Orsmaal

In de wereld van vandaag is Orsmaal een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed spectrum van mensen. Of het nu gaat om de impact ervan op de samenleving, de economie, het milieu of de cultuur, Orsmaal is een onderwerp dat niemand onverschillig laat. Door de jaren heen is er vanuit verschillende perspectieven over gedebatteerd, bestudeerd en geanalyseerd, wat eindeloze meningen, theorieën en ontdekkingen heeft opgeleverd. In dit artikel zullen we dieper ingaan op Orsmaal en de verschillende facetten ervan verkennen, met als doel een alomvattende en verrijkende visie te bieden op dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.

Orsmaal
Plaats in België Vlag van België
Orsmaal (België)
Orsmaal
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Linter Linter
Coördinaten 50° 48′ NB, 5° 4′ OL
Detailkaart
Orsmaal (Vlaams-Brabant)
Orsmaal
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Orsmaal is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het maakt deel uit van Orsmaal-Gussenhoven, dat een deelgemeente van de gemeente Linter is.

Geschiedenis

In 1383 werd Orsmaal samen met Wezer, nu Melkwezer, bij Zoutleeuw gevoegd. Het dorp viel bijgevolg juridisch onder de meierij van Zoutleeuw, in het kwartier van Tienen van het hertogdom Brabant. De Fransen maakten de dorpen in 1795 opnieuw zelfstandige gemeenten. Orsmaal werd ingedeeld bij het kanton Zoutleeuw van het Dijledepartement.[1]

Bij Koninklijk Besluit van 21 augustus 1826 werden Orsmaal en Gussenhoven verenigd in één gemeente, Orsmaal-Gussenhoven.[2] De twee verenigde dorpen vormden in 1971, samen met Melkwezer, Neerhespen en Overhespen, de nieuwe gemeente Orsmaal. Vanaf 1 januari 1977 is Orsmaal een deelgemeente van de fusiegemeente Linter.

Etymologie

Orsmaal komt van het Germaanse ros of paard en van maal of grond. Orsmaal betekent dus "paarden op een gemeenschappelijke plaats".

Bezienswaardigheden

Natuur en landschap

Orsmaal ligt op een hoogte van 38-45 meter, aan de Kleine Gete.

Demografische ontwikkeling van de fusiegemeente Orsmaal

Alle historische gegevens hebben betrekking op de gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1971.

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Nabijgelegen kernen

Gussenhoven, Melkwezer, Helen-Bos, Dormaal

Zie de categorie Orsmaal-Gussenhoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.