Regatta bij Argenteuil

In de wereld van vandaag is Regatta bij Argenteuil een steeds relevanter onderwerp geworden. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn historische relevantie of zijn invloed op de populaire cultuur is, Regatta bij Argenteuil heeft de aandacht getrokken van een groot aantal mensen over de hele wereld. Vanaf zijn opkomst tot nu heeft Regatta bij Argenteuil een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven, waardoor er op verschillende gebieden belangstelling en debat ontstond. In dit artikel zullen we het belang van Regatta bij Argenteuil en de impact ervan op de hedendaagse samenleving verder onderzoeken, om de invloed en relevantie ervan in de wereld van vandaag beter te begrijpen.

Regatta bij Argenteuil
Regatta bij Argenteuil
Kunstenaar Claude Monet
Jaar circa 1872
Techniek Olieverf op doek
Afmetingen 48 × 75,3 cm
Museum Musée d'Orsay
Locatie Parijs
Inventarisnummer RF 2778
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Regatta bij Argenteuil (Frans: Régates à Argenteuil) is een schilderij van Claude Monet. Hij schilderde het rond 1872 in de buitenlucht. Sinds 1986 maakt het deel uit van de collectie van het Musée d'Orsay in Parijs.

Voorstelling

Monet woonde van 1871 tot 1878 in Argenteuil, tegenwoordig een voorstad van Parijs. Daar schilderde hij tientallen schilderijen van de Seine, die daar zijn breedste punt in de regio bereikt. Sinds 1850 werden hier regattas gehouden die op zondagen veel toeschouwers trokken. Mogelijk maakte Monet bij het schilderen van Regatta bij Argenteuil gebruik van de atelierboot die hij voor zichzelf gemaakt had en die Édouard Manet in Monet en zijn vrouw op de atelierboot heeft vastgelegd.

Hoewel de impressionistische beweging pas een paar jaar later opgericht zou worden, vertoont Regatta bij Argenteuil alle kenmerken van de stijl. Monet was vooral geïnteresseerd in het samenspel van licht en water. De huizen, zeilen en bomen zijn kleurvlakken die gefragmenteerd weerspiegeld worden in het water. De naast elkaar geplaatste penseelstreken in complementaire kleuren geven het schilderij een krachtige uitstraling.

Herkomst

Afbeeldingen

Literatuur

  • Anne Dayez, Michel Hoog & Charles S. Moffett (1972). Metropolitan Museum of Art, Impressionism: A Centenary Exhibition. New York: Metropolitan Museum of Art p. 156
  • Trevor Lamb & Janine Bourriau (1995). Colour: Art & Science. Cambridge: Cambridge University Press p. 24