Montdidier (Somme)

In de wereld van vandaag is Montdidier (Somme) een onderwerp van grote relevantie en interesse voor een breed spectrum van de samenleving. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak wekt Montdidier (Somme) grote nieuwsgierigheid en lokt het voortdurende debatten en reflecties uit. Vanaf zijn oorsprong tot zijn impact vandaag de dag heeft Montdidier (Somme) zich ontwikkeld en nieuwe dimensies verworven die uitnodigen tot verdere studie en analyse. Daarom stellen we in dit artikel voor om de verschillende facetten van Montdidier (Somme) te onderzoeken, door de impact ervan in verschillende contexten, de invloed ervan op de besluitvorming en de relevantie ervan op mondiaal vlak te analyseren.

Montdidier
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Wapen van Montdidier (Somme)
Montdidier (Frankrijk)
Montdidier
Situering
Regio Hauts-de-France
Departement Somme (80)
Arrondissement Montdidier
Kanton Roye
Coördinaten 49° 39′ NB, 2° 34′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,58 km²
Inwoners
(1 januari 2022)
5.978[1]
(475 inw./km²)
Hoogte 55 - 113 m
Overig
Postcode 80500
INSEE-code 80561
Website Officiële website
Detailkaart
Montdidier (Somme)
Montdidier
Locatie in Frankrijk Somme
Foto's
Gemeentehuis met belfort
Gemeentehuis met belfort
Station (2008)
Station (2008)
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Montdidier is een gemeente in het Franse departement Somme (regio Hauts-de-France). De plaats maakt deel uit van het arrondissement Montdidier. Montdidier telde op 1 januari 2022 5.978[1] inwoners.

Geschiedenis

Volgens de lokale legende werd in de Karolingische tijd Desiderius (in het Frans Didier), de laatste koning van de Lombarden, hier in een toren opgesloten. De stad zou naar hem genoemd zijn. In de 10e eeuw was Montdidier een graafschap. De plaats groeide rond het grafelijk kasteel en de kapittelkerk Notre-Dame, die later een benedictijner priorij werd. Koning Filips II van Frankrijk maakte van het grafelijk kasteel een koninklijke residentie en liet de stadsmuren van Mondidier herstellen. In 1195 verleende Filips II een stadscharter aan Montdidier.[2]

De stad werd voor een groot deel verwoest in 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Geografie

De oppervlakte van Montdidier bedroeg op 1 januari 2022 12,58 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 475,2 inwoners per km². In de gemeente ligt spoorwegstation Montdidier.

De onderstaande kaart toont de ligging van Montdidier met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Bezienswaardigheden

Door de verwoestingen in 1918 heeft de stad maar weinig oude gebouwen. De kerken Saint-Pierre (15e eeuw) en Saint-Sépulcre (16e eeuw) werden voor een groot deel verwoest maar werden na de oorlog in oude staat hersteld. Het stadhuis in Vlaamse stijl met een belfort werd gebouwd tijdens het interbellum en heeft fresco's in art-decostijl.[3]

Geboren in Montdidier

Zie de categorie Montdidier (Somme) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.