Tegenwoordig is Portaal:Vrije software een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van veel mensen over de hele wereld. Met de vooruitgang van de technologie en de mondialisering is Portaal:Vrije software een belangrijk onderdeel van ons leven geworden. Met dit in gedachten is het van cruciaal belang om het belang en de relevantie van Portaal:Vrije software in de huidige samenleving te begrijpen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Portaal:Vrije software en de impact ervan op verschillende gebieden onderzoeken, van economie tot cultuur. Op dezelfde manier zullen we de rol analyseren die Portaal:Vrije software speelt in het dagelijks leven van mensen en hoe dit de toekomst vormgeeft. Zonder enige twijfel is Portaal:Vrije software een probleem dat we niet kunnen negeren, en het is van cruciaal belang om ons bewust te zijn van de implicaties en gevolgen ervan.
Vrije software is de verzamelnaam van software die vooral verspreid wordt onder de GNU General Public License (GPL). Deze licentie geeft de gebruikers van deze software de volgende vier vrijheden:
Deze vier vrijheden worden in de talloze vrijesoftwarelicenties in min of meer grote variaties en nuances beschreven. De essentie van al deze licenties en de reden waarom ze tot de groep van de vrije software behoren, is dat de makers van de software hun gebruikers stimuleren om de software te helpen verbeteren en uit te breiden.
afbeelding mascotte Tux
bewerk
Apache is een opensource-webserver voor BSD, GNU/Linux, Mac OS X, Windows, Solaris en andere Unix-systemen. Het gebruikt in combinatie met verschillende databases, template-talen, scripttalen en programmeertalen ten behoeve van webapplicaties. Vooral de modulaire architectuur, die met het uitbrengen van Apache 2.0 werd verbeterd, maakt Apache tot een veelgebruikte webserver. Volgens de laatste tellingen wordt ongeveer 50% van de websites bediend door Apache.
Apache is makkelijk uitbreidbaar met zogenaamde modules, die het staat stellen om onder andere Perl, PHP, Python, HTTP-proxy en SSL te gebruiken.
In 1999 is de Apache Software Foundation opgericht welke Apache (en ook andere vrije software, zoals het veelgebruikte 'Jakarta Struts') onderhoudt en doorontwikkelt. Apache is de webservercomponent van de LAMP webontwikkelingsomgeving.
Darwin OS - DesktopBSD - DragonFly BSD - FreeBSD - NetBSD - OpenBSD - TrueOS
Arch Linux - Debian - Ubuntu - Fedora - Mageia - Manjaro Linux - openSUSE - Slackware - (meer...)
FreeDOS - GNU Hurd - Haiku - OpenSolaris - ReactOS
KOffice is een kantoorsoftwarepakket ontwikkeld voor KDE. Het staat bekend als een uitgebreid kantoorsoftwarepakket door de vele componenten. KOffice is vrije software.
Alle onderdelen van KOffice kennen een hoge mate aan integratie, wat inhoud dat functies van het het ene onderdeel in het andere kunnen worden gebruikt. Zo kan iemand in KWord bijvoorbeeld wiskundige functies uit KSpread of KFormula gebruiken.
KOffice 2.0 is momenteel onder ontwikkeling en zal rond dezelfde tijd als KDE 4.1 verschijnen. In deze uitgave is de hele architectuur en uiterlijk van de programma's aangepast, met het "Flake"-concept als de meest opvallende vernieuwing. Flake is ontstaan uit het idee dat verschillende programma's gelijkaardige functies nodig hebben, bijvoorbeeld de mogelijkheid om foto's in te voegen, basale tekstverwerking en tabellen, maar dat deze in elk programma apart ontwikkeld worden, wat extra tijd moeite kost.
Flake gaat uit van de zogenaamde "Shapes", die elk een bepaald element als tekstverwerking (TextShape), afbeeldingen (PictureShape), tabellen (TableShape) en video's (VideoShape) in een document integreren. Als een gebruiker een bepaald element wil invoegen, moet hij de bijbehorende Shape naar de juiste plaats in het document slepen. Als de Shape geselecteerd wordt, zal de werkbalk van het programma zich aanpassen en toegang tot de functies van de Shape geven.
![]() |
Subportalen van Wetenschap & Technologie | ![]() |
---|---|---|
Aardwetenschappen · Astronomie · Auto · Biologie · Civiele techniek en bouwkunde · Geografie · Geneeskunde · Informatica · Luchtvaart · Maritiem · Molens · Natuurkunde · Openbaar vervoer · Opwarming van de Aarde · Ruimtevaart · Scheikunde · Seksualiteit · Verkeer en vervoer · Verpleegkunde · Vrije software · Wiskunde · Wetenschapsgeschiedenis |