Nanchang

Tegenwoordig is Nanchang een onderwerp dat van groot belang is voor een breed spectrum van mensen. Zowel op academisch gebied als in de arbeidswereld heeft Nanchang een ongekend belang gekregen vanwege de vele implicaties ervan in de huidige samenleving. Van de impact ervan op de economie tot de invloed ervan op politiek en cultuur, Nanchang is een onderwerp van voortdurend debat geworden. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Nanchang onderzoeken en de relevantie ervan in verschillende contexten analyseren. Vanaf het begin tot aan de toekomstige projectie blijft Nanchang grote belangstelling en controverse genereren, dus het is essentieel om ons begrip te verdiepen om de uitdagingen en kansen ervan effectief aan te pakken.

Nanchang
Stad in China Vlag van China
Nanchang (China)
Nanchang
Situering
Provincie (zìzhìqū) Jiangxi
Coördinaten 28° 41′ NB, 115° 53′ OL
Naam (taal­varianten)
Vereenvoudigd Chinees 南昌
Traditioneel Chinees 南昌
Hanyu pinyin Nánchāng
Algemeen
Inwoners
(2025)
5.150.000
Overig
Website nc.gov.cn
Detailkaart
Kaart van Nanchang
Foto's
Een collage van Nanchang
Een collage van Nanchang
Portaal  Portaalicoon   China
Satellietfoto van Nanchang, gemaakt door de NASA Landsat-satelliet op 35 km hoogte

Nanchang (Chinees: 南昌; pinyin: Nánchāng) is een stad in het zuidoosten van China aan de rivier Gan Jiang, ten zuidoosten van Wuhan. De in de 12e eeuw gestichte stad is de hoofdstad van provincie Jiangxi en heeft 5.150.000 inwoners (2025)[1]

Economie

Nanchang heeft een rivierhaven, spoorwegverbindingen met belangrijke steden als Shanghai, Zhejiang en Hunan, en een luchthaven. Het is een groot economisch en industrieel centrum met veel machinewerkplaatsen, textiel- en papierfabrieken en installaties waar chemische producten, tractoren, cement, banden en geneesmiddelen worden gefabriceerd. Er bevindt zich een grote staalfabriek van Nanchang Steel, thans onderdeel van de staalgroep Fangda Steel.

Geschiedenis

Nanchang werd in de 12e eeuw tijdens de Song-dynastie als vestingstad gesticht. De huidige naam kreeg de stad echter pas tijdens de Ming-dynastie.

Nanchang wordt beschouwd als de plaats waar het Chinese Volksbevrijdingsleger is ontstaan. In 1927 vocht een groep van 30.000 communistische strijders, geleid door Zhu, tegen de overheid van Kwomintang-China en vestigde er kort de eerste sovjetrepubliek in China.
Van 1939 tot 1945 was Nanching bezet door Japan; van 1945 tot 1949 door de Kwomintang en vanaf 1949 door communisten.

Partnerstad

  • (zh) Website van de stad Nanchang
Zie de categorie Nanchang van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.