Portaal:Bosnië en Herzegovina

In het artikel van vandaag zullen we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Portaal:Bosnië en Herzegovina. Sinds de oprichting is Portaal:Bosnië en Herzegovina het onderwerp van belangstelling en studie geweest, waardoor de aandacht is getrokken van degenen die de nuances en complexiteiten ervan verder willen begrijpen. Door de geschiedenis heen is Portaal:Bosnië en Herzegovina de hoofdrolspeler geweest in talloze debatten, discussies en reflecties, omdat het een onderwerp is dat een breed scala aan perspectieven en benaderingen omvat. Nu er nog zoveel te ontdekken en te analyseren is, is het duidelijk dat Portaal:Bosnië en Herzegovina vandaag de dag nog steeds een relevant onderwerp is, dat de belangstelling wekt van zowel academici, enthousiastelingen als nieuwsgierigen. In dit artikel zullen we de hoogtepunten van Portaal:Bosnië en Herzegovina onderzoeken, waarbij we ingaan op de geschiedenis, evolutie en de impact ervan op verschillende gebieden van de samenleving.

 

Inleiding


Vlag van Bosnië en Herzegovina

Wapen van Bosnië en Herzegovina
Bosnië en Herzegovina (Bosna i Hercegovina / Босна и Херцеговина), bestaande uit de landstreken Bosnië en Herzegovina, is een federatieve republiek in het zuidoosten van Europa, die ontstaan is bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië (sinds 5 april 1992). De hoofdstad is Sarajevo. Het land grenst aan Kroatië, Servië en Montenegro; bij Neum heeft het 24 kilometer kustlijn met de Adriatische Zee.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in april 1992 brak de Bosnische Burgeroorlog uit, die na internationaal ingrijpen in 1995 eindigde met het verdrag van Dayton. Sindsdien is het land verdeeld in twee entiteiten: De Federatie van Bosnië en Herzegovina (Federacija Bosna i Hercegovina), en een Servische entiteit: de Servische Republiek (Republika Srpska). In deze laatste is Banja Luka de belangrijkste stad, grondwettelijk is Sarajevo de hoofdstad. Naast de voornoemde twee deelrepublieken is er het Federaal District Brcko.


Kaart van Bosnië en Herzegovina.

 

 

Uitgelicht

Dnevni Avaz is een krant in Bosnië en Herzegovina die in 1995 is opgericht. In dat jaar bevond de redactie zich nog in de Montenegrijnse Sandžak en pas na de Bosnische Oorlog zou deze zich verplaatsen naar Sarajevo. Daar staat de redactie nu naast die van Oslobođenje in de deelgemeente Novi Grad.

Bij de lancering werd de krant door andere etnische groepen (in Bosnië en Herzegovina) als een Bosnisch nationalistisch dagblad gezien. Zij verwezen daarbij naar de naam van de krant, die een samenstelsel is van Bosnisch (Dnevni, ofwel “dagelijks”) en Turks (Avaz, ofwel “stem”). Hoewel het gebruik van Turkse woorden als gevolg van de inlijving in het gebied in het Ottomaanse Rijk gebruikelijk is in grote delen van met name het oosten van voormalig Joegoslavië, werd dit in 1995 gezien als een teken van Moslim-nationalisme. Lees meer...

 

 

Afbeelding van de maand

Bihacka kula ("De toren van Bihać")

 

Nieuwe artikelen

 

Meehelpen aan artikelen

voeg een gewenst artikel toe

 

Online bibliotheek

Subportalen van Zuidoost-Europa
Klik op een regio om naar het portaal over de regio te gaan

Albanië · Bosnië en Herzegovina · Bulgarije · Griekenland · Kosovo · Kroatië · Moldavië · Roemenië · Turkije
Streken: Thracië      Steden: Boekarest · Istanbul

Subportalen van Europa
Portaal:Noord-EuropaPortaal:Centraal-EuropaPortaal:Centraal-EuropaPortaal:Centraal-EuropaPortaal:Centraal-EuropaPortaal:Centraal-EuropaPortaal:Centraal-EuropaPortaal:Centraal-EuropaPortaal:Centraal-EuropaPortaal:Centraal-EuropaPortaal:West-EuropaPortaal:West-EuropaPortaal:West-EuropaPortaal:West-EuropaPortaal:Oost-EuropaPortaal:Oost-EuropaPortaal:Oost-EuropaPortaal:Oost-EuropaPortaal:Oost-EuropaPortaal:Oost-EuropaPortaal:Oost-EuropaPortaal:Noord-EuropaPortaal:Zuid-EuropaPortaal:Zuid-EuropaPortaal:Noord-EuropaPortaal:Zuid-EuropaPortaal:Centraal-Europa

Centraal-Europa · Noord-Europa · Oost-Europa · West-Europa · Zuid-Europa