Resolutie 1436 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1436 Veiligheidsraad Verenigde Naties is al lange tijd onderwerp van belangstelling en discussie. De impact ervan op de samenleving en het dagelijks leven valt niet te ontkennen, en de relevantie ervan is op verschillende gebieden overstegen. Dit artikel probeert Resolutie 1436 Veiligheidsraad Verenigde Naties diepgaand te onderzoeken, waarbij de oorsprong, evolutie en mogelijke toekomstige implicaties ervan worden geanalyseerd. Op deze pagina's zullen verschillende aspecten met betrekking tot Resolutie 1436 Veiligheidsraad Verenigde Naties worden besproken, van het historische belang tot de invloed ervan in de hedendaagse wereld. Daarnaast zullen verschillende perspectieven op Resolutie 1436 Veiligheidsraad Verenigde Naties worden geanalyseerd, waarbij de complexiteit en het potentieel ervan wordt aangetoond om discussies en reflecties op verschillende gebieden te genereren. Dit artikel heeft tot doel een complete en verrijkende visie op Resolutie 1436 Veiligheidsraad Verenigde Naties te bieden, en de lezer uit te nodigen dieper in dit relevante en belangrijke onderwerp te duiken.

Resolutie 1436
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 24 september 2002
Nr. vergadering 4615
Code S/RES/1436
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Burgeroorlog in Sierra Leone
Beslissing Verlengde de UNAMSIL-vredesmissie met 6 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 2002
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Bulgarije Bulgarije · Vlag van Kameroen Kameroen · Vlag van Colombia Colombia · Vlag van Guinee Guinee · Vlag van Ierland Ierland · Vlag van Mexico Mexico · Vlag van Mauritius Mauritius · Vlag van Noorwegen Noorwegen · Vlag van Singapore Singapore · Vlag van Syrië Syrië
Resolutie 1436 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 1436 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 24 september 2002.

Achtergrond

Zie Sierra Leoonse Burgeroorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In Sierra Leone waren al jarenlang etnische spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen. In 1978 werd het een eenpartijstaat met een regering die gekenmerkt werd door corruptie en wanbeheer van onder meer de belangrijke diamantmijnen. Intussen was in buurland Liberia al een bloedige burgeroorlog aan de gang, en in 1991 braken ook in Sierra Leone vijandelijkheden uit. In de volgende jaren kwamen twee junta's aan de macht, waarvan vooral de laatste een schrikbewind voerde. Zij werden eind 1998 met behulp van buitenlandse troepen verjaagd, maar begonnen begin 1999 een bloedige terreurcampagne. Pas in 2002 legden ze de wapens neer.

Inhoud

Waarnemingen

In mei 2002 waren met succes verkiezingen gehouden in Sierra Leone. Doch bleef de situatie in de regio, en vooral het conflict in buurland Liberia, fragiel. Het was van belang dat de staat Sierra Leone haar gezag over heel het land uitbreidde en de controle kreeg over de diamantvelden. Intussen waren een Speciale Rechtbank en een Waarheids- en Verzoeningscommissie opgericht voor Sierra Leone. Voor de ordehandhaving en stabiliteit moesten ook politie en leger worden versterkt.

Handelingen

Het mandaat van de UNAMSIL-vredesmissie in Sierra Leone werd opnieuw met zes maanden verlengd, vanaf 30 september. De missie zou binnen de acht maanden, in samenloop met Sierra Leones veiligheidscapaciteiten, afgebouwd worden tot 4500 troepen.

Intussen werd opgeroepen de dialoog in de regio voort te zetten. De Raad eiste ook dat het Liberiaanse leger en gewapende groepen Sierra Leone niet langer binnendrongen.

Verwante resoluties

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 1436 op de Engelstalige Wikisource.