

Limal was een zelfstandige gemeente tot die op 1 januari 1977 een deelgemeente werd van Waver. Een stukje grondgebied in het zuidoosten van Limal werd daarbij afgestaan aan buurgemeente Ottignies-Louvain-la-Neuve, ter hoogte van de nieuwe universiteitsstad Louvain-la-Neuve.

Bezienswaardigheden

  • De Église Saint-Martin
Église Saint-Martin

Demografische ontwikkeling

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwoneraantal op 31 december

Politiek

Limal had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de fusie van 1977. Burgemeesters waren:

Na de gemeentefusie werd Robert Hulet burgemeester van Waver als fusiegemeente.

Verkeer en vervoer

Het station Limal bevindt zich langs spoorlijn 139 (Leuven-Ottignies).

Centraal door de deelgemeente loopt van noord naar zuid de N238 (Boulevard de l'Europe), een westelijke verbindingsweg tussen Waven en Louvain-la-Neuve.

Sport

In 1936 was voetbalclub Union Limaloise aangesloten bij de Belgische Voetbalbond onder stamnummer 2395. De club bleef in de provinciale reeksen actief. In 1988 ging de club een fusie aan met de grotere buurclub R. Wavre Sports (stamnummer 79). Fusieclub Royal Wavre Limal ging op het terrein op Le Martineau in Limal spelen. Daar bleef men spelen tot men in 2015 verhuisde naar een sportcomplex nabij het centrum van Waver.[3] De oude terreinen en infrastructuur in Le Martineau zouden vanaf 2024 worden gesloopt en verkocht.[4]

Zie de categorie Limal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.