Okroeg Soechoemi

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over Okroeg Soechoemi. Dit is een onderwerp dat de afgelopen jaren aan belang heeft gewonnen en de belangstelling van veel mensen heeft gewekt. Okroeg Soechoemi is een onderwerp dat een breed scala aan aspecten bestrijkt en op verschillende gebieden van het leven kan worden toegepast. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Okroeg Soechoemi onderzoeken, van de historische oorsprong tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Verder zullen we analyseren hoe Okroeg Soechoemi in de loop van de tijd is geëvolueerd en wat de toekomstperspectieven op dit onderwerp zijn. Mis het niet!

Okroeg Soechoemi
Сухумского округа
Okroeg in Keizerrijk Rusland
 Vorstendom Abchazië 1883 – 1918 Democratische Republiek Georgië 
(Nog) geen wapen
Algemene gegevens
Hoofdstad Soechoemi
Oppervlakte 8621 km²
Bevolking 100 498 (1897)
Portaal  Portaalicoon   Rusland

De okroeg Soechoemi (Russisch: Сухумского округа, Soechoemskogo okroega) was tussen 1883 en 1918 een okroeg (district) binnen het onderkoninkrijk van de Kaukasus van het keizerrijk Rusland met Soechoemi als hoofdstad.

De okroeg kwam qua gebied overeen met het grootste deel van het hedendaagse Abchazië en grensde in het zuidwesten aan het gouvernement Koetais, in het noorden aan de oblast Koeban en in het noordwesten aan het Zwarte Zee-gouvernement.

Geschiedenis

In 1864 werd het Vorstendom Abchazië ingelijfd door het keizerrijk Rusland. Tot 1883 werd het voormalige vorstendom bestuurd als het militair district Soechoemi, bestaande uit vier okroegen. In 1883 werd het militaire district omgevormd tot okroeg Soechoemi, dat ondergebracht werd bij het gouvernement Koetais. Vanaf 1905 was het een zelfstandige bestuurlijke eenheid in het onderkoninkrijk van de Kaukasus, na het okroeg Zakatali de kleinste zelfstandige eenheid in het Russisch Rijk.

In 1918 werd de okroeg onderdeel van de Democratische Republiek Georgië. Na de val van de republiek Georgië in 1921 werd in Soechoemi de Abchazische Socialistische Sovjetrepubliek uitgeroepen, waartoe ook het zuidelijke deel van het okroeg Sotsji tot aan de rivier Pso-oe behoorde.