In de wereld van vandaag is Roy Newsome een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed spectrum van de samenleving. Op zowel persoonlijk als professioneel vlak heeft Roy Newsome een aanzienlijke impact op ons leven gehad. Om dit fenomeen beter te begrijpen en een brede en gedetailleerde visie te bieden, zullen we in dit artikel verschillende aspecten met betrekking tot Roy Newsome onderzoeken. Vanaf de oorsprong tot de invloed ervan op het heden, inclusief de toekomstige implicaties ervan, zullen we ons verdiepen in een uitputtende analyse die licht wil werpen op dit zeer belangrijke onderwerp. Door relevante onderzoeken, getuigenissen en gegevens te verkennen, hopen we een alomvattend en verrijkend beeld van Roy Newsome te bieden dat onze lezers wellicht nuttig en verhelderend zullen vinden.
Dr. Roy Newsome (Elland, graafschap West Yorkshire, 17 juli 1930 – Bury, 10 oktober 2011[bron 1]) was een Brits componist, arrangeur, muziekpedagoog, dirigent en kornettist.
Newsome werd al op tienjarige leeftijd als kornettist lid van de Elland Silver Brass Band en werd op 21-jarige leeftijd hun dirigent. Hij studeerde aan de Universiteit van Durham en behaalde aldaar zijn Bachelor of Music. Zijn studies voltooide hij aan de Universiteit van Salford in Salford en promoveerde tot Ph.D. (Philosophiæ Doctor) met een proefschrift over de geschiedenis en de ontwikkeling van de brassbands in Groot-Brittannië.
Als dirigent was hij verbonden aan de Black Dyke Mills Band (1966-1977), Besses o' th' Barn (1978-1985), Fairey Engineering Band (1986-1989) en de Sun Life Band (1989-1996). Met deze vooraanstaande brassbands beleefde hij vele hoogtepunten inclusief vijf winnende uitvoeringen tijdens de "British Open Championships" en een winnende uitvoering tijdens de "National Brass Band Championships". De vijf winnende uitvoeringen waren met vier verschillende brassbands. Verder won hij met ieder van deze bands de titel BBC Band of the Year van de British Broadcasting Corporation. Gedurende 17 jaar was hij chef-dirigent van de National Youth Brass Band of Great Britain. Als gastdirigent was hij verbonden aan de Black Dyke Mills Band, Queensbury, de Grimethorpe Colliery Band, de Yorkshire Building Society Brass Band, Bradford, de Foden's Band, Sandbach in Cheshire East en de Leyland Band. Ook brassbands uit de lagere afdelingen was hij een adviseur in de voorbereiding van de kampioenschappen. Rond 30 jaar was hij ambassadeur in zaken van de brassband-ontwikkeling als gastdirigent, docent en jurylid in alle vooraanstaande brassband centra in Groot-Brittannië, Europa, Australië, Verenigde Staten en Japan.
Hij was een veelgevraagd jurylid bij brassband kampioenschappen in de hele wereld inclusief de "British Open Championships", "British National Brass Band Championships", "Scottish Open Championships", de nationale kampioenschappen in Zwitserland, Nederland, België, Noorwegen, Australië en Nieuw-Zeeland alsook bij de Europese brassband-kampioenschappen.
Voor acht jaar was hij presentator van het programma "Listen to the Band" van BBC Radio 2.
Na de dood van Harry Mortimer werd hij voorzitter van de National Association of Brass Band Conductors (NABBC) en is eveneens bestuurslid van de Association of Brass Band Adjudicators.
Hij was muziekleraar zowel in het basisonderwijs alsook in het voortgezet onderwijs. Als docent was hij verbonden aan de Universiteit van Salford. Newsome is fellow van het Royal College of Organists en was piano docent aan het Royal College of Music in Londen. Hij is auteur van vijf gepubliceerde boeken over brassband ontwikkeling en geschiedenis en schrijft regelmatig belangrijke artikelen voor brassband magazines. Hij schrijft ook bijdragen voor cd brochures van brassbands.
Als componist en arrangeur publiceerde hij rond 100 werken. Voor zijn verdiensten werd hij in 1976 bekroond met de zilveren Medaille van de "Worshipful Company of Musicians" en in 1989 met een erediploma van de Universiteit van Salford. Tijdens de "All England Masters Championships" in 2000 werd hem de "Masters Dedicated Service Award" uitgereikt.