YouTube



Nog nooit in de geschiedenis van de mensheid is er zoveel informatie over geweest YouTube verkennen in 2023: een uitgebreide gids zoals er nu is dankzij internet. Echter, deze toegang tot alles wat met YouTube verkennen in 2023: een uitgebreide gids is niet altijd gemakkelijk. Verzadiging, slechte bruikbaarheid en de moeilijkheid om onderscheid te maken tussen juiste en onjuiste informatie over YouTube verkennen in 2023: een uitgebreide gids zijn vaak moeilijk te overwinnen. Dat is wat ons motiveerde om een ​​betrouwbare, veilige en effectieve site te maken.

Het was ons duidelijk dat om ons doel te bereiken, het niet voldoende was om over correcte en geverifieerde informatie te beschikken YouTube verkennen in 2023: een uitgebreide gids . Alles waarover we hadden verzameld YouTube verkennen in 2023: een uitgebreide gids moest ook op een duidelijke, leesbare manier worden gepresenteerd, in een structuur die de gebruikerservaring faciliteerde, met een schoon en efficiënt ontwerp, en die prioriteit gaf aan laadsnelheid. We hebben er alle vertrouwen in dat we dit hebben bereikt, hoewel we altijd bezig zijn om kleine verbeteringen aan te brengen. Als je hebt gevonden wat je nuttig vond YouTube verkennen in 2023: een uitgebreide gids en je hebt je op je gemak gevoeld, we zullen heel blij zijn als je terugkomt scientiaen.com wanneer je wilt en nodig hebt.

YouTube LLC
Het YouTube-logo is gemaakt van een rode, ronde, rechthoekige doos met daarin een witte "play"-knop en het woord "YouTube" in het zwart geschreven.
Logo gebruikt sinds 2017
YouTube-startpagina.png
Screenshot van homepage op 2 november 2022
Type bedrijfdochteronderneming
Type site
Online videoplatform
Opgericht14 februari 2005 (2005-02-14)
HoofdkantoorKersenlaan 901
San Bruno, Californië,
Verenigde Staten
Geserveerd gebiedWereldwijd (excl geblokkeerde landen)
EigenaarGoogle LLC
Oprichter(s)
Sleutelfiguren
  • Neal Moham (DIRECTEUR)
  • Matt Halprin (vice-president)
  • Chad Hurley (adviseur)
Industrie
Producten
InkomstenLaat uw omzet US $ 28.8 miljard (2021)
OuderGoogle LLC (2006-heden)
URLyoutube.com
(Zie lijst met gelokaliseerde domeinnamen)
AdvertisingGoogle AdSense
Registratie
optioneel
  • Niet vereist om de meeste video's te bekijken; vereist voor bepaalde taken, zoals het uploaden van video's, het bekijken van gemarkeerde (18+) video's, het maken van afspeellijsten, het leuk of niet leuk vinden van video's en het plaatsen van opmerkingen
GebruikersLaat uw omzet 2.562 miljard MAU (Januari 2022)[citaat nodig]
Gelanceerd14 februari 2005 (2005-02-14)
Huidige statusActief
Inhoudslicentie
Uploader bezit copyright (standaardlicentie); Creative Commons kan worden geselecteerd.
Geschreven inPython (kern/API), C (door CPython), C + +, Java (door Guus platform), Go, JavaScript (Gebruikersinterface)

YouTube is een Amerikaan online video delen en platform voor sociale media hoofdkantoor in San Bruno, Californië, Verenigde Staten. Wereldwijd toegankelijk, het werd gelanceerd op 14 februari 2005 door Steve Chen, Chad Hurley en Kaak Karim. Het is eigendom van Google en is het tweede meest bezocht website, na Google Search. YouTube heeft meer dan 2.5 miljard maandelijkse gebruikers,[citaat nodig] die samen meer dan een miljard uur aan video's per dag bekijken. Vanaf mei 2019, video's werden geüpload met een snelheid van meer dan 500 uur content per minuut.

In oktober 2006 werd YouTube door Google gekocht voor $ 1.65 miljard. Google's eigendom van YouTube breidde het bedrijfsmodel van de site uit, van het genereren van inkomsten uit alleen advertenties tot het aanbieden van betaalde inhoud zoals films en exclusieve inhoud geproduceerd door YouTube. Het biedt ook YouTube Premium, een betaalde abonnementsoptie voor het bekijken van inhoud zonder advertenties. YouTube keurde ook videomakers goed om eraan deel te nemen AdSense van Google programma, dat tot doel heeft meer inkomsten te genereren voor beide partijen. YouTube rapporteerde een omzet van $ 29.2 miljard in 2022.[citaat nodig] In 2021 stegen de jaarlijkse advertentie-inkomsten van YouTube tot $ 28.8 miljard, een omzetstijging van 9 miljard ten opzichte van het voorgaande jaar.

Sinds de aankoop door Google is YouTube uitgegroeid tot buiten de kernwebsite mobiele apps, netwerktelevisie en de mogelijkheid om te linken met andere platformen. Videocategorieën op YouTube omvatten muziekvideo's, videoclips, nieuws, korte films, speelfilms, songs, documentaires, filmtrailers, teasers, Live streams, vlogs, en meer. De meeste inhoud is gegenereerd door individuen, inclusief samenwerkingen tussen YouTubers en bedrijfssponsors. Gevestigde mediabedrijven zoals Disney, Hoogste, NBCUniversal en Warner Bros. Ontdekking hebben ook hun zakelijke YouTube-kanalen gemaakt en uitgebreid om te adverteren voor een groter publiek.

YouTube heeft gehad ongekende maatschappelijke impact, influencing popular culture, internet trends, and creating multimillionaire celebrities. Despite its growth and success, it has been widely criticized for allegedly facilitating the spread of desinformatie and the sharing of auteursrechtelijk beschermde inhoud, routinely violating its users' privacy, censuur mogelijk maken, and endangering veiligheid en welzijn van kinderen, and for its guidelines and how they are implemented.

Geschiedenis

Oprichting en initiële groei (2005-2006)

Van links naar rechts: Chad Hurley, Steve Chen en Kaak Karim, de oprichters van YouTube

YouTube is opgericht door Steve Chen, Chad Hurley en Kaak Karim. Het trio was vroege medewerkers van PayPal, waardoor ze verrijkt achterbleven nadat het bedrijf was gekocht door eBay. Hurley had design gestudeerd aan de Indiana University of Pennsylvania, en Chen en Karim studeerden Computer Science samen bij de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign.

Volgens een verhaal dat vaak in de media is herhaald, ontwikkelden Hurley en Chen het idee voor YouTube in de eerste maanden van 2005, nadat ze problemen hadden ondervonden met het delen van video's die waren opgenomen tijdens een etentje in Chen's appartement in San Francisco. Karim woonde het feest niet bij en ontkende dat het had plaatsgevonden, maar Chen merkte op dat het idee dat YouTube werd opgericht na een etentje "waarschijnlijk erg werd versterkt door marketingideeën rond het creëren van een verhaal dat zeer verteerbaar was".

Karim zei dat de inspiratie voor YouTube voor het eerst kwam van de Super Bowl XXXVIII rustshow controverseAls Janet Jackson's borst werd even blootgelegd door Justin Timberlake tijdens de rustshow. Karim kon de videoclips van het incident en de 2004 Indische Oceaan Tsunami online, wat leidde tot het idee van een site voor het delen van video's. Hurley en Chen zeiden dat het oorspronkelijke idee voor YouTube een videoversie was van een online dating service en was beïnvloed door de website Heet of niet. Ze hebben berichten gemaakt op Craigslist aantrekkelijke vrouwen vragen om video's van zichzelf naar YouTube te uploaden in ruil voor een beloning van $ 100. Moeilijkheden om voldoende datingvideo's te vinden, leidden tot een wijziging van de plannen, waarbij de oprichters van de site besloten om uploads van welke video dan ook te accepteren.

Het YouTube-logo dat werd gebruikt vanaf de lancering tot 2007; het keerde terug in 2008 voordat het in 2010 weer werd verwijderd. Een andere versie van dit logo zonder de slogan "Broadcast Yourself" werd tot 2011 gebruikt.

YouTube begon als een venture capital–gefinancierde technologie startup. Tussen november 2005 en april 2006 haalde het bedrijf geld op bij verschillende investeerders Sequoia Capital, $ 11.5 miljoen, en Artis Capital Management, $ 8 miljoen, zijnde de grootste twee. Het vroege hoofdkantoor van YouTube bevond zich boven een pizzeria en een Japans restaurant in San Mateo, Californië. In februari 2005 werd het bedrijf geactiveerd www.youtube.com. De eerste video is geüpload op 23 april 2005. Getiteld "Ik in de dierentuin", zo laat mede-oprichter Jawed Karim zien bij de San Diego Zoo en is nog steeds te bekijken op de site. In mei lanceerde het bedrijf een openbare bètaversie en in november een advertentie van Nike Ronaldinho werd de eerste video die in totaal een miljoen keer werd bekeken. De site werd officieel gelanceerd op 15 december 2005, toen de site 8 miljoen keer per dag werd bekeken. Clips waren destijds beperkt tot 100 megabytes, slechts 30 seconden aan beeldmateriaal.

YouTube was niet de eerste site voor het delen van video's op internet; Vimeo werd gelanceerd in november 2004, hoewel die site een zijproject bleef van de ontwikkelaars ervan CollegeHumor destijds en groeide ook niet veel. De week van de lancering van YouTube, NBC-Universal's Saturday Night Live liep een sketch"Luie zondag"Door Het eenzame eiland. Naast het helpen versterken van kijkcijfers en langdurig kijkerspubliek voor Saturday Night Live, de status van "Lazy Sunday" als een vroege viral video hielp bij het vestigen van YouTube als een belangrijke website. Onofficiële uploads van de sketch naar YouTube trokken in februari 2006 samen meer dan vijf miljoen views voordat ze werden verwijderd toen NBCUniversal vroeg het twee maanden later aan op basis van zorgen over auteursrechten. Ondanks dat ze uiteindelijk werden verwijderd, hielpen deze dubbele uploads van de sketch het bereik van YouTube populair te maken en leidden ze tot het uploaden van meer inhoud van derden. De site groeide snel; in juli 2006 kondigde het bedrijf aan dat er elke dag meer dan 65,000 nieuwe video's werden geüpload en dat de site 100 miljoen videoweergaven per dag ontving.

De keuze van de naam www.youtube.com leidde tot problemen voor een gelijknamige website, www.utube.com. De eigenaar van die site, Universele buis- en rolvormapparatuur, spande in november 2006 een rechtszaak aan tegen YouTube nadat ze regelmatig werd overbelast door mensen die op zoek waren naar YouTube. Universal Tube veranderde vervolgens haar website in www.utubeonline.com.

Broadcast Yourself-tijdperk (2006-2013)

Het hoofdkantoor van YouTube in San Bruno, Californië

In oktober 9, 2006, Google kondigde aan dat het YouTube had overgenomen voor $ 1.65 miljard in Google-aandelen. De deal werd afgerond op 13 november 2006. De overname van Google zorgde voor een hernieuwde interesse in sites voor het delen van video's; IAC, dat nu eigenaar was van Vimeo, richtte zich op het ondersteunen van de makers van inhoud om zich te onderscheiden van YouTube. Het is op dit moment dat YouTube de slogan "Broadcast Yourself" uitbracht. Het bedrijf maakte een snelle groei door. The Daily Telegraph schreef dat YouTube in 2007 evenveel verbruikte bandbreedte als het hele internet in 2000. In 2010 had het bedrijf een bereikt marktaandeel van ongeveer 43% en meer dan 14 miljard weergaven van video's, volgens comScore. Dat jaar vereenvoudigde het bedrijf de interface om de tijd die gebruikers op de site zouden doorbrengen te vergroten. In 2011 werden er elke dag meer dan drie miljard video's bekeken en werd er elke minuut 48 uur aan nieuwe video's geüpload. De meeste van deze weergaven waren echter afkomstig van een relatief klein aantal video's; volgens een toenmalige software-engineer was 30% van de video's goed voor 99% van de weergaven op de site. Dat jaar veranderde het bedrijf opnieuw zijn interface en introduceerde tegelijkertijd een nieuw logo met een donkerdere tint rood. Een daaropvolgende interfacewijziging, ontworpen om de ervaring op desktop, tv en mobiel te verenigen, werd in 2013 uitgerold. Op dat moment werden er elke minuut meer dan 100 uur geüpload, oplopend tot 300 uur in november 2014.

YouTube-logo van 2015 tot 2017

Gedurende deze tijd onderging het bedrijf ook enkele organisatorische veranderingen. In oktober 2006 verhuisde YouTube naar een nieuw kantoor in San Bruno, Californië. Hurley kondigde aan dat hij zou aftreden als CEO van YouTube om een ​​adviserende rol op zich te nemen en zo Salar Kamangar zou in oktober 2010 het hoofd van het bedrijf overnemen.

In december 2009 ging YouTube een partnerschap aan met Vevo. In april 2010 verscheen Lady Gaga's "Bad Romance" werd de meest bekeken video, en werd de eerste video die op 200 mei 9 2010 miljoen keer werd bekeken.

Susan Wojcicki en gaat mainstream (2014-2018)

YouTube-logo sinds 2017

Susan Wojcicki werd benoemd CEO van YouTube in februari 2014. In januari 2016 breidde YouTube zijn hoofdkantoor in San Bruno uit door een kantorenpark te kopen voor $ 215 miljoen. Het complex heeft een oppervlakte van 51,468 vierkante meter (554,000 vierkante voet) en biedt plaats aan maximaal 2,800 werknemers. YouTube heeft officieel het "polymeer" herontwerp van zijn gebruikersinterfaces gelanceerd op basis van materiaal ontwerp taal als standaard, evenals een opnieuw ontworpen logo dat in augustus 2017 is gebouwd rond het embleem van de afspeelknop van de service.

Gedurende deze periode probeerde YouTube verschillende nieuwe manieren om inkomsten te genereren buiten advertenties om. In 2013 lanceerde YouTube een proefprogramma voor inhoudsaanbieders om premium, op abonnementen gebaseerde kanalen aan te bieden. Deze inspanning werd stopgezet in januari 2018 en opnieuw gelanceerd in juni, met kanaalabonnementen van $ 4.99. Deze kanaalabonnementen vormden een aanvulling op de bestaande Super Chat-mogelijkheid, gelanceerd in 2017, waarmee kijkers tussen $ 1 en $ 500 kunnen doneren om hun commentaar te laten opvallen. In 2014 kondigde YouTube een abonnementsservice aan die bekend staat als "Music Key", die reclamevrij streamen van muziekcontent op YouTube bundelde met de bestaande Google Play Music service te halen. De service bleef zich ontwikkelen in 2015 toen YouTube YouTube Red aankondigde, een nieuwe premium-service die advertentievrije toegang zou bieden tot alle inhoud op het platform (als opvolger van de Music Key-service die vorig jaar werd uitgebracht), premium originele series en films geproduceerd door YouTube-persoonlijkheden, evenals het afspelen van inhoud op de achtergrond op mobiele apparaten. YouTube is ook uitgebracht YouTube Music, een derde app gericht op het streamen en ontdekken van de muziekinhoud die op het YouTube-platform wordt gehost.

Het bedrijf probeerde ook producten te maken die aantrekkelijk waren voor specifieke kijkers. YouTube heeft een mobiele app uitgebracht die bekend staat als YouTube Kids in 2015, ontworpen om een ​​ervaring te bieden die is geoptimaliseerd voor kinderen. Het beschikt over een vereenvoudigde gebruikersinterface, samengestelde selecties van kanalen met inhoud die geschikt is voor de leeftijd en functies voor ouderlijk toezicht. Eveneens in 2015 lanceerde YouTube YouTube Gaming—a video spelen-georiënteerde verticaal en app voor video's en live streaming, bedoeld om te concurreren met de Amazon.comdie eigendom Trekken.

Het bedrijf werd op 3 april 2018 aangevallen Een schietpartij vond plaats op het hoofdkantoor van YouTube in San Bruno, Californië, waarbij vier gewonden vielen en één dode viel (de schutter).

Recente geschiedenis (2019-heden)

In februari 2017 werd er elke dag een miljard uur aan YouTube-video's bekeken en werd er elke minuut 400 uur aan video's geüpload. Twee jaar later waren de uploads gestegen tot meer dan 500 uur per minuut. Tijdens het COVID-19 pandemie, toen het grootste deel van de wereld onder was thuisblijvers, is het gebruik van diensten als YouTube aanzienlijk toegenomen. Eén databedrijf[welke?] geschat dat YouTube goed was voor 15% van alle internetverkeer, tweemaal het pre-pandemische niveau. Als reactie op EU-ambtenaren die vroegen dat dergelijke diensten de bandbreedte verminderen om ervoor te zorgen dat medische entiteiten voldoende bandbreedte hebben om informatie te delen, YouTube en Netflix verklaarden dat ze de streamingkwaliteit gedurende ten minste dertig dagen zouden verminderen om het bandbreedtegebruik van hun diensten met 25% te verminderen om aan het verzoek van de EU te voldoen. YouTube kondigde later aan dat ze deze stap wereldwijd zouden voortzetten: "We blijven nauw samenwerken met overheden en netwerkoperators over de hele wereld om ons steentje bij te dragen om de belasting van het systeem tijdens deze ongekende situatie tot een minimum te beperken."

Naar aanleiding van een klacht uit 2018 wegens vermeende schendingen van de Wet ter bescherming van de online privacy van kinderen (COPPA), het bedrijf kreeg een boete van $ 170 miljoen van de FTC voor het verzamelen van persoonlijke informatie van minderjarigen onder de 13 jaar. YouTube kreeg ook de opdracht om systemen te maken om de privacy van kinderen te vergroten. Na kritiek op de implementatie van die systemen, is YouTube op 6 januari 2020 begonnen met het behandelen van alle video's die zijn aangemerkt als 'gemaakt voor kinderen' als aansprakelijk onder COPPA. Toetreden tot de YouTube Kids app, creëerde het bedrijf een begeleide modus, meer ontworpen voor tweensIn 2021. Bovendien om mee te concurreren TikTok, YouTube uitgebracht YouTube-korte broek, een kort videoplatform.

Tijdens deze periode ging YouTube geschillen aan met andere technologiebedrijven. Ruim een ​​jaar lang, in 2018 en 2019, was er geen YouTube-app voor beschikbaar Amazon Fire producten. In 2020, Roku verwijderde de YouTube TV-app uit de streamingwinkel nadat de twee bedrijven geen overeenstemming konden bereiken.

Na eerder in 2021 tests te hebben uitgevoerd, heeft YouTube in november 2021 de openbare weergave van het aantal niet-leuks op video's verwijderd en beweerde dat de reden voor de verwijdering, op basis van intern onderzoek, was dat gebruikers de functie voor niet-leuks vaak gebruikten als een vorm van cyberpesten en brigade. Terwijl sommige gebruikers de verhuizing prezen als een manier om te ontmoedigen trollen, waren anderen van mening dat het verbergen van antipathieën het voor kijkers moeilijker zou maken om clickbait of nutteloze video's te herkennen en dat er al andere functies bestonden voor videomakers om pesten te beperken. Mede-oprichter van YouTube, Jawed Karim, noemde de update "een stom idee", en dat de echte reden achter de wijziging "geen goede was, en niet een die openbaar zal worden gemaakt". Hij vond dat het vermogen van gebruikers op een sociaal platform om schadelijke inhoud te identificeren essentieel was, en zei: "Het proces werkt, en er is een naam voor: de wijsheid van de massa. Het proces breekt wanneer het platform het verstoort. Dan gaat het platform steevast achteruit." Kort na de aankondiging creëerde softwareontwikkelaar Dmitry Selivanov Return YouTube Dislike, een open source, derde partij browserextensie For Chrome en Firefox waarmee gebruikers het aantal vind-ik-leuks van een video kunnen zien. In een brief gepubliceerd op 25 januari 2022 door de toenmalige CEO van YouTube Susan Wojcicki, erkende dat het verwijderen van openbare afkeertellingen een controversiële beslissing was, maar herhaalde dat ze bij deze beslissing blijft en beweert dat "het aantal afkeeraanvallen verminderde".

In 2022 lanceerde YouTube een experiment waarbij het bedrijf gebruikers die langere video's op tv keken, een lange reeks korte advertenties zou laten zien die niet kunnen worden overgeslagen, met de bedoeling alle advertenties samen te voegen in het begin van een video. Na publieke verontwaardiging over het ongekende aantal advertenties dat niet kan worden overgeslagen, "beëindigde" YouTube het experiment op 19 september van dat jaar. In oktober kondigde YouTube aan dat ze aanpasbare gebruikershandvatten zouden uitrollen (bijv. @MrBeast6000) naast kanaalnamen, die ook kanaal-URL's zouden worden.

Op 16 februari 2023 kondigde Wojcicki aan dat ze zou aftreden als CEO, met Neal Moham genoemd als haar opvolger. Wojcicki zal een adviserende rol op zich nemen voor Google en het moederbedrijf Alfabet.

Senior leiderschap

YouTube wordt sinds de oprichting in 2005 geleid door een CEO en heeft dit leiderschapsmodel ook na de overname door Google behouden. De huidige CEO is Neal Mohan, die op 16 februari 2023 werd aangesteld.

Lijst van CEO's

  1. Chad Hurley (2005-2010)
  2. Salar Kamangar (2010-2014)
  3. Susan Wojcicki (2014-2023)
  4. Neal Moham (sinds februari 2023)

Kenmerken

Videotechnologie

YouTube gebruikt voornamelijk de VP9 en H.264 / MPEG-4 AVC videocodecs en de Dynamisch adaptief streamen via HTTP protocol. MPEG-4 deel 2 stromen die erin zitten 3GP er zijn ook containers voorzien voor verbindingen met lage bandbreedte. In januari 2019 was YouTube begonnen met het uitrollen van video's AV1 formaat. In 2021 werd gemeld dat het bedrijf overwoog AV1 in streaminghardware te vereisen om de bandbreedte te verminderen en de kwaliteit te verhogen. Video wordt meestal gestreamd naast de Opus- en AAC-audiocodecs.

Bij de lancering in 2005 vereiste het bekijken van YouTube-video's op een pc de Adobe Flash Player plug-in die in de browser moet worden geïnstalleerd. In januari 2010 lanceerde YouTube een experimentele versie van de site die gebruik maakte van de ingebouwde multimediamogelijkheden van webbrowsers die de HTML5 standaard. Hierdoor konden video's worden bekeken zonder dat Adobe Flash Player of een andere plug-in moest worden geïnstalleerd. Op 27 januari 2015 kondigde YouTube aan dat HTML5 de standaard afspeelmethode zou zijn ondersteunde browsers. HTML5-videostreams gebruiken Dynamisch adaptief streamen via HTTP (MPEG-DASH), een op HTTP gebaseerde adaptieve bitrate-streamingoplossing die de bitrate en kwaliteit voor het beschikbare netwerk optimaliseert.

Het platform kan video's weergeven met optioneel lagere resolutieniveaus vanaf 144p voor een vlottere weergave in gebieden en landen met beperkte Internetsnelheden, verbetering van de compatibiliteit, evenals voor het behoud van beperkte cellulaire dataplannen. De resolutie kan automatisch worden aangepast op basis van de gedetecteerde verbindingssnelheid of handmatig worden ingesteld.

Van 2008 tot 2017 konden gebruikers "annotaties" aan hun video's toevoegen, zoals pop-uptekstberichten en hyperlinks, waardoor interactieve video's. In 2019 waren alle annotaties uit video's verwijderd, waardoor sommige video's werden verbroken die afhankelijk waren van de functie. YouTube introduceerde gestandaardiseerd widgets bedoeld om annotaties op een platformonafhankelijke manier te vervangen, inclusief "eindschermen" (een aanpasbare reeks miniaturen voor specifieke video's die aan het einde van de video worden weergegeven).

In 2018 werd YouTube een ISNI registry, en kondigde zijn voornemen aan om te beginnen met het maken van ISNI-identificatiecodes om de muzikanten wiens video's erin voorkomen op unieke wijze te identificeren. Gebruikers kunnen hun account verifiëren, normaal gesproken via een mobiele telefoon, om video's van maximaal 12 uur te uploaden en livestreams te produceren. Users who have a good track record of complying with the site's Community Guidelines will also gain access to these aforementioned features as well. Toen YouTube in 2005 werd gelanceerd, was het mogelijk om langere video's te uploaden, maar in maart 10 werd een limiet van 2006 minuten ingevoerd nadat YouTube ontdekte dat de meeste video's die deze lengte overschrijden, ongeautoriseerde uploads van televisieprogramma's en films waren. De limiet van 10 minuten werd in juli 15 verhoogd tot 2010 minuten. Video's kunnen maximaal 256 zijn GB in grootte of 12 uur, welke minder is. Vanaf 2021, Automatische Gesloten bijschriften gebruik spraakherkenning technology when a video is uploaded are available in 13 languages, and can be machinaal vertaald tijdens het afspelen.

YouTube biedt ook handmatige ondertiteling als onderdeel van de makerstudio. YouTube bood voorheen een 'Community Captions'-functie aan, waar kijkers ondertitels konden schrijven en indienen voor openbare weergave na goedkeuring door de video-uploader, maar deze werd in september 2020 beëindigd.

YouTube accepteert de meest voorkomende container formaten, waaronder MP4, Matroska, FLV, AVI, WebM, 3GP, MPEG PSEn QuickTime-bestandsindeling. Sommige intermediaire videoformaten (dwz voornamelijk gebruikt voor professionele videobewerking, niet voor uiteindelijke levering of opslag) worden ook geaccepteerd, zoals ProRes. YouTube biedt aanbevolen coderingsinstellingen.

Elke video wordt geïdentificeerd door een teken van elf hoofdlettergevoelig alfanumeriek Basis 64 tekenreeks in de Uniform Resource Locator (URL) die letters, cijfers, een underscore (_), en een streepje (-).

In 2018 heeft YouTube een functie toegevoegd met de naam Belgische Première die een melding aan de gebruiker weergeeft waarin wordt vermeld wanneer de video voor het eerst beschikbaar zal zijn, zoals voor een livestream maar met een vooraf opgenomen video. Wanneer de geplande tijd aanbreekt, wordt de video uitgezonden als een live-uitzending met een aftelling van twee minuten. Eventueel kan er direct een première gestart worden.

Kwaliteit en formaten

YouTube bood oorspronkelijk video's aan met slechts één kwaliteitsniveau, weergegeven met een resolutie van 320×240 pixels met de Sorenson vonk codec (een variant van H.263), met mono MP3-audio. In juni 2007 heeft YouTube een optie toegevoegd om video's in te bekijken 3GP formaat op mobiele telefoons. In maart 2008 werd een hoogwaardige modus toegevoegd, die de resolutie verhoogde tot 480 × 360 pixels. In december 2008, 720p HD ondersteuning is toegevoegd. Ten tijde van de lancering van 720p was de YouTube-speler gewijzigd van een 4:3 beeldverhouding een breedbeeld 16:9. Met deze nieuwe functie begon YouTube met een omschakeling naar H.264 / MPEG-4 AVC als standaard videocompressieformaat. november 2009, 1080p HD-ondersteuning is toegevoegd. In juli 2010 kondigde YouTube aan dat het een reeks video's had gelanceerd in 4K formaat, dat een resolutie van maximaal 4096×3072 pixels mogelijk maakt. In juli 2010, ondersteuning voor 4K-resolutie is toegevoegd, waarbij de video's worden afgespeeld met 3840 × 2160 pixels. In juni 2015 steun voor 8K-resolutie is toegevoegd, waarbij de video's worden afgespeeld met 7680 × 4320 pixels. In november 2016 steun voor HDR-video is toegevoegd waarmee kan worden gecodeerd hybride log-gamma (HLG) of perceptuele kwantiseerder (PK). HDR-video kan worden gecodeerd met de Rec. 2020 kleur ruimte.

In juni 2014 begon YouTube ondersteuning te bieden voor hoge framesnelheid video's tot 60 beelden per seconde (in tegenstelling tot 30 voorheen), komt in oktober beschikbaar voor gebruikersuploads. YouTube verklaarde dat dit "bewegingsintensieve" video's zou verbeteren, zoals video game beeldmateriaal.

YouTube-video's zijn beschikbaar in verschillende kwaliteitsniveaus. Kijkers hebben slechts indirect invloed op de videokwaliteit. In de mobiele apps kunnen gebruikers kiezen tussen "Auto", dat de resolutie aanpast op basis van de internetverbinding, "Hoge beeldkwaliteit" dat voorrang geeft aan het afspelen van video van hoge kwaliteit, "Databesparing" dat de videokwaliteit opoffert ten gunste van een laag dataverbruik en "Geavanceerd", waarmee de gebruiker een streamresolutie kan kiezen. Op desktops kunnen gebruikers kiezen tussen "Auto" en een specifieke resolutie. Het is voor de kijker niet mogelijk om direct een hogere te kiezen bitrate (kwaliteit) voor elke geselecteerde resolutie.

Sinds 2009 kunnen kijkers 3D-video's bekijken. In 2015 begon YouTube met native ondersteuning 360-graad video. Sinds april 2016 is het mogelijk om 360°-video live te streamen, en zowel normale als 360°-video tot 1440p, en sinds november 2016 beide met een resolutie tot 4K (2160p). Onder verwijzing naar het beperkte aantal gebruikers dat meer dan 90 graden keek, begon het een alternatief stereoscopisch videoformaat te ondersteunen, bekend als VR180, waarvan het zei dat het gemakkelijker te produceren was, waarmee gebruikers elke video kunnen bekijken met behulp van virtual reality-headsets.

Als reactie op het toegenomen aantal kijkers tijdens de COVID-19-pandemie heeft YouTube de kwaliteit van zijn video's tijdelijk verlaagd. YouTube heeft zijn eigen chip ontwikkeld, Argos genaamd, om te helpen bij het coderen van video's met een hogere resolutie in 2021.

In bepaalde gevallen staat YouTube de uploader toe om de kwaliteit van lang geleden geüploade video's in slechte kwaliteit te upgraden. Een zo'n samenwerking met Universal Music Group inclusief remasters van 1,000 muziekvideo's.

Live streaming

YouTube voerde vroege experimenten uit met live streaming, inclusief een concert van U2 in 2009, en een vraag-en-antwoordsessie met de Amerikaanse president Barack Obama in februari 2010. Deze tests waren gebaseerd op technologie van externe partners, maar in september 3 begon YouTube met het testen van zijn eigen infrastructuur voor livestreaming. In april 2011 kondigde YouTube de uitrol aan van YouTube Live. Het maken van livestreams was aanvankelijk beperkt tot geselecteerde partners. Het werd gebruikt voor real-time uitzendingen van evenementen zoals de Olympische Spelen van 2012 in Londen. In oktober 2012 keken meer dan 8 miljoen mensen Felix Baumgartner's spring van de rand van de ruimte als livestream op YouTube.

In mei 2013 werd het maken van livestreams geopend voor geverifieerde gebruikers met ten minste 1,000 abonnees; in augustus van hetzelfde jaar werd het aantal teruggebracht tot 100 abonnees, en in december werd de limiet opgeheven. In februari 2017 werd livestreaming geïntroduceerd in de officiële mobiele YouTube-app. Livestreaming via mobiel was aanvankelijk beperkt tot gebruikers met minimaal 10,000 abonnees, maar vanaf medio 2017 is dit teruggebracht tot 100 abonnees. Livestreams ondersteunen HDR, kunnen een resolutie tot 4K hebben bij 60 fps en ondersteunen ook 360°-video.

Gebruikersfuncties

Commentaar systeem

Bij de meeste video's kunnen gebruikers vertrekken opmerkingen, die de aandacht hebben getrokken vanwege de negatieve aspecten van hun vorm en inhoud.[specificeren] In 2006, Tijd geprezen Web 2.0 voor het mogelijk maken van "gemeenschap en samenwerking op een nooit eerder geziene schaal", en voegde eraan toe dat YouTube "zowel de domheid van menigten als zijn wijsheid benut. Sommige opmerkingen op YouTube doen je huilen om de toekomst van de mensheid, alleen al vanwege de spelling, let niet op de obsceniteit en de naakte haat". The Guardian beschreef in 2009 de opmerkingen van gebruikers op YouTube als:

Jeugdig, agressief, verkeerd gespeld, seksist, homofobe, variërend van woedend op de inhoud van een video tot het geven van een zinloos gedetailleerde beschrijving gevolgd door een lol, YouTube-commentaar is een broeinest van infantiel debat en onbeschaamde onwetendheid - met af en toe een uitbarsting van humor.

The Daily Telegraph merkte in september 2008 op dat YouTube "berucht" was vanwege "enkele van de meest confronterende en slecht gevormde commentaaruitwisselingen op internet", en rapporteerde op YouTube Comment Snob "een nieuw stuk software dat onbeschofte en ongeletterde berichten blokkeert". The Huffington Post merkte in april 2012 op dat het vinden van reacties op YouTube die verschijnen "aanvallend, dom en lomp" voor de "overgrote meerderheid" van de mensen is nauwelijks moeilijk.

Google implementeerde vervolgens op 6 november 2013 een reactiesysteem gericht op Google+, waarbij alle YouTube-gebruikers een Google+ account moesten gebruiken om op video's te reageren. De verklaarde motivatie voor de verandering was dat makers meer macht kregen om reacties te modereren en te blokkeren, waarmee ze tegemoet kwamen aan de frequente kritiek op hun kwaliteit en toon. Het nieuwe systeem herstelde de mogelijkheid om op te nemen URL's in opmerkingen, die eerder waren verwijderd vanwege problemen met misbruik. Als reactie plaatste mede-oprichter van YouTube, Jawed Karim, de vraag "waarom heb ik verdomme een Google+ account nodig om op een video te reageren?" op zijn YouTube-kanaal om zijn negatieve mening over de verandering te uiten. De officiële YouTube-aankondiging ontving 20,097 "duim omlaag" stemmen en genereerde meer dan 32,000 reacties in twee dagen. Schrijven in de Newsday blog Silicon Island merkte Chase Melvin op dat "Google+ lang niet zo populair is als een sociaal medianetwerk als Facebook, maar het wordt in wezen opgedrongen aan miljoenen YouTube-gebruikers die hun vermogen om commentaar te geven op video's niet willen verliezen" en voegde daaraan toe " Discussieforums op internet barsten al van de verontwaardiging tegen het nieuwe commentaarsysteem". In hetzelfde artikel zegt Melvin verder:

Misschien zijn klachten van gebruikers terecht, maar het idee om het oude systeem te vernieuwen is niet zo slecht. Denk aan de ruwe, misogynistic en racistisch geladen moddergooien dat de afgelopen acht jaar op YouTube heeft plaatsgevonden zonder enige waarneembare matiging. Is geen enkele poging om niet-geïdentificeerde lasteraars te beteugelen het proberen waard? Het systeem is verre van perfect, maar Google zou moeten worden geprezen omdat het probeert een deel van de schade te verlichten die wordt veroorzaakt door woedende YouTubers die zich verschuilen achter vijandigheid en anonimiteit.

Later, op 27 juli 2015, kondigde Google in een blogpost aan dat het de vereiste zou schrappen om je aan te melden bij een Google+ account om reacties op YouTube te plaatsen. Op 3 november 2016 kondigde YouTube een proefprogramma aan waarmee de makers van video's kunnen beslissen of ze de reacties op video's goedkeuren, verbergen of rapporteren op basis van een algoritme die mogelijk aanstootgevende opmerkingen detecteert. Makers kunnen er ook voor kiezen om reacties met links of hashtags te behouden of te verwijderen om spam tegen te gaan. Ze kunnen ook toestaan ​​dat andere gebruikers hun opmerkingen modereren.

In december 2020 werd gemeld dat YouTube een nieuwe functie zou lanceren die gebruikers zal waarschuwen die een opmerking plaatsen die "aanstootgevend kan zijn voor anderen".

Gemeenschap

Op 13 september 2016 lanceerde YouTube een openbare bèta van de Gemeenschap, een social media-gebaseerde functie waarmee gebruikers tekst, afbeeldingen (inclusief GIF), live video's en andere op een apart tabblad 'Community' op hun kanaal. Voorafgaand aan de release waren verschillende makers geraadpleegd om tools voor te stellen die de community zou kunnen gebruiken en die ze nuttig zouden vinden; deze YouTubers inclusief vlogbrothers, AsapScience, Lilly Singh, The Game Theorists, karmijn, De sleutel van geweldig, De Kloons, Peter Hollens, Rosianna Halse Rojas, Sam Tsui, Threadbanger en Vsaus3.[niet-primaire bron nodig]

Nadat de functie officieel is uitgebracht, wordt de gemeenschapspost functie wordt automatisch geactiveerd voor elk kanaal dat een bepaalde drempel van het aantal abonnees overschrijdt of al meer abonnees heeft. Deze drempel is in de loop van de tijd verlaagd[wanneer?], van 10,000 abonnees tot 1500 abonnees, tot 1000 abonnees,[niet-primaire bron nodig] tot 500 abonnees.

Kanalen waarvoor het tabblad Community wordt ingeschakeld, krijgen hun kanaaldiscussies (voorheen bekend als kanaalopmerkingen) permanent gewist, in plaats van naast elkaar te bestaan ​​of te migreren.[niet-primaire bron nodig]

TestTube

Experimentele functies van YouTube zijn toegankelijk in een gedeelte van de site met de naam TestTube.

Bijvoorbeeld, in oktober 2009, een commentaar zoeken functie toegankelijk onder /comment_search werd uitgevoerd als onderdeel van dit programma. De functie is later verwijderd.

Later datzelfde jaar, YouTube-veer werd geïntroduceerd als een lichtgewicht alternatieve website voor landen met beperkte internetsnelheden.

Toegankelijkheid van inhoud

YouTube biedt gebruikers de mogelijkheid om haar video's op webpagina's buiten hun website te bekijken. Elke YouTube-video gaat vergezeld van een stukje HTML die kan worden gebruikt om het op elke pagina op internet in te sluiten. Deze functionaliteit wordt vaak gebruikt om YouTube-video's in te sluiten op sociale netwerkpagina's en blogs. Gebruikers die een video willen posten waarin de video van een andere gebruiker wordt besproken, geïnspireerd door of gerelateerd aan de video van een andere gebruiker, kunnen een "videoreactie" maken. De YouTube-video-ID van elf tekens (64 mogelijke tekens gebruikt in elke positie), zorgt voor een theoretisch maximum van 6411 of ongeveer 73.8 triljoen (73.8 miljard miljard) unieke id's.

YouTube kondigde op 27 augustus 2013 aan dat het videoreacties zou verwijderen omdat ze een onderbenutte functie zijn. Insluiten, beoordelen, reageren en reageren kan worden uitgeschakeld door de eigenaar van de video. YouTube biedt gewoonlijk geen downloadlink voor zijn video's en is van plan deze via de website-interface te bekijken. Een klein aantal video's kan worden gedownload als MP4 bestanden. Talrijke websites, applicaties en browsers van derden plug-ins gebruikers toestaan ​​YouTube-video's te downloaden.

In februari 2009 kondigde YouTube een testdienst aan, waarmee sommige partners videodownloads gratis of tegen betaling via YouTube kunnen aanbieden. Google Checkout. In juni 2012 stuurde Google ophouden en ophouden brieven waarin werd gedreigd met juridische stappen tegen verschillende websites die het online downloaden en converteren van YouTube-video's aanbieden. In antwoord, Zamzar verwijderde de mogelijkheid om YouTube-video's van zijn site te downloaden. Gebruikers behouden het copyright van hun eigen werk onder de standaard standaard YouTube-licentie, maar hebben de optie om bepaalde gebruiksrechten toe te kennen onder elk openbare auteursrechtlicentie zij kiezen.

Sinds juli 2012 is het mogelijk om een Creative Commons attributielicentie als standaard, waardoor andere gebruikers het materiaal kunnen hergebruiken en remixen.

platforms

De meeste moderne smartphones toegang hebben tot YouTube-video's, hetzij binnen een applicatie of via een geoptimaliseerde website. YouTube Mobile werd in juni 2007 gelanceerd met behulp van RTSP streamen voor de video. Niet alle video's van YouTube zijn beschikbaar op de mobiele versie van de site.

Sinds juni 2007 zijn de video's van YouTube beschikbaar voor weergave op een reeks van Apple producten. Hiervoor moest de inhoud van YouTube worden getranscodeerd naar de videostandaard van Apple, H.264, een proces dat enkele maanden duurde. YouTube-video's kunnen worden bekeken op apparaten, waaronder Apple TV, iPod Touch en iPhone.

De mobiele versie van de site is opnieuw gelanceerd op basis van HTML5 in juli 2010, waardoor Adobe Flash Player niet meer nodig is en geoptimaliseerd voor gebruik met aanraakschermbedieningen. De mobiele versie is ook beschikbaar als app voor het Android-platform.

In september 2012 lanceerde YouTube zijn eerste app voor de iPhone, na het besluit om YouTube te laten vallen als een van de vooraf geïnstalleerde apps in het besturingssysteem iPhone 5 en iOS 6. Think GlobalWebIndex, werd YouTube tussen april en juni 35 gebruikt door 2013% van de smartphonegebruikers, waarmee het de op twee na meest gebruikte app is.

A TiVo service-update in juli 2008 stelde het systeem in staat om YouTube-video's te zoeken en af ​​te spelen.

In januari 2009 lanceerde YouTube "YouTube for TV", een versie van de website die is toegesneden op settopboxen en andere op tv gebaseerde media-apparaten met webbrowsers, waardoor de video's aanvankelijk konden worden bekeken op de PlayStation 3 en Wii video game consoles.

In de maand juni van datzelfde jaar werd YouTube XL geïntroduceerd, dat een vereenvoudigde interface heeft die is ontworpen voor weergave op een standaard televisiescherm. YouTube is ook als app beschikbaar Xbox Live-.

Op 15 november 2012 lanceerde Google een officiële app voor de Wii, waarmee gebruikers YouTube-video's van het Wii-kanaal kunnen bekijken. Er was een app voor beschikbaar Wii U en Nintendo 3DS, maar werd stopgezet in augustus 2019. Video's kunnen ook worden bekeken op de Wii U-internetbrowser HTML5 gebruiken.[niet-primaire bron nodig] Google heeft YouTube beschikbaar gemaakt op de Roku speler op 17 december 2013, en, in oktober 2014, de Sony PlayStation 4.

YouTube gelanceerd als een downloadbare app voor de Nintendo Switch in november 2018.

Internationaal en lokalisatie

Op 19 juni 2007, CEO van Google Eric Schmidt verscheen in Parijs om het nieuwe te lanceren lokalisatie systeem. De interface van de website is beschikbaar met gelokaliseerde versies in 104 landen, één territorium (Hong Kong) en een wereldwijde versie.

Landen met YouTube-lokalisatie
YouTube Lokalisatie.svg
Land Language (s) Lanceerdatum Ref.
Verenigde Staten (en wereldwijde lancering) Engels, Spaans 14 februari 2005
Brazilië Portugees 19 June 2007
Frankrijk Frans, Catalan, Bask 19 June 2007
Ierland Engels, Iers 19 June 2007
Italië Italiaans, Duits, Catalan 19 June 2007
Japan Japanse 19 June 2007
Nederland Nederlands 19 June 2007
Polen Pools 19 June 2007
Spanje Spaans, galician, Catalan, Bask 19 June 2007
Verenigd Koninkrijk Engels 19 June 2007
Mexico Spaans 11 oktober 2007
Hong Kong Chinese, Engels 17 oktober 2007
Taiwan Chinese 18 oktober 2007 [citaat nodig]
Australië Engels 22 oktober 2007
Nieuw Zeeland Engels 22 oktober 2007
Canada Engels, Frans 6 november 2007
Duitsland Duits 8 november 2007
Rusland Russian 13 november 2007
Zuid-Korea Korean 23 januari 2008
India Hindi, Bengalees, Punjabi, Engels, Gujarati, Kannada, Malayalam, marathi, tamil, Telugu, Urdu 7 mei 2008
Israël Hebreeuws, Arabisch 16 september 2008 [citaat nodig]
Tsjechië Tsjechisch 9 oktober 2008
Zweden Swedish 22 oktober 2008
Zuid-Afrika Engels, Afrikaans, Zoeloe 17 mei 2010
Argentinië Spaans 8 september 2010
Algerije Arabisch, Frans 9 maart 2011
Egypte Arabisch 9 maart 2011
Jordan Arabisch 9 maart 2011
Marokko Frans, Arabisch 9 maart 2011
Saudi-Arabië Arabisch 9 maart 2011
Tunesië Arabisch, Frans 9 maart 2011
Jemen Arabisch 9 maart 2011
Kenia Engels, swahili 1 september 2011
Filippijnen Filippijns, Engels 13 oktober 2011
Singapore Engels, Malay, Chinese, tamil 20 oktober 2011
België Frans, Nederlands, Duits 16 november 2011
Colombia Spaans 30 november 2011
Oeganda Engels, swahili 2 december 2011
Nigeria Engels 7 december 2011
Chili Spaans 20 januari 2012
Hongarije Hongaars 29 februari 2012
Maleisië Malay, Engels 22 maart 2012
Peru Spaans 25 maart 2012
Verenigde Arabische Emiraten Arabisch, Engels 1 april 2012
Griekenland Grieks 1 mei 2012 [citaat nodig]
Indonesië Indonesian, Engels 17 mei 2012
Ghana Engels 5 June 2012
Senegal Frans, Engels 4 juli 2012
Turkije Turks 1 oktober 2012
Oekraïne Oekraïens 13 december 2012
Denemarken Deens 1 februari 2013
Finland Fins, Swedish 1 februari 2013
Noorwegen Norwegian 1 februari 2013
Zwitserland Duits, Frans, Italiaans 29 maart 2013
Oostenrijk Duits 29 maart 2013
Roemenië Roemeense 18 april 2013
Portugal Portugees 25 april 2013
Slowakije Slovak 25 april 2013
Bahrein Arabisch Augustus 16, 2013
Koeweit Arabisch Augustus 16, 2013
Oman Arabisch Augustus 16, 2013
Katar Arabisch Augustus 16, 2013
Bosnië-Herzegovina Bosnisch, Kroatisch, Servisch 17 maart 2014 [citaat nodig]
Bulgarije Bulgarian 17 maart 2014
Kroatië Kroatisch 17 maart 2014
Estland Estlands 17 maart 2014
Letland Lets 17 maart 2014
Litouwen Litouws 17 maart 2014 [citaat nodig]
Noord-Macedonië Macedonisch, Servisch, Turks 17 maart 2014 [citaat nodig]
Montenegro Servisch, Kroatisch 17 maart 2014 [citaat nodig]
Servië Servisch 17 maart 2014 [citaat nodig]
Slovenië Sloveens 17 maart 2014
Thailand Thai 1 april 2014
Libanon Arabisch 1 mei 2014
Puerto Rico Spaans, Engels Augustus 23, 2014 [citaat nodig]
IJsland IJslands 2014 [citaat nodig]
Luxemburg Frans, Duits 2014 [citaat nodig]
Vietnam Vietnamees 1 oktober 2014 [citaat nodig]
Libië Arabisch 1 februari 2015 [citaat nodig]
Tanzania Engels, swahili 2 June 2015 [citaat nodig]
Zimbabwe Engels 2 June 2015 [citaat nodig]
Azerbeidzjan azerbaijani 12 oktober 2015
Wit-Rusland belarusian, Russian 12 oktober 2015
Georgië Georgisch 12 oktober 2015
Kazachstan Kazachse, Russian 12 oktober 2015
Irak Arabisch 9 november 2015 [citaat nodig]
Nepal nepali 12 januari 2016
Pakistan Urdu, Engels 12 januari 2016
Sri Lanka sinhala, tamil, Engels 12 januari 2016
Jamaica Engels Augustus 4, 2016 [citaat nodig]
Malta Engels 19 June 2018
Bolivia Spaans 30 januari 2019 [citaat nodig]
Costa Rica Spaans 30 januari 2019 [citaat nodig]
Ecuador Spaans 30 januari 2019 [citaat nodig]
El Salvador Spaans 30 januari 2019 [citaat nodig]
Guatemala Spaans 30 januari 2019 [citaat nodig]
Honduras Spaans 30 januari 2019 [citaat nodig]
Nicaragua Spaans 30 januari 2019 [citaat nodig]
Panama Spaans 30 januari 2019 [citaat nodig]
Uruguay Spaans 30 januari 2019 [citaat nodig]
Paraguay Spaans, Guarani 21 februari 2019 [citaat nodig]
Dominicaanse Republiek Spaans 21 februari 2019 [citaat nodig]
Cyprus Grieks, Turks 13 maart 2019 [citaat nodig]
Liechtenstein Duits 13 maart 2019 [citaat nodig]
Venezuela Spaans 10 maart 2020 [citaat nodig]
Papoea-Nieuw-Guinea Engels 2020 [citaat nodig]
Bangladesh Bengalees, Engels 2 september 2020 [citaat nodig]
Cambodja Khmer Augustus 25, 2022 [citaat nodig]
Laos Laotiaans Augustus 25, 2022 [citaat nodig]

De YouTube-interface suggereert welke lokale versie moet worden gekozen op basis van het IP-adres van de gebruiker. In sommige gevallen kan het bericht 'Deze video is niet beschikbaar in uw land' verschijnen vanwege copyrightbeperkingen of ongepaste inhoud. De interface van de YouTube-website is beschikbaar in 76 taalversies, waaronder Amhaars, Albanees, Armeens, Birmaans, Kirgizisch, Mongools, Perzisch en Oezbeeks, die geen lokale kanaalversies hebben. De toegang tot YouTube is geblokkeerd Turkije tussen 2008 en 2010, na controverse over het plaatsen van video's die als beledigend worden beschouwd Mustafa Kemal Atatürk en enig materieel beledigend voor moslims. In oktober 2012 werd een lokale versie van YouTube gelanceerd in Turkije, met het domein youtube.com.tr. De lokale versie is onderworpen aan de inhoudsregels van de Turkse wet. In maart 2009 ontstond een dispuut tussen YouTube en het Britse royalty-incassobureau PRS voor muziek leidde ertoe dat premium muziekvideo's werden geblokkeerd voor YouTube-gebruikers in het Verenigd Koninkrijk. De verwijdering van video's die door de grote platenmaatschappijen waren geplaatst, vond plaats nadat er geen overeenstemming was bereikt over een licentieovereenkomst. Het geschil werd opgelost in september 2009. In april 2009 leidde een soortgelijk geschil tot de verwijdering van premium muziekvideo's voor gebruikers in Duitsland.

Video's

In januari 2012 brachten bezoekers van YouTube naar schatting gemiddeld 15 minuten per dag door op de site, in tegenstelling tot de vier of vijf uur per dag die een gemiddelde Amerikaanse burger televisiekijkt. In 2017 keken kijkers gemiddeld meer dan een uur per dag naar YouTube op mobiele apparaten.

In december 2012 werden twee miljard weergaven verwijderd uit de weergavetellingen van Universal en Sony muziekvideo's op YouTube, wat leidde tot een claim van The Daily Dot dat de weergaven zijn verwijderd vanwege een schending van de servicevoorwaarden van de site, die het gebruik van geautomatiseerde processen om het aantal weergaven te verhogen, verbiedt. Dit werd betwist door Aanplakbord, waarin stond dat de twee miljard views waren verplaatst naar Vevo, aangezien de video's niet meer actief waren op YouTube. Op 5 augustus 2015 heeft YouTube het voorheen beruchte gedrag gepatcht waardoor het aantal weergaven van een video vastliep op "301" (later "301+") totdat het daadwerkelijke aantal was geverifieerd om te voorkomen telfraude bekijken. Het aantal YouTube-weergaven wordt opnieuw in realtime bijgewerkt.

Sinds september 2019 wordt het aantal abonnees afgekort. Slechts drie eerste cijfers van het aantal abonnees van kanalen worden publiekelijk aangegeven, waardoor de functie van real-time indicatoren van derden, zoals die van Social Blade. Exacte tellingen blijven beschikbaar voor kanaaloperators in YouTube Studio.

Op 11 november 2021, na het testen van deze wijziging in maart van hetzelfde jaar, kondigde YouTube aan dat het het aantal niet-leuke video's zou gaan verbergen, waardoor ze onzichtbaar zouden worden voor kijkers. Het bedrijf verklaarde dat de beslissing een reactie was op experimenten die bevestigden dat kleinere YouTube-videomakers eerder het doelwit waren van afkeer brigade en intimidatie. Videomakers kunnen volgens YouTube nog steeds het aantal likes en dislikes zien in de YouTube Studio-dashboardtool.

Copyright problemen

YouTube heeft met talloze uitdagingen en kritiek te maken gehad bij zijn pogingen om met auteursrecht om te gaan, waaronder de eerste virale video van de site, Luie zondag, die moest worden verwijderd vanwege zorgen over auteursrechten. Op het moment dat een video wordt geüpload, krijgen YouTube-gebruikers een bericht te zien waarin hen wordt gevraagd de auteursrechtwetten niet te schenden. Ondanks dit advies blijven er veel ongeautoriseerde clips van auteursrechtelijk beschermd materiaal op YouTube staan. YouTube bekijkt geen video's voordat ze online worden geplaatst en het wordt aan auteursrechthouders overgelaten om een DMCA verwijderingsverzoek volgens de voorwaarden van de Aansprakelijkheidsbeperkingswet online inbreuk op auteursrechten. Elke succesvolle klacht over inbreuk op het auteursrecht resulteert in een YouTube waarschuwing vanwege auteursrechtklacht. Drie succesvolle klachten voor schending van het auteursrecht tegen een gebruikersaccount zal ertoe leiden dat het account en alle geüploade video's worden verwijderd. Van 2007 tot 2009 organisaties inclusief Viacom, Mediaset, en de Engelsen Premier League hebben rechtszaken aangespannen tegen YouTube en beweren dat het te weinig heeft gedaan om het uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal te voorkomen.

In augustus 2008 deed een Amerikaanse rechtbank uitspraak Lenz tegen Universal Music Corp. dat auteursrechthouders de verwijdering van een online bestand niet kunnen bestellen zonder eerst te bepalen of de plaatsing dit weerspiegelde fair use van het materiaal. De eigenaar van YouTube, Google, kondigde in november 2015 aan dat ze zouden helpen de juridische kosten te dekken in bepaalde gevallen waarin volgens hen verdediging tegen redelijk gebruik van toepassing is.

In het geval van 2011 van Smith tegen Summit Entertainment LLC, klaagde professionele zanger Matt Smith Summit Entertainment aan voor het onrechtmatig gebruik van verwijderingsverzoeken wegens auteursrechtschending op YouTube. Hij beweerde zeven oorzaken van actie, en vier werden in het voordeel van Smith beslist. In april 2012 oordeelde een rechtbank in Hamburg dat YouTube verantwoordelijk kan worden gehouden voor auteursrechtelijk beschermd materiaal dat door zijn gebruikers is geplaatst. Op 1 november 2016 werd het geschil met GEMA opgelost, waarbij Google Content ID werd gebruikt om advertenties toe te voegen aan video's met inhoud die wordt beschermd door GEMA.

In april 2013 werd gemeld dat: Universal Music Group en YouTube hebben een contractuele overeenkomst die voorkomt dat inhoud die op YouTube is geblokkeerd op verzoek van UMG, wordt hersteld, zelfs als de uploader van de video een DMCA-tegenmelding indient. Als onderdeel van YouTube Music tekenden Universal en YouTube in 2017 een overeenkomst, die werd gevolgd door afzonderlijke overeenkomsten met andere grote labels, waardoor het bedrijf recht kreeg op advertentie-inkomsten wanneer zijn muziek op YouTube werd afgespeeld. In 2019 lieten videomakers video's verwijderen of demonetiseren wanneer Content ID zelfs korte fragmenten van auteursrechtelijk beschermde muziek binnen een veel langere video identificeerde, met verschillende handhavingsniveaus, afhankelijk van het platenlabel. Deskundigen merkten op dat sommige van deze clips in aanmerking kwamen voor redelijk gebruik.

Inhouds-ID

In juni 2007 is YouTube begonnen met het testen van een systeem voor automatische detectie van geüploade video's die inbreuk maken op het auteursrecht. Google-CEO Eric Schmidt beschouwde dit systeem als noodzakelijk voor het oplossen van rechtszaken zoals die van Viacom, die beweerde dat YouTube profiteerde van inhoud die het niet mag verspreiden. Het systeem, dat aanvankelijk "Video-identificatie" heette en werd later bekend als Content ID, maakt een ID-bestand aan voor auteursrechtelijk beschermd audio- en videomateriaal en slaat dit op in een database. Wanneer een video wordt geüpload, wordt deze vergeleken met de database en wordt de video gemarkeerd als een schending van het auteursrecht als er een overeenkomst wordt gevonden. Wanneer dit gebeurt, heeft de eigenaar van de inhoud de keuze om de video te blokkeren om deze onleesbaar te maken, de kijkstatistieken van de video bij te houden of advertenties aan de video toe te voegen.

Een onafhankelijke test in 2009 uploadde meerdere versies van hetzelfde nummer naar YouTube en concludeerde dat hoewel het systeem "verrassend veerkrachtig" was in het vinden van schendingen van het auteursrecht in de audiotracks van video's, het niet onfeilbaar was. Het gebruik van Content ID om materiaal automatisch te verwijderen heeft geleid tot controverse in sommige gevallen, omdat de video's niet door een mens zijn gecontroleerd op redelijk gebruik. Als een YouTube-gebruiker het niet eens is met een beslissing van Content ID, is het mogelijk om een ​​formulier in te vullen om de beslissing aan te vechten.

Vóór 2016 werden er geen inkomsten gegenereerd met video's totdat het geschil was opgelost. Sinds april 2016 worden er nog steeds inkomsten gegenereerd met video's terwijl het geschil aan de gang is, en het geld gaat naar degene die het geschil heeft gewonnen. Als de uploader weer inkomsten wil genereren met de video, kan hij of zij de betwiste audio verwijderen in 'Videobeheer'. YouTube heeft de effectiviteit van Content ID genoemd als een van de redenen waarom de regels van de site in december 2010 zijn gewijzigd om sommige gebruikers in staat te stellen video's van onbeperkte lengte te uploaden.

Moderatie en aanstootgevende inhoud

YouTube heeft een reeks communityrichtlijnen om misbruik van de functies van de site te verminderen. Het uploaden van video's die laster, pornografie en materiaal bevatten dat crimineel gedrag aanmoedigt, is verboden volgens de "Communityrichtlijnen" van YouTube.[betere bron nodig] Algemeen verboden materiaal omvat seksueel expliciete inhoud, video's van dierenmishandeling, schok video's, inhoud die is geüpload zonder toestemming van de houder van het auteursrecht, aanzetten tot haat, spam en roofzuchtig gedrag. YouTube vertrouwt erop dat zijn gebruikers de inhoud van video's markeren als ongepast, en een YouTube-medewerker zal een gemarkeerde video bekijken om te bepalen of deze in strijd is met de richtlijnen van de site. Ondanks de richtlijnen heeft YouTube kritiek gekregen op aspecten van zijn activiteiten, haar aanbevelingsalgoritmen bestendigen video's die complottheorieën promoten en onwaarheden, het hosten van video's die ogenschijnlijk op kinderen zijn gericht, maar die inhoud bevatten gewelddadige of seksueel suggestieve inhoud met populaire personages, video's van het aantrekken van minderjarigen pedofiel activiteiten in hun commentaarsecties, en fluctuerend beleid met betrekking tot de soorten inhoud die in aanmerking komen om inkomsten te genereren met advertenties.

YouTube sluit contracten met bedrijven om inhoudsmoderators in te huren, die inhoud bekijken die is gemarkeerd als mogelijk in strijd met het inhoudsbeleid van YouTube en bepalen of ze moeten worden verwijderd. In september 2020 werd een class action-rechtszaak aangespannen door een voormalige contentmoderator die aangaf zich te ontwikkelen post-traumatische stress-stoornis (PTSS) na een periode van 18 maanden op het werk. De voormalige inhoudsmoderator zei dat ze regelmatig gedwongen werd om de door YouTube gestelde limiet van vier uur per dag voor het bekijken van grafische inhoud te overschrijden. De rechtszaak beweert dat de contractanten van YouTube weinig tot geen training of ondersteuning gaven voor de geestelijke gezondheid van de moderators, potentiële werknemers NDA's lieten ondertekenen voordat ze voorbeelden lieten zien van inhoud die ze zouden zien tijdens het beoordelen, en alle vermelding van trauma van de interne forums censureerden. Het beweert ook dat verzoeken om extreem grafische inhoud wazig, verkleind of zwart-wit moeten worden gemaakt, volgens aanbevelingen van de Nationaal centrum voor vermiste en uitgebuite kinderen, werden door YouTube afgewezen als geen hoge prioriteit voor het bedrijf.

Om de verspreiding van desinformatie en nepnieuws via YouTube te beperken, heeft het een uitgebreid beleid uitgerold over hoe het van plan is om te gaan met technisch gemanipuleerde video's.

Controversiële inhoud bevat materiaal met betrekking tot Holocaustontkenning en Hillsborough ramp, waarbij in 96 1989 voetbalfans uit Liverpool werden doodgedrukt. In juli 2008 verklaarde de Cultuur- en mediacommissie van het Lagerhuis van het Verenigd Koninkrijk dat het "niet onder de indruk" was van het YouTube-systeem voor het controleren van zijn video's, en voerde aan dat "proactieve beoordeling van inhoud de standaardpraktijk zou moeten zijn voor sites die gebruikers- gegenereerde inhoud". YouTube reageerde door te zeggen:

We hebben strikte regels voor wat is toegestaan, en een systeem waarmee iedereen die ongepaste inhoud ziet, dit kan melden aan ons 24/7 beoordelingsteam en het onmiddellijk zal laten behandelen. We informeren onze community over de regels en nemen een directe link op vanaf elke YouTube-pagina om dit proces zo gemakkelijk mogelijk te maken voor onze gebruikers. Gezien de hoeveelheid inhoud die op onze site wordt geüpload, denken we dat dit verreweg de meest effectieve manier is om ervoor te zorgen dat de kleine minderheid van video's die de regels overtreden, snel wordt verwijderd. (Juli 2008)

In oktober 2010, Amerikaans congreslid Anthony Weiner drong er bij YouTube op aan om video's van imam van zijn website te verwijderen Anwar al-Awlaki. YouTube heeft in november 2010 enkele van de video's teruggetrokken en verklaard dat ze in strijd waren met de richtlijnen van de site. In december 2010 heeft YouTube de mogelijkheid toegevoegd om video's te markeren omdat ze terroristische inhoud bevatten.

In 2018 introduceerde YouTube een systeem dat automatisch informatievakken toevoegt aan video's waarvan de algoritmen hebben vastgesteld dat ze samenzweringstheorieën en andere nep-nieuws, de infobox vullen met inhoud van Encyclopdia Britannica en Wikipedia als een middel om gebruikers te informeren om de verspreiding van verkeerde informatie tot een minimum te beperken zonder de vrijheid van meningsuiting aan te tasten. In het kielzog van de Notre-Dame vuur op 15 april 2019 werden verschillende door gebruikers geüploade video's van de historische brand automatisch gemarkeerd door het YouTube-systeem met een Encyclopædia Britannica-artikel over de valse complottheorieën rond de September 11-aanvallen. Verschillende gebruikers klaagden bij YouTube over deze ongepaste verbinding. YouTube-functionarissen boden hiervoor hun excuses aan en verklaarden dat hun algoritmen de vuurvideo's verkeerd hadden geïdentificeerd en het informatieblok automatisch hadden toegevoegd, en dat ze stappen ondernamen om dit te verhelpen.

Op 18 april 2023 onthulde YouTube zijn wijzigingen in het omgaan met inhoud die verband houdt met eetstoornissen. De communityrichtlijnen van dit socialemediaplatform verbieden nu inhoud die emulatie van risicogebruikers zou kunnen aanmoedigen. Deze inhoud omvat gedrag dat ernstige calorie-tracking en zuivering na het eten vertoont. Video's met positief gedrag, zoals in de context van herstel, zijn echter onder twee voorwaarden toegestaan ​​op het platform: de gebruiker moet een geregistreerd (ingelogd) account hebben en ouder zijn dan 18 jaar. Dit beleid is tot stand gekomen in samenwerking met non-profitorganisaties en de National Eating Disorder Association. Garth Graham, YouTube's Global Head of Healthcare, onthulde in een interview met CNN dat deze beleidswijziging erop gericht was ervoor te zorgen dat dit platform voor het delen van video's een weg biedt voor "communityherstel en bronnen", terwijl de kijkers voortdurend worden beschermd.

Homofobie en transfobie

Vijf toonaangevende contentmakers op wiens kanalen zijn gebaseerd LGBTQ + Materials heeft in augustus 2019 een federale rechtszaak aangespannen tegen YouTube, waarin wordt beweerd dat de algoritmen van YouTube de ontdekking van hun kanalen afleiden, wat van invloed is op hun inkomsten. De eisers beweerden dat de algoritmen inhoud ontmoedigen met woorden als "lesbisch" of "homo", die de overhand zouden hebben in de inhoud van hun kanalen, en omdat YouTube bijna monopoliseert op het gebied van online videodiensten, maken ze misbruik van die positie.

In juni 2022, MediazakenDat meldde een mediawaakhondgroep homofobe en transfoob content waarin LHBT's 'roofdieren' worden genoemd en 'trimmers" kwam steeds vaker voor op YouTube. Het rapport verwees ook naar veel voorkomende beschuldigingen in YouTube-video's dat LHBT's zijn mentaal ziek. In het rapport stond dat de inhoud in strijd leek te zijn met het beleid inzake aanzetten tot haat van YouTube.

YouTube als hulpmiddel om complottheorieën en extreemrechtse inhoud te promoten

YouTube is bekritiseerd vanwege het gebruik van een algoritme dat grote aandacht geeft aan video's die complottheorieën, onwaarheden en opruiende randdiscussies promoten. Volgens een onderzoek van The Wall Street Journal, "De aanbevelingen van YouTube leiden gebruikers vaak naar kanalen met samenzweringstheorieën, partijdige standpunten en misleidende video's, zelfs wanneer die gebruikers geen interesse hebben getoond in dergelijke inhoud. Wanneer gebruikers een politieke vooringenomenheid tonen in wat ze willen bekijken, beveelt YouTube doorgaans video's aan die die vooroordelen weerspiegelen, vaak met meer extreme standpunten." Wanneer gebruikers zoeken naar politieke of wetenschappelijke termen, geven de zoekalgoritmen van YouTube vaak aandacht aan hoaxes en complottheorieën. Nadat YouTube controverse veroorzaakte vanwege het toekennen van hoge facturen aan video's waarin onwaarheden en samenzweringen werden gepromoot wanneer mensen vragen stelden over het laatste nieuws tijdens de Schietpartij in Las Vegas in 2017, heeft YouTube zijn algoritme gewijzigd om meer bekendheid te geven aan reguliere mediabronnen. In 2018 werd gemeld dat YouTube opnieuw marginale inhoud over het laatste nieuws promootte, waarbij veel aandacht werd besteed aan samenzweringsvideo's over Anthony Bourdainde dood.

In 2017 werd onthuld dat er advertenties werden geplaatst op extremistische video's, waaronder video's van verkrachtingsapologeten, antisemieten en haatpredikers die advertentie-uitbetalingen ontvingen. Nadat bedrijven na deze melding begonnen te stoppen met adverteren op YouTube, verontschuldigde YouTube zich en zei dat het bedrijven meer controle zou geven over waar advertenties werden geplaatst.

Alex Jones, bekend van rechtse complottheorieën, had een enorm publiek op YouTube opgebouwd. YouTube kreeg in 2018 kritiek toen het een video verwijderde Mediazaken het samenstellen van beledigende verklaringen van Jones, waarin hij verklaarde dat het zijn beleid inzake "intimidatie en pesten" schond. Op 6 augustus 2018 heeft YouTube echter de YouTube-pagina van Alex Jones verwijderd na een schending van de inhoud.

Professor van de Universiteit van North Carolina Zeynep Tufekci heeft naar YouTube verwezen als "The Great Radicalizer" en zei "YouTube is misschien wel een van de krachtigste radicaliserende instrumenten van de 21e eeuw." Jonathan Albright van het Tow Center for Digital Journalism aan Columbia University beschreef YouTube als een "complot-ecosysteem".

In januari 2019 zei YouTube dat het een nieuw beleid had ingevoerd dat in de Verenigde Staten begon en bedoeld was om te stoppen met het aanbevelen van video's met "inhoud die gebruikers op schadelijke manieren verkeerd zou kunnen informeren". YouTube gaf theorieën over de platte aarde, wondermiddelen, en 9/11 waarheidsgetrouwheid als voorbeelden. Pogingen binnen YouTube-engineering om te stoppen met het aanbevelen van borderline-extremistische video's die net niet aan verboden haatzaaiende taal voldoen, en om hun populariteit bij te houden, werden oorspronkelijk afgewezen omdat ze de betrokkenheid van kijkers zouden kunnen verstoren. Eind 2019 begon de site met het implementeren van maatregelen gericht op "het verhogen van gezaghebbende inhoud en het verminderen van borderline-inhoud en schadelijke verkeerde informatie".

Meerdere onderzoeken hebben gevallen van verkeerde informatie op YouTube onderzocht. In een onderzoek uit juli 2019 op basis van tien YouTube-zoekopdrachten met behulp van de Tor Browser gerelateerd aan klimaat en klimaatverandering, waren de meeste video's video's die standpunten communiceerden die in strijd waren met de wetenschappelijke consensus over klimaatverandering. Uit een BBC-onderzoek uit 2019 van YouTube-zoekopdrachten in tien verschillende talen bleek dat het algoritme van YouTube verkeerde informatie over gezondheid promootte, waaronder valse kankerbehandelingen. In Brazilië is YouTube in verband gebracht met het verspreiden van pseudowetenschappelijke desinformatie over gezondheidskwesties, evenals verheven extreemrechtse marginale discoursen en complottheorieën. In de Filippijnen verspreidden tal van kanalen verkeerde informatie over de 2022 Filippijnse verkiezingen. Daarnaast onderzoek naar de verspreiding van Platte aarde overtuigingen in sociale media, heeft aangetoond dat netwerken van YouTube-kanalen een echokamer vormen die het publiek polariseert door reeds bestaande overtuigingen te lijken te bevestigen.

Gebruik onder blanke supremacisten

Vóór 2019 heeft YouTube stappen ondernomen om specifieke video's of gerelateerde kanalen te verwijderen suprematie inhoud die het beleid voor acceptabel gebruik had geschonden, maar verder geen beleid voor de hele site had Haattoespraak.

In de nasleep van maart 2019 Christchurch moskee aanslagen, YouTube en andere sites zoals Facebook en Twitter die door gebruikers ingezonden inhoud toestonden, kregen kritiek omdat ze weinig deden om de verspreiding van haatdragende taal te modereren en te beheersen, wat werd beschouwd als een factor in de grondgedachte voor de aanvallen. Deze platforms werden onder druk gezet om dergelijke inhoud te verwijderen, maar in een interview met The New York Times, zei YouTube's chief product officer Neal Mohan dat in tegenstelling tot inhoud zoals ISIS video's die een bepaald formaat hebben en dus gemakkelijk te detecteren zijn door computerondersteunde algoritmen, algemene haatzaaiende taal was moeilijker te herkennen en te verwerken, en kon daarom niet gemakkelijk actie ondernemen om te verwijderen zonder menselijke tussenkomst.

YouTube sloot zich in mei 2019 aan bij een initiatief onder leiding van Frankrijk en Nieuw-Zeeland met andere landen en technologiebedrijven om tools te ontwikkelen die kunnen worden gebruikt om online haatzaaien en om regelgeving te ontwikkelen, die op nationaal niveau moet worden geïmplementeerd, die moet worden opgelegd aan technologiebedrijven die geen stappen hebben ondernomen om dergelijke spraak te verwijderen, hoewel de Verenigde Staten weigerden deel te nemen. Vervolgens kondigde YouTube op 5 juni 2019 een grote wijziging aan in de servicevoorwaarden, waarbij "met name video's worden verboden waarin wordt beweerd dat een groep superieur is om discriminatie, segregatie of uitsluiting op basis van kwaliteiten als leeftijd, geslacht, ras, kaste, religie, seksuele geaardheid of veteranenstatus." YouTube identificeerde specifieke voorbeelden van dergelijke video's als video's die "de nazi-ideologie promoten of verheerlijken, wat inherent discriminerend is". YouTube verklaarde verder dat het "inhoud zou verwijderen waarin wordt ontkend dat goed gedocumenteerde gewelddadige gebeurtenissen, zoals de Holocaust of de schietpartij op Sandy Hook Elementary, hebben plaatsgevonden."

In juni 2020 verbood YouTube verschillende kanalen die verband hielden met blanke suprematie, waaronder die van Stefan Molyneux, David Duke en Richard B. Spencer, bewerend dat deze kanalen hun beleid inzake aanzetten tot haat schonden. Het verbod vond op dezelfde dag plaats Reddit kondigde het verbod aan op verschillende subforums voor aanzetten tot haat, waaronder r / The_Donald.

Behandeling van de COVID-19-pandemie en andere verkeerde informatie

Naar aanleiding van de verspreiding via YouTube van onjuiste informatie over de COVID-19-pandemie dat 5G communicatietechnologie was verantwoordelijk voor de verspreiding van coronavirusziekte 2019 wat ertoe leidde dat meerdere 5G-torens in het Verenigd Koninkrijk werden aangevallen door brandstichters, verwijderde YouTube al dergelijke video's die 5G en het coronavirus op deze manier met elkaar in verband brachten.

YouTube heeft dit beleid in september 2021 uitgebreid tot video's waarin onjuiste informatie wordt verspreid over vaccins, inclusief vaccins die al lang zijn goedgekeurd tegen mazelen of hepatitis B, die zijn goedgekeurd door de lokale gezondheidsautoriteiten of de World Health Organization. Het platform verwijderde de accounts van anti-vaccinatiecampagnevoerders zoals Robert F. Kennedy Jr. en Joseph Mercola op dit moment. Twee accounts gekoppeld RT Duits, de Duitse zender van de Rus RT netwerk zijn ook verwijderd wegens schending van het YouTube-beleid.

Google en YouTube hebben in oktober 2021 beleid geïmplementeerd om het genereren van inkomsten of inkomsten te weigeren aan adverteerders of makers van inhoud die reclame maakten ontkenning van klimaatverandering, dat "inhoud bevat die verwijst naar klimaatverandering als bedrog of zwendel, beweert te ontkennen dat langetermijntrends aantonen dat het wereldwijde klimaat aan het opwarmen is, en beweert te ontkennen dat de uitstoot van broeikasgassen of menselijke activiteiten bijdragen aan klimaatverandering."

In juli 2022 kondigde YouTube beleid aan om desinformatie rondom te bestrijden abortus, zoals video's met instructies voor het uitvoeren van abortusmethoden die als onveilig worden beschouwd en video's die onjuiste informatie bevatten over de veiligheid van abortus.

Veiligheid en welzijn van kinderen

In de aanloop naar 2017 was er een aanzienlijke toename van het aantal video's met betrekking tot kinderen, gekoppeld aan de populariteit van ouders die vloggen over de activiteiten van hun gezin, en eerdere makers van inhoud die afstand namen van inhoud die vaak werd bekritiseerd of gedemonetiseerd tot gezinsvriendelijk materiaal. In 2017 meldde YouTube dat het kijken naar familievloggers met 90% was toegenomen. Met de toename van video's met kinderen, begon de site echter met verschillende controverses te maken te krijgen kinder veiligheid. Tijdens het tweede kwartaal van 2 hebben de eigenaren van het populaire kanaal FamilieOFive, waarvan werd beschuldigd dat ze "grappen" met hun kinderen uithaalden kindermishandeling. Hun video's werden uiteindelijk verwijderd en twee van hun kinderen werden uit hun hechtenis gehaald. Een soortgelijk geval deed zich voor in 2019 toen de eigenaren van het kanaal Fantastische avonturen werd ervan beschuldigd haar geadopteerde kinderen te hebben misbruikt. Haar video's zouden later worden verwijderd.

Later dat jaar kreeg YouTube kritiek vanwege het tonen van ongepaste video's gericht op kinderen en vaak met populaire personages in gewelddadige, seksuele of anderszins verontrustende situaties. YouTube Kids en trok miljoenen views. De voorwaarde "Elsagaat" werd op internet bedacht en vervolgens door verschillende nieuwsuitzendingen gebruikt om naar deze controverse te verwijzen. Op 11 november 2017 kondigde YouTube aan dat het de beveiliging van de site versterkte om kinderen te beschermen tegen ongeschikte inhoud. Later die maand begon het bedrijf met het massaal verwijderen van video's en kanalen die oneigenlijk gebruik maakten van gezinsvriendelijke personages. Als onderdeel van een bredere bezorgdheid over de veiligheid van kinderen op YouTube, was de golf van verwijderingen ook gericht op kanalen die lieten zien dat kinderen deelnamen aan ongepaste of gevaarlijke activiteiten onder begeleiding van volwassenen. Het meest opvallende is dat het bedrijf is verwijderd Speelgoedfreaks, een kanaal met meer dan 8.5 miljoen abonnees, waarop een vader en zijn twee dochters zich in vreemde en verontrustende situaties bevonden. Volgens analysespecialist SocialBlade verdiende het tot £ 8.7 miljoen per jaar voordat het werd verwijderd.

Zelfs voor inhoud die gericht lijkt te zijn op kinderen en alleen kindvriendelijke inhoud lijkt te bevatten, biedt het YouTube-systeem anonimiteit van wie deze video's uploadt. Deze vragen zijn in het verleden gesteld, omdat YouTube kanalen met inhoud voor kinderen moest verwijderen die, nadat ze populair waren geworden, plotseling ongepaste inhoud bevatten die is gemaskeerd als inhoud voor kinderen. Als alternatief is een deel van de meest bekeken kinderprogramma's op YouTube afkomstig van kanalen waarvan de eigenaar niet kan worden geïdentificeerd, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid over de intentie en het doel. Een kanaal dat zorg baarde, was "Cocomeloen" die talloze in massa geproduceerde animatievideo's voor kinderen opleverde. Tot en met 2019 had het tot US $ 10 miljoen een maand aan advertentie-inkomsten en was vóór 2020 een van de grootste kindvriendelijke kanalen op YouTube. Het eigendom van Cocomelon was onduidelijk buiten de banden met "Treasure Studio", zelf een onbekende entiteit, wat vragen deed rijzen over het doel van het kanaal, maar Bloomberg News had het kleine team van Amerikaanse eigenaren in februari 2020 kunnen bevestigen en interviewen over "Cocomelon", die verklaarden dat hun doel voor de zender was om simpelweg kinderen te vermaken, die voor zichzelf wilden blijven om de aandacht van externe investeerders te vermijden. De anonimiteit van een dergelijk kanaal geeft aanleiding tot bezorgdheid vanwege het gebrek aan kennis van het doel dat ze proberen te dienen. De moeilijkheid om te identificeren wie deze kanalen beheert "draagt ​​bij aan het gebrek aan verantwoordelijkheid", aldus Josh Golin van de Campagne voor een bedrijfstakvrije kindertijd, en onderwijsconsulent Renée Chernow-O'Leary ontdekte dat de video's waren ontworpen om te entertainen zonder de bedoeling om te onderwijzen, wat er allemaal toe leidde dat critici en ouders zich zorgen maakten dat hun kinderen te verrukt zouden raken van de inhoud van deze kanalen. Makers van inhoud die serieus kindvriendelijke video's maken, hebben het moeilijk gevonden om te concurreren met grotere kanalen, niet in staat om inhoud in hetzelfde tempo te produceren als zij, en missen dezelfde middelen om gepromoot te worden via de aanbevelingsalgoritmen van YouTube die de grotere geanimeerde kanaalnetwerken hebben gedeeld .

In januari 2019 verbood YouTube officieel video's met "uitdagingen die handelingen aanmoedigen die een inherent risico op ernstige fysieke schade inhouden" (zoals de Tide Pod Challenge) en video's met grappen die "slachtoffers doen geloven dat ze in fysiek gevaar verkeren" of emotioneel leed veroorzaken bij kinderen.

Seksualisering van kinderen en pedofilie

Eveneens in november 2017 werd in de media onthuld dat veel video's met kinderen - vaak geüpload door de minderjarigen zelf, waarop onschuldige inhoud te zien is, zoals de kinderen die met speelgoed spelen of gymnastiek doen - reacties opriepen van pedofielen met roofdieren die de video's vinden via privé YouTube-afspeellijsten of bepaalde zoekwoorden in het Russisch typen. Andere op kinderen gerichte video's die oorspronkelijk naar YouTube waren geüpload, begonnen zich te verspreiden op de donker web, en geüpload of ingebed in forums waarvan bekend is dat ze door pedofielen worden gebruikt.

Als resultaat van de controverse, die de bezorgdheid over "Elsagate" nog groter maakte, stopten verschillende grote adverteerders van wie de advertenties tegen dergelijke video's liepen, de uitgaven op YouTube. In december 2018, The Times vond meer dan 100 verzorgingszaken waarin kinderen werden gemanipuleerd tot seksueel impliciet gedrag (zoals het uittrekken van kleding, het aannemen van openlijk seksuele houdingen en het op ongepaste wijze aanraken van andere kinderen) door vreemden. Nadat een verslaggever de betreffende video's had gemarkeerd, werd de helft verwijderd en de rest daarna The Times contact opgenomen met de PR-afdeling van YouTube.

In februari 2019 identificeerde YouTube-vlogger Matt Watson een "wormgat" dat ervoor zou zorgen dat het YouTube-aanbevelingsalgoritme gebruikers naar dit soort video-inhoud zou lokken en ervoor zou zorgen dat alle aanbevolen inhoud van die gebruiker alleen dit soort video's bevat. De meeste van deze video's bevatten opmerkingen van seksuele roofdieren met tijdstempels van wanneer de kinderen in compromitterende posities werden getoond of anderszins onfatsoenlijke opmerkingen maakten. In sommige gevallen hadden andere gebruikers de video opnieuw geüpload in niet-vermelde vorm maar met inkomende links van andere video's, en verdienden ze er vervolgens geld mee om dit netwerk te verspreiden. In de nasleep van de controverse meldde de dienst dat ze meer dan 400 kanalen en tientallen miljoenen reacties hadden verwijderd en de overtredende gebruikers hadden gemeld bij de politie en de politie. Nationaal centrum voor vermiste en uitgebuite kinderen. Een woordvoerder legde uit dat "elke inhoud - inclusief opmerkingen - die minderjarigen in gevaar brengt, weerzinwekkend is en we hebben een duidelijk beleid dat dit op YouTube verbiedt. Er is meer te doen en we blijven werken aan verbetering en sneller opsporen van misbruik." Ondanks deze maatregelen AT & T, Disney, Dr. Oetker, epic Games en Nestelen haalden allemaal hun advertenties van YouTube.

Vervolgens begon YouTube advertenties te demonteren en te blokkeren voor de soorten video's die deze roofzuchtige opmerkingen hebben getrokken. De dienst legde uit dat dit een tijdelijke maatregel was terwijl ze andere methoden onderzoeken om het probleem op te lossen. YouTube begon ook kanalen met voornamelijk kinderen te markeren en schakelde hun reactiesecties preventief uit. "Vertrouwde partners" kunnen vragen om reacties opnieuw in te schakelen, maar het kanaal wordt dan verantwoordelijk voor het modereren van reacties. Deze acties zijn voornamelijk gericht op video's van peuters, maar video's van oudere kinderen en tieners kunnen ook worden beschermd als ze acties bevatten die als seksueel kunnen worden geïnterpreteerd, zoals gymnastiek. YouTube verklaarde dat het ook werkte aan een beter systeem om reacties op andere kanalen te verwijderen die overeenkwamen met de stijl van kinderroofdieren.

Een verwante poging om video's algoritmisch te markeren die verwijzingen bevatten naar de tekenreeks 'CP' (een afkorting van kinderporno) resulteerde in een aantal prominente fout-positieven met betrekking tot niet-gerelateerde onderwerpen die dezelfde afkorting gebruikten, waaronder video's die verband houden met de mobiele videogame Pokémon Go (die "CP" gebruikt als afkorting van de statistiek "Combat Power"), en Club Penguin. YouTube verontschuldigde zich voor de fouten en herstelde de getroffen video's. Afzonderlijk hebben online trollen geprobeerd video's te laten markeren voor verwijdering of verwijdering door commentaar te geven met verklaringen die vergelijkbaar zijn met wat de kinderroofdieren hadden gezegd; deze activiteit werd een probleem tijdens de PewDiePie versus T-serie rivaliteit begin 2019. YouTube verklaarde dat ze geen actie ondernemen op video's met deze opmerkingen, maar op video's die ze hebben gemarkeerd en die waarschijnlijk kinderroofdieractiviteit zullen aantrekken.

In juni 2019, The New York Times citeerde onderzoekers die ontdekten dat gebruikers die naar erotische video's keken, ogenschijnlijk onschuldige video's van kinderen konden worden aanbevolen. Als resultaat, senator Josh Hawley verklaarde plannen in te voeren om federale wetgeving in te voeren die YouTube en andere sites voor het delen van video's zou verbieden video's op te nemen waarin voornamelijk minderjarigen voorkomen als "aanbevolen" video's, met uitzondering van video's die "professioneel geproduceerd" zijn, zoals video's van talentenjachten op televisie. YouTube heeft mogelijke plannen voorgesteld om alle video's met kinderen van de belangrijkste YouTube-site te verwijderen en over te zetten naar de YouTube Kids site waar ze sterkere controle zouden hebben over het aanbevelingssysteem, evenals andere belangrijke wijzigingen op de belangrijkste YouTube-site in de aanbevolen functie en het autoplay-systeem.

Vrouwenhaat

Een rapport uit januari 2022 van het analysebedrijf voor sociale media Sentinelbot zei dat verschillende online influencers YouTube gebruikten om uitsluitend negatieve inhoud over te posten Prins Harry en Meghan, waaronder complottheorieën over het paar, in wat het noemde "een lucratieve haat-voor-winst-onderneming" waar "racisme en YouTube-advertentie-inkomsten de belangrijkste drijfveren zijn". Bot Sentinel ontdekte ook dat een van de meest prominente accounts die een complottheorie promootte dat Meghan nooit zwanger was, bijna 19 miljoen views had verzameld en ongeveer $ 44,000 per jaar verdiende. YouTube verbood het account in maart.

Een rapport van augustus 2022 door de Centrum voor het tegengaan van digitale haat, een Britse denktank, ontdekte dat intimidatie van vrouwen floreerde op YouTube. Het merkte op dat kanalen een vergelijkbare ideologie aanhangen als die van Influencer voor mannenrechten Andreas Tate gebruikten YouTube om hun publiek te laten groeien, ondanks dat Tate van het platform werd verbannen. In zijn 2022-boek Vind ik leuk, reageer, abonneer: Inside YouTube's Chaotic Rise to World Domination, Bloomberg verslaggever Mark Bergen zei dat veel vrouwelijke makers van inhoud te maken hadden met intimidatie, pesterijen en stalking.

April Fools grappen

YouTube bevatte een April Fools prank op de site op 1 april van elk jaar van 2008 tot 2016. In 2008 werden alle links naar video's op de hoofdpagina omgeleid naar Rick Astleymuziekvideo "Nooit om je op te geven", een grap die bekend staat als "rickrollen". Het volgende jaar, toen op een video op de hoofdpagina werd geklikt, stond de hele pagina op zijn kop, waarvan YouTube beweerde dat het een "nieuwe lay-out" was. In 2010 bracht YouTube tijdelijk een "TEXTp" -modus uit waarin videobeelden werden weergegeven ASCII-kunst letters "om de bandbreedtekosten met $ 1 per seconde te verlagen."

Het jaar daarop vierde de site zijn "100e verjaardag" met een reeks sepiakleurige stomme films in begin 1900-stijl, waaronder een parodie op Toetsenbord Cat. In 2012 leidde het klikken op de afbeelding van een dvd naast het sitelogo tot een video over een vermeende optie om elke YouTube-video te bestellen voor thuisbezorging op dvd.

In 2013 werkte YouTube samen met satirische kranten The Onion om in een geüploade video te beweren dat de website voor het delen van video's werd gelanceerd als een wedstrijd die eindelijk was afgelopen en tien jaar zou worden stopgezet voordat hij in 2023 opnieuw zou worden gelanceerd, met alleen de winnende video. De video speelde meerdere YouTube-beroemdheden, waaronder Antoine Dodson. Een video van twee presentatoren die de genomineerde video's aankondigen, live gestreamd gedurende 12 uur.

In 2014 kondigde YouTube aan dat het verantwoordelijk was voor het creëren van alle virale videotrends, en onthulde het previews van aankomende trends, zoals "Clocking", "Kissing Dad" en "Glub Glub Water Dance". Het volgende jaar voegde YouTube een muziekknop toe aan de videobalk die samples afspeelde van "Zandstorm"Door Darude. In 2016 introduceerde YouTube een optie om elke video op het platform in 360-gradenmodus te bekijken met Snoop Dogg.

Diensten

YouTube Premium

YouTube Premium (voorheen YouTube Red) is de premium abonnementsservice van YouTube. Het biedt reclamevrije streaming, toegang tot originele programmering, en afspelen van video op de achtergrond en offline op mobiele apparaten. YouTube Premium werd oorspronkelijk aangekondigd op 12 november 2014 als "Music Key", een abonnement muziek streamen service, en was bedoeld om te integreren met en de bestaande Google Play Music "All Access" -service te vervangen. Op 28 oktober 2015 werd de service opnieuw gelanceerd als YouTube Red, die advertentievrije streaming van alle video's en toegang tot exclusieve originele inhoud biedt. Per november 2016, heeft de dienst 1.5 miljoen abonnees, met nog eens een miljoen op een gratis proefbasis. Vanaf juni 2017, het eerste seizoen van YouTube-originelen had in totaal 250 miljoen views gekregen.

YouTube Kids

YouTube Kids is een Amerikaanse video-app voor kinderen, ontwikkeld door YouTube, een dochteronderneming van Google. De app is ontwikkeld als reactie op toezicht van ouders en overheid op de inhoud die beschikbaar is voor kinderen. De app biedt een versie van de service gericht op kinderen, met samengestelde selecties van inhoud, functies voor ouderlijk toezicht en filtering van video's die als ongepast worden beschouwd voor kinderen onder de 13, 8 of 5 jaar, afhankelijk van de gekozen leeftijdsgroep. Voor het eerst uitgebracht op 15 februari 2015, als een Android en iOS mobiele app, is de app inmiddels vrijgegeven voor LG, Samsung en Sony slimme tv's, zowel als voor Android TV. Op 27 mei 2020 kwam het beschikbaar op Apple TV. Vanaf september 2019 is de app beschikbaar in 69 landen, waaronder Hong Kong en Macau, en één provincie. YouTube heeft op 30 augustus 2019 een webversie van YouTube Kids gelanceerd.

YouTube Music

Op 28 september 2016 noemde YouTube Lyor Cohen, de mede-oprichter van 300 Entertainment en voormalige Warner Music Group executive, de Global Head of Music.

Begin 2018 begon Cohen te hinten naar de mogelijke lancering van YouTube's nieuwe muziekstreamingservice voor abonnementen, een platform dat zou concurreren met andere services zoals Spotify en Apple Music. Op 22 mei 2018 werd het muziekstreamingplatform genaamd "YouTube Music" gelanceerd.

YouTube-films

YouTube Movies is een dienst van YouTube die via haar website films vertoont. Ongeveer 100-500 films zijn gratis te bekijken, met advertenties. Sommige nieuwe films worden toegevoegd en sommige worden verwijderd, onaangekondigd in een nieuwe maand.

YouTube TV

Op 28 februari 2017 kondigde YouTube in een persaankondiging in YouTube Space Los Angeles YouTube TV aan, een over de top MVPD-stijl abonnementsservice die beschikbaar zou zijn voor klanten in de Verenigde Staten tegen een prijs van US $ 65 per maand. In eerste instantie gelanceerd in vijf grote markten (New York City, Los Angeles, Chicago, Philadelphia en San Francisco) op 5 april 2017, de service biedt livestreams van programma's van de vijf grote omroepnetwerken (ABC, CBS, De CW, Vos en NBC), evenals ongeveer 40 kabelkanalen die eigendom zijn van de moederbedrijven van die netwerken, De Walt Disney Company, CBS Corporation, 21st Century Fox, NBCUniversal en Turner Broadcasting System (waaronder oa Bravo, USA Netwerk, syfy, Disney Channel, CNN, Cartoon Network, E!, Fox Sports 1, Vrije vorm, FX en ESPN). Abonnees kunnen ook ontvangen Showtime en Fox Soccer Plus als optionele add-ons voor een extra vergoeding, en heeft toegang YouTube Premium originele inhoud.

YouTube Go

Logo van YouTube Go

YouTube Go was een Android app gemaakt om YouTube gemakkelijker toegankelijk te maken op mobiele apparaten in opkomende markten. Het onderscheidde zich van de belangrijkste Android-app van het bedrijf en stond toe dat video's werden gedownload en gedeeld met andere gebruikers. Het stelde gebruikers ook in staat om video's te bekijken en gedownloade video's te delen via Bluetooth, en bood meer opties voor mobiele datacontrole en video resolutie. In mei 2022 kondigde Google aan dat ze YouTube Go in augustus 2022 zouden beëindigen.

YouTube kondigde het project in september 2016 aan tijdens een evenement in India. Het werd in februari 2017 in India gelanceerd en in november 2017 uitgebreid naar 14 andere landen, waaronder Nigeria, Indonesië, Thailand, Maleisië, Vietnam Filippijnen, Kenia en Zuid-Afrika. Het werd uitgerold in 130 landen over de hele wereld, waaronder Brazilië, Mexico, Turkije en Irak op 1 februari 2018. Voordat de app werd afgesloten, was deze beschikbaar voor ongeveer 60% van de wereldbevolking.

YouTube-korte broek

Een voorbeeldvideo die geschikt is voor YouTube Shorts, laten zien Crew Dragon Endeavour aanleggen bij de International Space Station

In september 2020 kondigde YouTube aan dat het een bètaversie zou lanceren van een nieuw platform met video's van 15 seconden, vergelijkbaar met TikTok, Genaamd YouTube-korte broek. Het platform werd voor het eerst getest in India, maar is vanaf maart 2021 uitgebreid naar andere landen, waaronder de Verenigde Staten, met video's die nu maximaal 1 minuut lang kunnen zijn. Het platform is geen op zichzelf staande app, maar is geïntegreerd in de belangrijkste YouTube-app. Net als TikTok geeft het gebruikers toegang tot ingebouwde creatieve tools, waaronder de mogelijkheid om gelicentieerde muziek aan hun video's toe te voegen. Het platform werd in juli 2021 wereldwijd gelanceerd als bètaversie.

YouTube-verhalen

In 2018 begon YouTube met het testen van een nieuwe functie die aanvankelijk "YouTube Reels" heette. De functie is bijna identiek aan Instagram verhalen en Snapchat verhalen. YouTube heeft de functie later omgedoopt tot "YouTube Stories". Het is alleen beschikbaar voor creators met meer dan 10,000 abonnees en kan alleen worden gepost/gezien in de mobiele YouTube-app. On May 25, 2023, YouTube announced that it would be shutting down this feature on June 26, 2023.

Sociale impact

Particulieren en grote productiebedrijven hebben YouTube gebruikt om hun publiek te laten groeien. Indie-makers hebben duizenden volgers opgebouwd tegen zeer weinig kosten of moeite, terwijl massale detailhandel en radiopromotie problematisch bleken. tegelijkertijd oude media beroemdheden kwamen naar de website op uitnodiging van een YouTube-management dat getuige was van vroege makers van inhoud die aanzienlijke aanhang opbouwden en een waargenomen publiek dat mogelijk groter was dan op televisie haalbaar was. Hoewel het YouTube-partnerprogramma voor het delen van inkomsten het mogelijk maakte om als videoproducent een aanzienlijk inkomen te verdienen, verdienden de top vijfhonderd partners elk meer dan $ 100,000 per jaar en de tien best verdienende kanalen met een brutowinst van $ 2.5 miljoen tot $ 12 miljoen-in 2012 CMU zakelijke redacteur typeerde YouTube als "een gratis te gebruiken ... promotieplatform voor de muzieklabels." in 2013 Forbes' Katheryn Thayer beweerde dat het werk van kunstenaars uit het digitale tijdperk niet alleen van hoge kwaliteit moet zijn, maar ook reacties moet uitlokken op het YouTube-platform en sociale media. Video's van de 2.5% van de artiesten die zijn gecategoriseerd als "mega", "mainstream" en "middelgroot" kregen in dat jaar 90.3% van de relevante weergaven op YouTube en Vevo. Tegen het begin van 2013, Aanplakbord had aangekondigd dat het YouTube-streaminggegevens meenam in de berekening van de Aanplakbord Hot 100 en aanverwante genrekaarten.

Jordan Hoffner op de 68e jaarlijkse Peabody Awards accepteren voor YouTube

Waarnemend dat face-to-face communicatie van het type dat online video's overbrengen, "verfijnd is door miljoenen jaren van evolutie", TED beheerder Chris Anderson verwees naar verschillende YouTube-bijdragers en beweerde dat "wat Gutenberg deed voor schrijven, kan online video nu doen voor face-to-face communicatie." Anderson beweerde dat het niet vergezocht is om te zeggen dat online video de wetenschappelijke vooruitgang drastisch zal versnellen, en dat videobijdragers op het punt staan ​​"de grootste leercyclus in de menselijke geschiedenis" te lanceren. In het onderwijs bijvoorbeeld Khan Academy groeide van YouTube-video-tutorialsessies voor de neef van oprichter Salman Khan tot wat Forbes' Michaël Noer genaamd "de grootste school ter wereld", met technologie klaar om ontwrichten hoe mensen leren. YouTube werd bekroond met een 2008 George Foster Peabody-prijs, de website wordt beschreven als een Sprekers hoek dat "zowel de democratie belichaamt als bevordert". The Washington Post meldden dat een onevenredig groot deel van de YouTube-kanalen met de meeste abonnees minderheden bevat, in tegenstelling tot reguliere televisie waarin de sterren grotendeels blank zijn. A Pew Research Center studie rapporteerde de ontwikkeling van "visuele journalistiek", waarin ooggetuigen van burgers en gevestigde nieuwsorganisaties delen in het creëren van inhoud. De studie concludeerde ook dat YouTube een belangrijk platform aan het worden was waarop mensen nieuws verwerven.

YouTube heeft mensen in staat gesteld om directer in contact te komen met de overheid, zoals in de Presidentiële debatten op CNN/YouTube (2007) waarin gewone mensen vragen stelden aan Amerikaanse presidentskandidaten via YouTube-video, met een techPresident mede-oprichter die zei dat internetvideo het politieke landschap aan het veranderen was. Beschrijft de Arabische lente (2010-2012), socioloog Philip N Howard citeerde de beknopte beschrijving van een activist dat het organiseren van de politieke onrust het gebruik van "Facebook om de protesten te plannen, Twitter om te coördineren en YouTube om het de wereld te vertellen" inhield. In 2012 diende meer dan een derde van de Amerikaanse Senaat een resolutie in waarin het werd veroordeeld Joseph Kony 16 dagen na de "Kony 2012" video is op YouTube geplaatst, met resolutie medesponsor Senator Lindsey Graham opmerkend dat de video "meer zal doen om te leiden tot (Kony's) ondergang dan alle andere acties samen."

Toonaangevende makers van YouTube-inhoud ontmoetten elkaar in het Witte Huis met de Amerikaanse president Obama om te bespreken hoe de overheid beter contact kan maken met de 'YouTube-generatie'.

Omgekeerd heeft YouTube de overheid ook in staat gesteld om gemakkelijker in contact te komen met burgers, de Witte Huis's officiële YouTube-kanaal was de zevende producent van topnieuwsorganisatie op YouTube in 2012 en in 2013 gaf een uitwisseling van gezondheidszorg de opdracht tot Obama-imitator Iman Kruison's YouTube-muziekvideo-spoof om jonge Amerikanen aan te moedigen zich in te schrijven voor de Wet betaalbare zorg (Obamacare)-conforme zorgverzekering. In februari 2014 hield de Amerikaanse president Obama een bijeenkomst in het Witte Huis met vooraanstaande makers van YouTube-inhoud, niet alleen om de bekendheid van Obamacare te bevorderen maar meer in het algemeen om manieren te ontwikkelen waarop de overheid beter kan aansluiten bij de 'YouTube-generatie'. Terwijl het inherente vermogen van YouTube om presidenten in staat te stellen rechtstreeks in contact te komen met gewone burgers werd opgemerkt, nieuwe media savvy werd noodzakelijk geacht om beter om te gaan met de afleidende inhoud en het wispelturige publiek van de website.

Sommige YouTube-video's hebben zelf een direct effect gehad op wereldgebeurtenissen, zoals Onschuld van de moslims (2012) wat aanspoorde protesten en aanverwant anti-Amerikaans geweld internationaal. TED-curator Chris Anderson beschreef een fenomeen waarbij geografisch verspreide individuen in een bepaald vakgebied hun onafhankelijk ontwikkelde vaardigheden delen in YouTube-video's, waardoor anderen worden uitgedaagd om hun eigen vaardigheden te verbeteren en uitvindingen en evolutie op dat gebied worden gestimuleerd. Journalist Virginia Heffernan vermeld in The New York Times dat dergelijke video's "verrassende implicaties" hebben voor de verspreiding van cultuur en zelfs de toekomst van klassieke muziek.

Een 2017-artikel in The New York Times Magazine stelde dat YouTube "het nieuwe" was geworden praat radio" voor de uiterst rechts. Bijna een jaar voordat YouTube in januari 2019 aankondigde dat het zou beginnen met een "geleidelijke verandering" van aanbevelingen van borderline-inhoud en inhoud die gebruikers op schadelijke manieren zou kunnen misleiden", Zeynep Tufekci had geschreven The New York Times dat "(g) gezien zijn ongeveer miljard gebruikers, YouTube misschien wel een van de krachtigste radicaliserende instrumenten van de 21e eeuw is". Onder de wijzigingen van YouTube in de aanbevelingsengine is het meest aanbevolen kanaal voortgekomen uit samenzweringstheoretici Alex Jones (2016) voor Fox News (2019). Volgens een studie uit 2020: "Een opkomende journalistieke consensus theoretiseert de centrale rol die wordt gespeeld door de 'aanbevelingsengine' van video's, maar we zijn van mening dat dit voorbarig is. In plaats daarvan stellen we het 'Vraag en aanbod'-kader voor voor het analyseren van politiek op YouTube." Uit een onderzoek uit 2022 bleek dat "ondanks de wijdverbreide bezorgdheid dat de algoritmen van YouTube mensen in 'konijnenholen' sturen met aanbevelingen voor extremistische video's, er weinig systematisch bewijs bestaat om dit vermoeden te ondersteunen", "blootstelling aan alternatieve en extremistische kanaalvideo's op YouTube is sterk geconcentreerd onder een kleine groep mensen met een hoge eerdere mate van wrok op het gebied van geslacht en ras.", en "in tegenstelling tot het 'konijnenholen'-verhaal, worden niet-abonnees zelden aanbevolen video's van alternatieve en extremistische kanalen en volgen ze dergelijke aanbevelingen zelden op."

Het legioen van buitengewone dansers en YouTube Symfonie Orkest selecteerden hun lidmaatschap op basis van individuele videoprestaties. Verder de cybercollaboration liefdadigheidsvideo "We Are the World 25 voor Haïti (YouTube-editie)"werd gevormd door uitvoeringen van 57 wereldwijd verspreide zangers te mixen tot één muziekwerk, met De Tokio Times wijzend op de YouTube-video voor cybersamenwerking "We Pray for You" als een voorbeeld van een trend om crowdsourcing te gebruiken voor liefdadigheidsdoeleinden. De anti-pesterij Het krijgt een beter project uitgebreid van een enkele YouTube-video gericht naar ontmoedigd of suïcidale LHBT-tieners, dat binnen twee maanden videoreacties opleverde van honderden, waaronder de Amerikaanse president Barack Obama, vice-president Biden, personeel van het Witte Huis en verschillende kabinetssecretarissen. Zo ook in reactie op vijftienjarige Amanda Todd'Mijn verhaal: worstelen, pesten, zelfmoord, zelfbeschadiging', werd bijna onmiddellijk na haar zelfmoord wetgevende actie ondernomen om de prevalentie van pesten te bestuderen en een nationale strategie tegen pesten te vormen. In mei 2018, na Londen Metropolitan Police beweerde dat boren muziek leidde tot video's die geweld verheerlijken Bende geweld, YouTube heeft 30 video's verwijderd.

Milieueffecten

YouTube gaat vooruit Duurzaamheid. De energie voor het aandrijven van YouTube komt van Google datacenters, die volledig draait op Duurzame energie vanaf het jaar 2017. Op dit moment heeft het bedrijf volgens de officiële site van YouTube genoeg "koolstofcompensaties van hoge kwaliteit geproduceerd om al onze uitstoot te neutraliseren sinds onze oprichting in 1998". Het bedrijf gaf in augustus 5.75 speciale duurzaamheidsobligaties uit ter waarde van 2023 miljard dollar. Google wil "in 24 het eerste grote bedrijf zijn dat 7/2030 koolstofvrije energie realiseert".

Financiën

Vóór 2020 verstrekte Google geen gedetailleerde cijfers over de lopende kosten van YouTube, en de inkomsten van YouTube in 2007 werden genoteerd als "niet materieel" in een regulatoire aanvraag. In juni 2008, a Forbes tijdschriftartikel voorspelde de omzet voor 2008 op $ 200 miljoen, waarbij de vooruitgang in de advertentieverkoop werd opgemerkt. In 2012 werden de inkomsten van YouTube uit zijn advertentieprogramma geschat op $ 3.7 miljard. In 2013 bijna verdubbeld en geschat op $ 5.6 miljard volgens eMarketer, terwijl anderen $ 4.7 miljard schatten. De overgrote meerderheid van video's op YouTube is gratis te bekijken en wordt ondersteund door advertenties. In mei 2013 introduceerde YouTube een proefschema van 53 abonnementskanalen met prijzen variërend van $ 0.99 tot $ 6.99 per maand. De verhuizing werd gezien als een poging om te concurreren met andere aanbieders van online abonnementsdiensten zoals Netflix, Amazon Prime, en Hulu.

Google publiceerde voor het eerst exacte omzetcijfers voor YouTube in februari 2020 als onderdeel van het financiële rapport van Alphabet over 2019. Volgens Google had YouTube gemaakt US $ 15.1 miljard in advertentie-inkomsten in 2019, in tegenstelling tot US $ 8.1 miljard in 2017 en US $ 11.1 miljard in 2018. De inkomsten van YouTube vormden bijna 10% van de totale omzet van Alphabet in 2019. Deze inkomsten waren goed voor ongeveer 20 miljoen abonnees gecombineerd met YouTube Premium- en YouTube Music-abonnementen, en 2 miljoen abonnees voor YouTube TV.

YouTube had in 19.8 een omzet van $ 2020 miljard.

Samenwerking met bedrijven

YouTube is een marketing- en reclamepartnerschap aangegaan met NBC in juni 2006. In maart 2007 sloot het een deal met BBC voor drie kanalen met BBC-content, één voor nieuws en twee voor entertainment. In november 2008 bereikte YouTube een akkoord met MGM, Lions Gate-entertainment en CBS, waardoor de bedrijven speelfilms en televisie-afleveringen op de site kunnen plaatsen, vergezeld van advertenties in een sectie voor Amerikaanse kijkers genaamd "Shows". De verhuizing was bedoeld om concurrentie te creëren met websites zoals Hulu, met materiaal van NBC, Vos en Disney. In november 2009 lanceerde YouTube een versie van "Shows" die beschikbaar is voor kijkers in het VK, met ongeveer 4,000 volledige shows van meer dan 60 partners. In januari 2010 introduceerde YouTube een online filmverhuurservice, die vanaf 2010 alleen beschikbaar is voor gebruikers in de Verenigde Staten, Canada en het VK.[update vereist] De dienst biedt meer dan 6,000 films aan.

Adverteerdersboycot 2017

In maart 2017 haalde de regering van het Verenigd Koninkrijk haar advertentiecampagnes van YouTube, na berichten dat haar advertenties waren verschenen bij video's met extremistische inhoud. De regering eiste garanties dat haar advertenties "veilig en correct zouden worden afgeleverd". The Guardian krant, evenals andere grote Britse en Amerikaanse merken, stopten op dezelfde manier hun advertenties op YouTube als reactie op het verschijnen van hun advertenties in de buurt aanstootgevende inhoud. Google verklaarde dat het was "begonnen met een uitgebreide herziening van ons advertentiebeleid en een openbare toezegging heeft gedaan om veranderingen door te voeren die merken meer controle geven over waar hun advertenties verschijnen". Begin april 2017 kwam het YouTube-kanaal h3h3Producties bewijsmateriaal aangevoerd waarin wordt beweerd dat a Wall Street Journal artikel had screenshots gemaakt van advertenties van grote merken op een aanstootgevende video met Johnny rebel muziek bedekt met een Chief Keef muziekvideo, daarbij verwijzend naar het feit dat de video zelf geen advertentie-inkomsten had opgeleverd voor de uploader. De video is ingetrokken nadat bleek dat de advertenties waren geactiveerd door het gebruik van auteursrechtelijk beschermde inhoud in de video.

Op 6 april 2017 kondigde YouTube aan dat om "ervoor te zorgen dat inkomsten alleen naar makers vloeien die zich aan de regels houden", het zijn praktijken zou wijzigen om te eisen dat een kanaal een beoordeling van de naleving van het beleid ondergaat en ten minste 10,000 levenslange weergaven heeft. voordat ze kunnen deelnemen aan het partnerprogramma.

YouTuber-inkomsten

Total annual earnings of the top ten YouTuber accounts, and the income of the single highest-earning account.

In mei 2007 lanceerde YouTube zijn Partnerprogramma (YPP), een systeem gebaseerd op AdSense waarmee de uploader van de video de inkomsten kan delen die worden gegenereerd door advertenties op de site. YouTube haalt doorgaans 45 procent van de advertentie-inkomsten uit video's in het partnerprogramma, waarvan 55 procent naar de uploader gaat.

Er zijn meer dan een miljoen leden van het YouTube-partnerprogramma. Think TubeMogul, kost een preroll-advertentie op YouTube (die wordt vertoond voordat de video begint) in 2013 adverteerders gemiddeld $ 7.60 per 1000 weergaven. Gewoonlijk heeft niet meer dan de helft van de in aanmerking komende video's een preroll-advertentie, vanwege een gebrek aan geïnteresseerde adverteerders.

Het beleid van YouTube verbiedt dat bepaalde vormen van inhoud worden opgenomen in video's waarmee inkomsten worden gegenereerd met advertenties, waaronder video's met geweld, grof taalgebruik, seksuele inhoud, "controversiële of gevoelige onderwerpen en gebeurtenissen, waaronder onderwerpen die verband houden met oorlog, politieke conflicten, natuurrampen en tragedies, zelfs als er geen grafische beelden worden getoond" (tenzij de inhoud "meestal nieuwswaardig of komisch is en de bedoeling van de maker is om te informeren of te entertainen"), en video's waarvan de opmerkingen van gebruikers "ongepaste" inhoud bevatten.

In 2013 introduceerde YouTube een optie voor kanalen met minstens duizend abonnees om een ​​betaald abonnement te eisen om kijkers video's te laten bekijken. In april 2017 stelde YouTube een geschiktheidsvereiste van 10,000 levenslange views voor een betaald abonnement. Op 16 januari 2018 werd de vereiste om in aanmerking te komen voor het genereren van inkomsten gewijzigd in 4,000 uur kijktijd in de afgelopen 12 maanden en 1,000 abonnees. De verhuizing werd gezien als een poging om ervoor te zorgen dat video's waarmee inkomsten werden gegenereerd niet tot controverses leidden, maar kreeg kritiek omdat het kleinere YouTube-kanalen bestrafte.

YouTube-afspeelknoppen, een onderdeel van de YouTube Creator Rewards, zijn een erkenning door YouTube van zijn populairste kanalen. De trofeeën gemaakt van vernikkelde koper-nikkellegering, verguld messing, verzilverd metaal, robijn en rood getint kristalglas worden gegeven aan zenders met minstens honderdduizend, een miljoen, tien miljoen, vijftig miljoen abonnees en honderd miljoen abonnees, respectievelijk.

YouTube-beleid inzake "adverteerdervriendelijke inhoud" beperk wat mag worden opgenomen in video's waarmee inkomsten worden gegenereerd; dit omvat sterk geweld, taalgebruik, seksuele inhoud, en "controversiële of gevoelige onderwerpen en gebeurtenissen, waaronder onderwerpen die verband houden met oorlog, politieke conflicten, natuurrampen en tragedies, zelfs als er geen expliciete beelden worden getoond", tenzij de inhoud "meestal nieuwswaardig of komisch is en de bedoeling van de maker is om informeren of entertainen". In september 2016, na de introductie van een verbeterd meldingssysteem om gebruikers op de hoogte te stellen van deze schendingen, werd het beleid van YouTube bekritiseerd door prominente gebruikers, waaronder Philip DeFranco en vlogbrothers. DeFranco voerde aan dat het niet kunnen verdienen van advertentie-inkomsten met dergelijke video's "censuur met een andere naam" was. Een YouTube-woordvoerder verklaarde dat hoewel het beleid zelf niet nieuw was, de service "het meldings- en bezwaarproces had verbeterd om te zorgen voor betere communicatie met onze makers". Boing Boing meldde in 2019 dat LGBT-zoekwoorden resulteerden in demonetisering.

Vanaf november 2020 in de Verenigde Staten en juni 2021 wereldwijd, YouTube behoudt zich het recht voor om inkomsten te genereren met elke video op het platform, zelfs als de uploader geen lid is van het YouTube-partnerprogramma. Dit gebeurt op kanalen waarvan de inhoud als "adverteerdervriendelijk" wordt beschouwd, en alle inkomsten gaan rechtstreeks naar Google zonder dat er een deel aan de uploader wordt gegeven.

Inkomsten voor rechthebbenden

Het grootste deel van de advertentie-inkomsten van YouTube gaat naar de uitgevers en videoproducenten die de rechten op hun video's hebben; het bedrijf behoudt 45% van de advertentie-inkomsten. In 2010 werd gemeld dat bijna een derde van de video's met advertenties was geüpload zonder toestemming van de rechthebbenden. YouTube biedt auteursrechthouders de mogelijkheid om hun video's te lokaliseren en te verwijderen of om ze te laten blijven draaien voor inkomsten. In mei 2013, Nintendo begon het copyright-eigendom af te dwingen en de advertentie-inkomsten op te eisen van videomakers die screenshots van zijn games plaatsten. In februari 2015 stemde Nintendo ermee in om de inkomsten te delen met de videomakers via het Nintendo Creators Program. Op 20 maart 2019 kondigde Nintendo op Twitter aan dat het bedrijf het Creators-programma zal beëindigen. De activiteiten voor het programma stopten op 20 maart 2019.

Censuur en verboden

Beschikbaarheid van YouTube vanaf januari 2021:
  Heeft een lokale YouTube-versie
  Toegankelijk
  Momenteel geblokkeerd
  Eerder geblokkeerd

YouTube is om verschillende redenen gecensureerd, gefilterd of verbannen, waaronder:

  • Beperking van openbare toegang tot en blootstelling aan inhoud die sociale of politieke onrust kan veroorzaken.
  • Het voorkomen van kritiek op een heerser (bijv Noord Korea), overheid (bijv China) of zijn acties (bijv. in Marokko), overheidsfunctionarissen (bijv Turkije en Libië), of religie (bijv Pakistan).
  • Op moraliteit gebaseerde wetten, bijv. in Iran.

Toegang tot specifieke video's wordt soms verhinderd vanwege wetten ter bescherming van auteursrechten en intellectueel eigendom (bijv in Duitsland), schendingen van aanzetten tot haat en het voorkomen van toegang tot video's die als ongepast worden beschouwd voor jongeren, wat ook wordt gedaan door YouTube met de YouTube Kids app en met "beperkte modus". Bedrijven, scholen, overheidsinstanties en andere particuliere instellingen blokkeren vaak sociale-mediasites, waaronder YouTube, vanwege de bandbreedtebeperkingen en het afleidingspotentieel van de site.

Vanaf 2018, is openbare toegang tot YouTube in veel landen geblokkeerd, waaronder China, Noord Korea, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Eritrea, Soedan en Zuid-Soedan. In sommige landen wordt YouTube voor een beperktere periode geblokkeerd, bijvoorbeeld tijdens periodes van onrust, de aanloop naar verkiezingen of als reactie op aanstaande politieke jubilea. In gevallen waarin de hele site is verbannen vanwege een bepaalde video, stemt YouTube er vaak mee in om die video te verwijderen of de toegang tot die video te beperken om de service te herstellen.

Er kwamen berichten naar voren dat er sinds oktober 2019 opmerkingen zijn geplaatst met Chinese karakters die de Chinese Communistische Partij (Communistisch of "communistische bandiet") of (Vijf cent of "50 cent feest", verwijzend naar door de staat gesteunde commentatoren) werden binnen 15 seconden automatisch verwijderd.

Specifieke incidenten waarbij YouTube is geblokkeerd, zijn onder meer:

  • Thailand blokkeerde de toegang in april 2007 vanwege een video die de Thaise koning.
  • Marokko blokkeerde de toegang in mei 2007, mogelijk als gevolg van kritische video's Marokko's bezetting van de Westelijke Sahara. YouTube werd daarna weer toegankelijk op 30 mei 2007 Maroc Telecom onofficieel aangekondigd dat de geweigerde toegang tot de website slechts een "technische storing" was.
  • Turkije blokkeerde de toegang tussen 2008 en 2010 na controverse over video's die als beledigend werden beschouwd Mustafa Kemal Atatürk. In november 2010 een video van de Turkse politicus Deniz Baykal zorgde ervoor dat de site opnieuw kort werd geblokkeerd en dat de site werd bedreigd met een nieuwe afsluiting als de video niet zou worden verwijderd. Tijdens de twee en een half jaar durende blokkering van YouTube bleef de website voor het delen van video's de achtste meest bezochte site in Turkije. In 2014 blokkeerde Turkije de toegang voor de tweede keer, na "een informatielek op hoog niveau".
  • Pakistan blokkeerde de toegang op 23 februari 2008 vanwege "beledigend materiaal" jegens het islamitische geloof, waaronder het tonen van de Deense tekenfilms of Mohammed. Dit leidde tot een bijna wereldwijde black-out van de YouTube-site gedurende ongeveer twee uur, omdat de Pakistaanse blokkade onbedoeld werd overgebracht naar andere landen. Op 26 februari 2008 werd het verbod opgeheven nadat de website op verzoek van de overheid de aanstootgevende inhoud van zijn servers had verwijderd. Veel Pakistanen omzeilden de driedaagse blokkade door te gebruiken Virtual Private Network software. In mei 2010, na de Iedereen tekent Mohammed-dag, blokkeerde Pakistan opnieuw de toegang tot YouTube, daarbij verwijzend naar "groeiende heiligschennende inhoud". Het verbod werd op 27 mei 2010 opgeheven, nadat de website op verzoek van de overheid de aanstootgevende inhoud van zijn servers had verwijderd. Individuele video's die als aanstootgevend worden beschouwd voor moslims die op YouTube worden geplaatst, blijven echter geblokkeerd. Pakistan plaatste in september 2012 opnieuw een verbod op YouTube, nadat de site weigerde de film te verwijderen Onschuld van de moslims. Het verbod werd in januari 2016 opgeheven nadat YouTube een Pakistaanse versie had gelanceerd.
  • Libië blokkeerde de toegang op 24 januari 2010 vanwege video's met demonstraties in de stad Benghazi door families van gedetineerden die zijn omgekomen in Abu Salim-gevangenis in 1996, en video's van familieleden van de Libische leider Muammar Gaddafi op feestjes. De blokkering werd bekritiseerd door Human Rights Watch. In november 2011, na de Libische burgeroorlog, mocht YouTube weer in Libië.
  • Afghanistan, Bangladesh, Pakistan en Soedan geblokkeerde toegang in september 2012 volgende controverse meer dan 14 minuten durende trailer voor de film Onschuld van de moslims die op de site was geplaatst. Een rechtbank in de Zuid-Russische Republiek Tsjetsjenië oordeelde dat Onschuld van de moslims Zou verbannen moeten worden. In Libië en Egypte, kreeg het de schuld van gewelddadige protesten. YouTube verklaarde: "Deze video - die algemeen beschikbaar is op internet - valt duidelijk binnen onze richtlijnen en zal dus op YouTube blijven staan. Gezien de zeer moeilijke situatie in Libië en Egypte hebben we de toegang in beide landen echter tijdelijk beperkt."
  • Rusland dreigde YouTube te verbieden nadat het platform in september 2021 twee Duitse RT-kanalen had verwijderd. Naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022 kondigde YouTube op 1 maart de onmiddellijke verwijdering aan van RT (en andere door de Russische overheid gefinancierde verkooppunten) van zijn platform in Europa.

Zie ook

Luister naar dit artikel (29 minuten)
Gesproken Wikipedia-pictogram
Dit audiobestand is gemaakt op basis van een herziening van dit artikel van 26 maart 2011 (2011-03-26), en geeft geen weerspiegeling van latere bewerkingen.

Referenties

  1. ^ a b Weprin, Alex (1 februari 2022). "YouTube-advertentie-inkomsten boven $ 8.6 miljard, beter dan Netflix in het kwartaal". The Hollywood Reporter. Ontvangen Juni 11, 2022.
  2. ^ Claburn, Thomas (5 januari 2017). "Grumpy-code van Google maakt Python Go". Het register. Ontvangen September 16, 2017.
  3. ^ Wilson, Jesse (19 mei 2009). "Guice Deuce". Officiële Google Code-blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  4. ^ "YouTube-architectuur". Hoge schaalbaarheid. Gearchiveerd van het origineel Oktober 4, 2014. Ontvangen Oktober 13, 2014.
  5. ^ "Golang Vitess: een database-wrapper geschreven in Go zoals gebruikt door Youtube". GitHub. Oktober 23, 2018.
  6. ^ Exclusief geblokkeerde landen.
  7. ^ a b Goodrow, Cristos (27 februari 2017). "Weet je wat cool is? Een miljard uur". YouTube. Gearchiveerd van het origineel op 6 augustus 2020. Ontvangen April 19, 2021.
  8. ^ a b Loke Hale, James (7 mei 2019). "Er wordt nu elke minuut meer dan 500 uur aan inhoud geüpload naar YouTube". TubeFilter. Los Angeles, CA. Ontvangen Juni 10, 2019.
  9. ^ Neufeld, Dorothy (27 januari 2021). "De 50 meest bezochte websites ter wereld". Visual Capitalist. Ontvangen December 6, 2021.
  10. ^ Hooker, Lucy (1 februari 2016). "Hoe is Google het meest waardevolle bedrijf ter wereld geworden?". BBC News. Ontvangen Kan 26, 2021.
  11. ^ a b Helft, Miguel; Richtel, Matt (10 oktober 2006). "Venture Firm deelt een YouTube-jackpot". The New York Times. ProQuest 433418867. Ontvangen Maart 26, 2017.
  12. ^ 'YouTube-oprichters nu supersterren'. De Sydney Morning Herald. 11 oktober 2006. Ontvangen Maart 18, 2021.
  13. ^ a b Wolk, John (25 december 2006). "De YouTube-goeroes". Tijd. Ontvangen Maart 26, 2017.
  14. ^ Hopkins, Jim (11 oktober 2006). "Verrassing! Er is een derde mede-oprichter van YouTube". USA Today. Ontvangen Maart 26, 2017.
  15. ^ Vroegste bewaard gebleven versie van de YouTube-website Naar Wayback Machine, 28 april 2005. Ontvangen op 19 juni 2013.
  16. ^ "r | p 2006: YouTube: van concept tot hypergroei - Jawed Karim". Gearchiveerd van het origineel op 21 december 2021 – via www.youtube.com.
  17. ^ Dredge, Stuart (16 maart 2016). "YouTube was bedoeld als een video-datingsite". The Guardian. Ontvangen Maart 15, 2019.
  18. ^ Helft, Miguel (12 oktober 2006). "San Francisco Hedge Fund geïnvesteerd in YouTube". The New York Times. Nr. Vol.156, uitgave 53, 730. ProQuest 433422252.
  19. ^ Kehaulani Goo, Sara (7 oktober 2006). "Klaar voor de close-up". The Washington Post. Ontvangen Maart 26, 2017.
  20. ^ "Whois Record voor www.youtube.com". DomeinTools. Ontvangen April 1, 2009.
  21. ^ Alleyne, Richard (31 juli 2008). "YouTube: succes van de ene op de andere dag heeft tot een terugslag geleid". The Daily Telegraph. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen Maart 26, 2017.
  22. ^ "Ik in de dierentuin". YouTube. 23 april 2005. Gearchiveerd van het origineel op 21 december 2021. Ontvangen Augustus 3, 2009.
  23. ^ "Ronaldinho: Touch of Gold - YouTube". Naar Wayback Machine. 25 november 2005. Gearchiveerd van het origineel november 25, 2005. Ontvangen Januari 1, 2017.
  24. ^ "Meest bekeken - YouTube". Naar Wayback Machine. 2 november 2005. Gearchiveerd van het origineel november 2, 2005. Ontvangen Januari 1, 2017.
  25. ^ "YouTube: een geschiedenis". The Daily Telegraph. April 17, 2010. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen Maart 26, 2017.
  26. ^ Dickey, Megan Rose (15 februari 2013). "De 22 belangrijkste keerpunten in de geschiedenis van YouTube". Business Insider. Ontvangen Maart 25, 2017.
  27. ^ Graham, Jefferson (21 november 2005). "Videowebsites verschijnen, nodigen uit tot postings". USA Today. Ontvangen Maart 26, 2017.
  28. ^ a b Pullen, John Patrick (23 februari 2011). "Hoe Vimeo hipster YouTube werd". Fortuin. Ontvangen Kan 8, 2020.
  29. ^ a b Novak, Matt (14 februari 2020). "Dit is wat mensen dachten van YouTube toen het halverwege de jaren 2000 voor het eerst werd gelanceerd". Gizmodo. Ontvangen Februari 14, 2020.
  30. ^ Biggs, John (20 februari 2006). "Een videoclip gaat viraal en een tv-netwerk wil het controleren". The New York Times. Ontvangen Februari 14, 2020.
  31. ^ Wallenstein, Andreas; Spangler, Todd (18 december 2015). "'Lazy Sunday' wordt 10: 'SNL'-sterren herinneren zich hoe tv het internet binnenviel". Verscheidenheid. Ontvangen April 27, 2019.
  32. ^ Higgens, Bill (5 oktober 2017). "Hollywood Flashback: 'SNL's' 'Lazy Sunday' Zet YouTube op de kaart in 2005". The Hollywood Reporter. Ontvangen April 27, 2019.
  33. ^ "YouTube levert dagelijks 100 miljoen video's online". USA Today. Juli 16, 2006. Ontvangen Maart 26, 2017.
  34. ^ Zappone, Christian (12 oktober 2006). "Help! YouTube maakt mijn bedrijf kapot!"​ CNN. Ontvangen November 29, 2008.
  35. ^ Blakely, Rhys (2 november 2006). "Utube klaagt YouTube aan". The Times. Londen. Gearchiveerd van het origineel april 3, 2007. Ontvangen November 29, 2008.
  36. ^ La Monica, Paul R. (9 oktober 2006). 'Google koopt YouTube voor 1.65 miljard dollar'. CNNMoney. CNN. Ontvangen Maart 26, 2017.
  37. ^ Arrington, Michael (9 oktober 2006). "Google heeft YouTube overgenomen". TechCrunch. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  38. ^ Arrington, Michael (13 november 2006). "Google sluit YouTube-acquisitie af". TechCrunch. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  39. ^ 'Google sluit $A2b YouTube-deal'. De leeftijd. 14 november 2006. Gearchiveerd van het origineel december 20, 2007. Ontvangen Maart 26, 2017.
  40. ^ Carter, Lewis (7 april 2008). "Web kan instorten naarmate de vraag naar video stijgt". The Daily Telegraph. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen Maart 26, 2017.
  41. ^ "comScore publiceert mei 2010 Amerikaanse online videoranglijsten". comScore. Ontvangen Juni 27, 2010.
  42. ^ "YouTube herontwerpt website om kijkers te boeien". AFP. Ontvangen April 1, 2010.
  43. ^ "YouTube passeert de 3 miljard views per dag". CNET. CBS Interactive. Mei 25, 2011. Ontvangen Maart 26, 2017.
  44. ^ Bryant, Martin (25 mei 2011). "YouTube bereikt 3 miljard views per dag, 2 DAGEN aan video's die elke minuut worden geüpload". The Next Web. Ontvangen Maart 26, 2017.
  45. ^ Oreskovic, Alexei (23 januari 2012). "Exclusief: YouTube haalt dagelijks 4 miljard videoviews". Reuters. Thomson Reuters. Ontvangen Maart 26, 2017.
  46. ^ Whitelaw, Ben (20 april 2011). "Bijna alle YouTube-weergaven zijn afkomstig van slechts 30% van de films". The Daily Telegraph. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen Maart 26, 2017.
  47. ^ 'Redesign website YouTube legt focus op kanalen'. BBC. 2 december 2011. Ontvangen December 2, 2011.
  48. ^ Cashmore, Pete (26 oktober 2006). "YouTube krijgt nieuw logo, facelift en trackbacks - groeit snel!". Mashable. Ontvangen December 2, 2011.
  49. ^ "YouTube rolt opnieuw ontworpen 'One Channel'-layout uit voor alle gebruikers" (TheNextWeb-artikel, 5 juni 2013).
  50. ^ Welch, Chris (19 mei 2013). 'YouTube-gebruikers uploaden nu elke minuut 100 uur aan video'. The Verge. Vox Media. Ontvangen Maart 26, 2017.
  51. ^ E. Solsman, Joan (12 november 2014). "YouTube's Music Key: kan betaalde streaming eindelijk de massa aanspreken?". CNET. CBS Interactive. Ontvangen Maart 25, 2017.
  52. ^ Wasserman, Todd (15 februari 2015). "De revolutie werd niet op televisie uitgezonden: de begindagen van YouTube". Mashable. Ontvangen Juli 4, 2018.
  53. ^ 'Hurley stopt als YouTube-topman'. AFP. 29 oktober 2010. Ontvangen Oktober 30, 2010.
  54. ^ Stelter, Brian (7 december 2009). "Bedrijven uit de muziekindustrie openen videosite". The New York Times. ProQuest 1029889187.
  55. ^ "Bad Romance van Lady Gaga wordt de eerste YouTube-video die 200 miljoen keer is bekeken". Mei 9, 2010.
  56. ^ Oreskovic, Alexei (5 februari 2014). 'Google tikt oud-manager Wojcicki aan om YouTube te leiden'. Reuters. Ontvangen September 16, 2017.
  57. ^ Avalos, George (20 januari 2016). 'Uitbreiding YouTube in San Bruno signaleert grote push door videosite'. San Jose Mercury News. Ontvangen Februari 3, 2016.
  58. ^ Popper, Ben (29 augustus 2017). "YouTube heeft een nieuwe look en voor het eerst een nieuw logo". The Verge. Ontvangen Kan 7, 2018.
  59. ^ a b c 'YouTube lanceert betalende abonnementskanalen'. BBC News. Mei 9, 2013. Ontvangen Kan 11, 2013.
  60. ^ Nakaso, Dan (7 mei 2013). 'YouTube-providers zouden deze week kunnen beginnen met het in rekening brengen van vergoedingen'. Mercury News. Ontvangen Kan 10, 2013.
  61. ^ "Betaalde inhoud stopgezet op 1 januari 2018 - YouTube Help". support.google.com. Ontvangen April 19, 2021.
  62. ^ Browne, Ryan (22 juni 2018). "YouTube introduceert betaalde abonnementen en de verkoop van merchandise om videomakers te helpen geld te verdienen met het platform". CNBC. Ontvangen April 19, 2021.
  63. ^ Parker, Laura (12 april 2017). "Een chat met een livestreamer is van jou, voor een prijs". The New York Times. Ontvangen April 21, 2018.
  64. ^ Newton, Casey (12 november 2014). 'YouTube kondigt plannen aan voor abonnementsmuziekdienst'. The Verge. Ontvangen Kan 17, 2018.
  65. ^ Lezer, Ruth (21 oktober 2015). "Google wil dat je $ 9.99 per maand betaalt voor YouTube zonder advertenties". VentureBeat. Ontvangen Oktober 22, 2015.
  66. ^ Popper, Ben (21 oktober 2015). "Exclusief: een kijkje achter de schermen bij het nieuwe advertentievrije YouTube Red". The Verge. Ontvangen Kan 17, 2018.
  67. ^ Ingraham, Nathan (12 november 2015). "YouTube Music is niet perfect, maar het is nog steeds de hemel voor muzieknerds". Engadget. Ontvangen November 7, 2016.
  68. ^ Perez, Sarah (23 februari 2015). "Hands-on met 'YouTube Kids', de nieuw gelanceerde, kindvriendelijke YouTube-app van Google". TechCrunch. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  69. ^ Dredge, Stuart (26 augustus 2015). "Google lanceert YouTube Gaming om Twitch, eigendom van Amazon, uit te dagen". The Guardian. Ontvangen September 5, 2015.
  70. ^ 'Schietpartij op YouTube: Verdachte bezocht schietbaan voor aanval'. BBC News. 4 april 2018. Ontvangen April 9, 2018.
  71. ^ Lumb, David (27 februari 2017). 'Elke dag wordt er een miljard uur YouTube bekeken'. Engadget. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  72. ^ Rouse, Kevin (4 juni 2020). "Konijnenhol, aflevering acht: 'We Go All'". The New York Times. ISSN 0362-4331. Ontvangen Kan 10, 2021.
  73. ^ Goud, Hadas (19 maart 2020). 'Netflix en YouTube vertragen in Europa om te voorkomen dat internet kapot gaat'. CNN. Ontvangen Maart 20, 2020.
  74. ^ "YouTube verlaagt de kwaliteit van video's voor de komende maand - en dat komt omdat het toegenomen verkeer tijdens de uitbraak van het coronavirus de internetbandbreedte onder druk zet". Business Insider. Ontvangen Maart 24, 2020.
  75. ^ Spangler, Todd (9 april 2018). "YouTube houdt illegaal gegevens over kinderen bij, claimt groepen in FTC-klacht". Verscheidenheid. Ontvangen April 27, 2018.
  76. ^ Mike, Masnick (6 september 2019). "FTC's nieuwste boete van YouTube wegens COPPA-overtredingen toont aan dat COPPA en sectie 230 op een botsingskoers liggen". Techdirt. Ontvangen September 7, 2019.
  77. ^ Kelly, Makena (4 september 2019). 'Google betaalt 170 miljoen dollar voor privacyschendingen YouTube'. The Verge. Ontvangen September 4, 2019.
  78. ^ Fung, Brian (4 september 2019). "Google en FTC bereiken schikking van $ 170 miljoen over vermeende YouTube-schendingen van de privacy van kinderen". CNN Business. Ontvangen September 4, 2019.
  79. ^ Matthews, David (6 januari 2020). 'YouTube rolt nieuwe controls uit om content van kinderen te controleren'. TechSpot. Ontvangen Januari 9, 2020.
  80. ^ Kelly, Makena (11 december 2019). 'YouTube roept op tot 'meer duidelijkheid' over de privacyregels van de FTC voor kinderen'. The Verge. Ontvangen December 11, 2019.
  81. ^ Spangler, Todd (24 februari 2021). "Met de nieuwe 'supervised'-modus van YouTube kunnen ouders het bekijken van video's van oudere kinderen beperken". Verscheidenheid. Ontvangen April 19, 2021.
  82. ^ Welch, Chris (18 april 2019). "YouTube komt eindelijk terug naar Amazon's Fire TV-apparaten". The Verge. Ontvangen Kan 5, 2021.
  83. ^ Solsman, Joan E. (30 april 2021). 'Roku: YouTube TV-app verwijderd uit zenderwinkel omdat deal met Google afloopt'. CNET. Ontvangen Kan 5, 2021.
  84. ^ "YouTube verwijdert afkeer 'ontmoedigt trollen' maar 'onbehulpzaam voor gebruikers'". BBC News. 12 november 2021. Ontvangen November 30, 2021.
  85. ^ Vincent, James (17 november 2021). 'Mede-oprichter YouTube voorspelt 'achteruitgang' van het platform na verwijdering van dislikes'. The Verge. Vox Media. Ontvangen November 18, 2021.
  86. ^ Binder, Matt (17 november 2021). "Mede-oprichter van YouTube protesteert tegen besluit om 'dislikes' te verwijderen met een bewerking van allereerste YouTube-upload". Mashable. Ontvangen November 18, 2021.
  87. ^ Kan, Michael (17 november 2021). " Mede-oprichter van YouTube zegt dat het verwijderen van afkeertellingen een 'dom idee' is". PCMag. Ontvangen November 30, 2021.
  88. ^ Kan, Michael (29 november 2021). "Browserextensie brengt aantal afkeer terug naar YouTube-video's". PCMag. Gearchiveerd van het origineel op 30 november 2021. Ontvangen Januari 20, 2022.
  89. ^ Wojcicki, Susan (25 januari 2022). "Brief van Susan: onze prioriteiten voor 2022". Officiële YouTube-blog. Ontvangen Maart 8, 2022.
  90. ^ Livemint (19 september 2022). 'YouTube beëindigt experiment dat gebruikers dwong grote advertenties te bekijken die niet konden worden overgeslagen'. munt. Ontvangen September 21, 2022.
  91. ^ Krasnoff, Barbara (Oktober 15, 2022). "Hoe je je YouTube-account kiest". The Verge. Ontvangen December 15, 2022.
  92. ^ a b c d Peters, Jay; Roth, Emma (16 januari 2023). 'YouTube-CEO Susan Wojcicki stopt na negen jaar aan het roer'. The Verge. Ontvangen Februari 16, 2023.
  93. ^ Barman, Nabajeet; Martini, Maria G. (mei 2017). "H.264/MPEG-AVC, H.265/MPEG-HEVC en VP9 codec vergelijking voor live gaming videostreaming". Negende internationale conferentie over kwaliteit van multimedia-ervaring (QoMEX) 2017: 1-6. twee:10.1109/QoMEX.2017.7965686. ISBN 978-1-5386-4024-1. S2CID 28395957.
  94. ^ a b "Youtube video-/audiocodeclijst". GitHub. 2018. Gearchiveerd van het origineel op 11 september 2021. Alt-URL
  95. ^ "AV1 Beta Launch-afspeellijst". YouTube. Ontvangen Januari 14, 2019.
  96. ^ Schoon, Ben (27 januari 2021). 'YouTube heeft in de toekomst mogelijk AV1-ondersteuning nodig'. 9to5Google. Ontvangen Kan 5, 2021.
  97. ^ Fildes, Jonathan (5 oktober 2009). 'Flash gaat door naar smartphones'BBC. Ontvangen November 30, 2009.
  98. ^ a b Protalinski, Emil (27 januari 2015). "YouTube dumpt standaard Flash voor HTML5-video". VentureBeat. Ontvangen Kan 5, 2021.
  99. ^ "HTML5 YouTube-viewer: dichtbij, maar nog niet helemaal", Gearchiveerd vanuit het origineel november 10, 2009. Ontvangen December 1, 2017.
  100. ^ Tiwari, Rajeev (3 januari 2013). "Streaming Media en RTOS: MPEG-DASH-ondersteuning op YouTube". Streamingcodecs.blogspot.hu. Ontvangen Maart 13, 2014.
  101. ^ "Wijzig de kwaliteit van je video – YouTube Help". support.google.com.
  102. ^ Conner, Katie (1 juli 2019). "Maak YouTube-video's scherper of laad sneller". CNET.
  103. ^ "YouTube lanceert mobielvriendelijke functie 'eindschermen' om kijkers meer video te laten kijken". TechCrunch. 26 oktober 2016. Ontvangen Januari 14, 2019.
  104. ^ Porter, Jon (27 november 2018). 'YouTube-annotaties verdwijnen in januari voorgoed'. The Verge. Ontvangen Januari 14, 2019.
  105. ^ Statt, Nick (16 maart 2017). 'YouTube stopt met videoannotaties omdat ze nooit werkten op mobiel'. The Verge. Ontvangen Januari 14, 2019.
  106. ^ "YouTube gebruikt ISNI-ID voor artiesten en songwriters". ISNI. Ontvangen Juni 1, 2018.
  107. ^ a b "Upload video's langer dan 15 minuten" YouTube-hulp. Ontvangen op 15 juli 2017.
  108. ^ "Inleiding tot livestreaming" YouTube-hulp. Ontvangen op 22 september 2017.
  109. ^ "Unlock access to intermediate and advanced features" YouTube Help. Retrieved May 19, 2023.
  110. ^ Visser, Ken (29 maart 2006). "YouTube beperkt de lengte van video's om inbreuk te verminderen". Ars Technica. Ontvangen Maart 25, 2017.
  111. ^ Lowensohn, Josh (29 juli 2010). 'YouTube verhoogt videolimiet naar 15 minuten'. CNET. CBS Interactive. Ontvangen Maart 25, 2017.
  112. ^ Patel, Vinay (6 mei 2021). "YouTube-functie voor automatische vertaling wordt voor sommige gebruikers uitgerold". Android Headlines. Ontvangen December 8, 2021.
  113. ^ Universiteit van Washington. "Bijschriften toevoegen aan YouTube-video's". Universiteit van Washington, Gearchiveerd vanuit het origineel September 11, 2016. Ontvangen September 4, 2016.
  114. ^ "Afscheid nemen van YouTube's functie Communitybijdragen na 28 september 2020". Google Inc. Ontvangen Juni 8, 2022.
  115. ^ "Ondersteunde YouTube-bestandsindelingen – YouTube Help". support.google.com. Ontvangen November 24, 2020.
  116. ^ "Aanbevolen coderingsinstellingen voor uploaden - YouTube Help". support.google.com. Ontvangen November 24, 2020.
  117. ^ "Dit is waarom YouTube praktisch nooit zonder unieke video-ID's komt te zitten". www.mentalfloss.com. 23 maart 2016. Ontvangen December 27, 2021.
  118. ^ "Wat zijn YouTube-premières en hoe gebruik je ze?". Oktober 26, 2018.
  119. ^ Uro, Tinic (13 augustus 2005). "De zoektocht naar een nieuwe videocodec in Flash 8", Gearchiveerd vanuit het origineel februari 6, 2009. Ontvangen Januari 27, 2011. We hebben deze route eerder gevolgd met Sorenson Spark, een onvolledige implementatie van H.263 en het beet ons zwaar bij het implementeren van bepaalde oplossingen.
  120. ^ Adobe Systems Incorporated (2010). "Adobe Flash Video File Format Specificatie Versie 10.1" (PDF). P. 72. Ontvangen Januari 27, 2011. Sorenson H.263
  121. ^ "Marktvraag naar de Sorenson Spark-videodecoder van Sorenson Media neemt fors toe". Sorenson media. 2 juni 2009. Gearchiveerd van het origineel Augustus 27, 2009. Ontvangen Juli 31, 2009.
  122. ^ "YouTube Mobile gaat live". 17 juni 2007. Gearchiveerd van het origineel juni 20, 2007. Ontvangen Augustus 11, 2010.
  123. ^ "YouTube-video's in hoge kwaliteit". Officiële YouTube-blog. 14 maart 2008. Ontvangen Maart 25, 2017.
  124. ^ Lowensohn, Josh (20 november 2008). "YouTube-video's gaan naar HD met een simpele hack". CNET. CBS Interactive. Ontvangen Maart 25, 2017.
  125. ^ Sarukkai, Ramesh (9 juli 2010). "Wat is er groter dan 1080p? 4K-video komt naar YouTube". Officiële YouTube-blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  126. ^ Lowensohn, Josh (9 juli 2010). "YouTube ondersteunt nu video's in 4K-resolutie". CNET. CBS Interactive. Ontvangen Maart 25, 2017.
  127. ^ "YouTube kondigt Partner Grants-programma aan, ondersteuning voor 4K-videoresolutie". TechCrunch. Juli 9, 2010. Ontvangen December 27, 2021.
  128. ^ Schroeder, Stan (10 juni 2015). "Op YouTube kun je een 8K-video bekijken - in theorie". Mashable UK. Ontvangen Juli 2, 2015.
  129. ^ Robertson, Steven; Verma, Sanjeev (7 november 2016). "Echte kleuren: ondersteuning toevoegen voor HDR-video's op YouTube". Officiële YouTube-blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  130. ^ "Upload video's met een hoog dynamisch bereik (HDR)". YouTube-hulp. Ontvangen Maart 25, 2017.
  131. ^ Brunner, Grant (27 juni 2014). "Zullen 60 fps YouTube-video's game-ontwikkelaars dwingen prioriteit te geven aan de framesnelheid?". ExtremeTech. Ontvangen November 14, 2019.
  132. ^ Welch, Chris (29 oktober 2014). "YouTube ondersteunt nu afspelen met 60 fps en videogames zien er geweldig uit". The Verge. Ontvangen November 14, 2019.
  133. ^ Stuart, Keith (27 juni 2014). 'Battlefield Hardline luidt tijdperk van vlotte YouTube-trailers in'. The Guardian. Ontvangen Juni 29, 2014.
  134. ^ Kumparak, Greg (29 oktober 2014). "YouTube kan nu video's afspelen met maar liefst 60 frames per seconde". TechCrunch. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  135. ^ "Hoe pas je de videokwaliteit op YouTube aan". De Indian Express. 25 april 2021. Ontvangen Kan 30, 2021.
  136. ^ "Wijzig de kwaliteit van je video – YouTube Help". support.google.com. Ontvangen December 29, 2021.
  137. ^ "YouTube in 3D". YouTube. 21 juli 2009. Gearchiveerd van het origineel op 21 december 2021. Ontvangen Augustus 3, 2009.
  138. ^ Bonnington, Christina (13 maart 2015). "Je kunt nu 360-graden video's bekijken en uploaden op YouTube". Bedraad. ISSN 1059-1028. Ontvangen Kan 10, 2021.
  139. ^ a b Garun, Natt (30 november 2016). "YouTube ondersteunt nu livestreaming in 4K voor zowel 360-graden- als standaardvideo's". The Verge.
  140. ^ "Nieuwe YouTube live-functies: live 360, 1440p, ingesloten ondertiteling en VP9-opname". googleblog.com. YouTube Engineering en ontwikkelaarsblog. 19 april 2016. Gearchiveerd van het origineel december 1, 2021. Ontvangen December 26, 2021.
  141. ^ "Het "VR180" -formaat van YouTube vermindert de onbetaalbare vereisten van VR-video's. Ars Technica. Ontvangen September 26, 2017.
  142. ^ Broeda, Rick. "Bekijk elke YouTube-video in VR-modus". CNET. Ontvangen Kan 10, 2021.
  143. ^ Espinoza, Javier; Fildes, Nic; Murphy, Hanna; Bradshaw, Tim (20 maart 2020). 'YouTube, Amazon en Netflix verlagen beeldkwaliteit in Europa'. Financial Times. Ontvangen Maart 20, 2020.
  144. ^ Alexander, Julia (24 maart 2020). "YouTube verlaagt de standaard videokwaliteit voor de komende maand naar standaarddefinitie". The Verge. Ontvangen Oktober 20, 2020.
  145. ^ Shankland, Stephen. 'Google geeft YouTube een boost met een aangepaste videochip'. CNET. Ontvangen Kan 5, 2021.
  146. ^ Perez, Sarah (19 juni 2019). "YouTube werkt samen met Universal om bijna 1,000 klassieke muziekvideo's te upgraden naar HD". TechCrunch. Ontvangen Maart 9, 2022.
  147. ^ Bruto, Doug (13 september 2010). "YouTube test livestreaming". CNN. Ontvangen September 22, 2017.
  148. ^ "YouTube in tweedaagse test voor live videostreaming". BBC News. September 13, 2010.
  149. ^ "YouTube gaat LIVE". Officiële YouTube-blog. 8 april 2011. Ontvangen September 22, 2017.
  150. ^ Pierce, David (17 augustus 2015). "YouTube is de slapende reus van livestreaming". Bedraad. Ontvangen September 22, 2017.
  151. ^ "Felix Baumgartner's sprong vanaf de rand van de ruimte bekeken door miljoenen". Geassocieerde Pers. 15 oktober 2012. Gearchiveerd van het origineel Oktober 18, 2012. Ontvangen Oktober 15, 2012.
  152. ^ Blagdon, Jeff (3 augustus 2013). "YouTube stelt livestreaming open voor iedereen met 100 of meer abonnees". The Verge.
  153. ^ 'YouTube opent live streaming voor alle geverifieerde accounts'. MacNN. 13 december 2013. Gearchiveerd van het origineel September 23, 2017. Ontvangen September 22, 2017.
  154. ^ Palladino, Valentina (8 februari 2017). 'YouTube laat videomakers met 10,000 abonnees nu video's live streamen op mobiel'. Ars Technica.
  155. ^ "Maak een livestream" YouTube-hulp. Ontvangen op 22 september 2017.
  156. ^ Porter, Jon (8 december 2020). 'Livestreams op YouTube ondersteunen nu HDR'. The Verge. Ontvangen Kan 10, 2021.
  157. ^ Grossman, Lev (25 december 2006). "Jij - ja, jij - bent TIME's persoon van het jaar". Tijd. Ontvangen Maart 26, 2017.
  158. ^ Owen, Paul (3 november 2009). "Onze top 10 grappigste YouTube-opmerkingen - wat zijn die van jou?". The Guardian. Londen. Ontvangen Maart 13, 2014.
  159. ^ Moore, Matthew (2 september 2008). "De slechtste reacties van YouTube geblokkeerd door filter". The Daily Telegraph. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen Maart 26, 2017.
  160. ^ Rundle, Michael (7 april 2012). "Policing Racism Online: Liam Stacey, YouTube en de wet van grote getallen". The Huffington Post. Ontvangen Juni 1, 2012.
  161. ^ "YouTube wil de trollen temmen met wijzigingen in de commentaarsectie", Stuart Bagger, The Guardian, 7 november 2013. Ontvangen op 9 november 2013.
  162. ^ "Geen links meer in reacties?". Google-productforums. 2009. Ontvangen Augustus 28, 2013.
  163. ^ "Opmerkingen bekijken en plaatsen". Google Ondersteuning. 2013. Gearchiveerd van het origineel november 17, 2013. Ontvangen November 11, 2013.
  164. ^ Hern, Alex (8 november 2013). 'Mede-oprichter YouTube slingert scheldwoorden naar Google over nieuwe YouTube-opmerkingen'. The Guardian. Londen. Ontvangen November 11, 2013.
  165. ^ "Maak kennis met de nieuwe YouTube-reacties" on YouTube, 6 november 2013. Ontvangen op 9 november 2013.
  166. ^ "YouTube-oprichter blaast nieuwe YouTube-opmerkingen: Jawed Karim verontwaardigd over Google Plus-vereiste", Ryan W. Neal, International Business Times, 8 november 2013. Ontvangen op 9 november 2013.
  167. ^ Achtervolging, Melvin (20 november 2013). "YouTube-commentaar vereist Google+ account, Google staat voor opschudding". Newsday. (abonnement vereist) Alternatieve link Gearchiveerd 3 december 2013, bij de Naar Wayback Machine.
  168. ^ "Google ontkoppelt Google+ van YouTube". BBC News. Londen. 28 juli 2015. Ontvangen Juli 29, 2015.
  169. ^ E. Solsman, Joan (3 november 2016). "YouTube helpt makers om trollen uit reacties te blazen". CNET. CBS Interactive. Ontvangen Maart 25, 2017.
  170. ^ Jotham, Immanuel (24 juli 2017). "Nieuwe YouTube-functie stelt videomakers in staat spam automatisch te blokkeren". International Business Times UK. Ontvangen September 17, 2017.
  171. ^ Alexander, Julia (3 december 2020). "YouTube zal commentatoren vragen om het posten te heroverwegen als hun bericht aanstootgevend lijkt". The Verge. Ontvangen December 9, 2020.
  172. ^ 'YouTube introduceert nieuwe functie om giftige reacties aan te pakken'. TechCrunch. 3 december 2020. Ontvangen December 9, 2020.
  173. ^ Perez, Sarah (13 september 2016). 'YouTube krijgt eigen sociaal netwerk met lancering YouTube Community'. TechCrunch. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  174. ^ McEvoy, Kiley (13 september 2016). "YouTube Community gaat verder dan video". YouTube Creators Blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  175. ^ "Maak een communitypost - Computer - YouTube Help". support.google.com.
  176. ^ Peters, Jay (9 september 2021). "YouTube halveert het aantal abonnees dat je nodig hebt om communityposting te ontgrendelen". The Verge. Ontvangen November 17, 2021.
  177. ^ "Praat met videomakers via communityposts - Computer - YouTube Help". support.google.com.
  178. ^ "Verborgen functies van Facebook, WhatsApp, Youtube en meer". Gadgets nu.
  179. ^ "YouTube's reageerbuis: wat is het?". Gouden rastersysteem. 8 januari 2020. Gearchiveerd van het origineel februari 5, 2021. Ontvangen December 31, 2020.
  180. ^ "Google test het zoeken naar reacties op YouTube". Search Engine Land. Oktober 16, 2009.
  181. ^ "Slow YouTube? Probeer Feather, Made for India". trucs. December 7, 2009.
  182. ^ "YouTube ingesloten videogids", Gearchiveerd vanuit het origineel Oktober 10, 2017. Ontvangen Februari 17, 2022.
  183. ^ "Tot ziens, videoreacties ... Volgende: betere manieren om verbinding te maken". YouTube Creators Blog. Augustus 27, 2013. Ontvangen Maart 25, 2017.
  184. ^ YouTube. "Opmerkingen en videoreacties beheren". Ontvangen Augustus 28, 2013.
  185. ^ "Gebruiksvoorwaarden, 5.B". Youtube. Ontvangen Augustus 25, 2010.
  186. ^ Lowensohn, Josh (16 januari 2009). "(Sommige) YouTube-video's krijgen een downloadoptie". CNET. CBS Interactive. Ontvangen Maart 25, 2017.
  187. ^ Milian, Mark (19 februari 2009). "YouTube let op contenteigenaren, schakelt videorippen uit". Los Angeles Times. Ontvangen Februari 21, 2009.
  188. ^ Rao, Leena (12 februari 2009). "YouTube hoopt inkomsten te verhogen met videodownloads". The Washington Post. Ontvangen Maart 26, 2017.
  189. ^ Torrentfreak (19 juni 2012). "Google dreigt enorme YouTube MP3-conversiesite aan te klagen". Ontvangen September 4, 2013.
  190. ^ Zamzar (12 juni 2012). "YouTube-video's downloaden - niet langer ondersteund". Ontvangen September 4, 2013.
  191. ^ Park, Jane (2 juni 2011). "YouTube lanceert ondersteuning voor CC BY en een CC-bibliotheek met 10,000 video's". Creative Commons. Ontvangen Juli 20, 2019.
  192. ^ Casserly, Cathy (25 juli 2012). "Hier is je uitnodiging om de 4 miljoen Creative Commons-gelicentieerde video's op YouTube opnieuw te gebruiken en te remixen". Officiële YouTube-blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  193. ^ "YouTube". www.youtube.com.
  194. ^ Chitu, Alex (15 juni 2007). "Mobiele YouTube". Onofficieel Google-blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  195. ^ "YouTube Live op Apple TV Vandaag; komt op 29 juni naar iPhone". Apple. 20 juni 2007. Gearchiveerd van het origineel december 28, 2008. Ontvangen Januari 17, 2009.
  196. ^ Zibreg, Christian (8 juli 2010). "Vaarwel Flash: YouTube mobiel gaat HTML5 op iPhone en Android", Gearchiveerd vanuit het origineel april 27, 2012. Ontvangen Januari 9, 2012.
  197. ^ Kincaid, Jason (7 juli 2010). "YouTube Mobile gaat HTML5, videokwaliteit verslaat native apps zonder twijfel". TechCrunch. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  198. ^ "YouTube 2.1-app nu beschikbaar op Android Market". 8 december 2010. Ontvangen Januari 9, 2012.
  199. ^ Dredge, Stuart (11 september 2012). "Nieuwe YouTube iPhone-app voorkomt degradatie van iOS6". The Guardian. Londen. Ontvangen September 11, 2012.
  200. ^ Smith, Cooper (5 september 2013). "Google+ is de vierde meest gebruikte smartphone-app". Business Insider. Ontvangen Maart 25, 2017.
  201. ^ "TiVo krijgt vandaag YouTube-streaming". Gizmodo. Juli 17, 2007. Ontvangen Februari 17, 2009.
  202. ^ 'YouTube-video komt naar Wii- en PlayStation 3-gameconsoles'. Los Angeles Times. 15 januari 2009. Ontvangen Januari 17, 2009.
  203. ^ "Coming Up Next ... YouTube op je tv". YouTube-blog. 15 januari 2009. Gearchiveerd van het origineel juni 22, 2009. Ontvangen Kan 10, 2009.
  204. ^ "Ervaar YouTube XL op het grote scherm". YouTube-blog. YouTube. 2 juni 2009. Ontvangen Juni 20, 2009.
  205. ^ "Xbox Live krijgt live tv, YouTube en Bing Voice Search". Mashable. Juni 6, 2011. Ontvangen December 22, 2011.
  206. ^ "YouTube-app dwaalt naar Nintendo Wii dagen voor lancering Wii U". Techradar. com. 15 november 2012. Ontvangen November 20, 2012.
  207. ^ "YouTube-app voor Nintendo 3DS stopgezet". Nintendo America. Ontvangen Februari 4, 2020.
  208. ^ Ali, Sarah (22 november 2012). "Speciaal voor jou: YouTube komt naar de Wii U". Officiële YouTube-blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  209. ^ Spangler, Todd (17 december 2013). "YouTube-kanaal wordt nu afgespeeld op Roku". Verscheidenheid. Ontvangen Maart 25, 2017.
  210. ^ O'Grady, Richard (28 oktober 2014). "Pwn, deel, herhaal met YouTube op PlayStation 4". Officiële YouTube-blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  211. ^ "YouTube voor Nintendo Switch". Nintendo-speldetails. Nintendo van Amerika. Ontvangen December 5, 2018.
  212. ^ a b c d e f g h i j k l m Sayer, Peter (19 juni 2007). 'Google lanceert YouTube Frankrijk Nieuws'. pc-adviseur. Ontvangen Augustus 3, 2009.
  213. ^ Zie de YouTube-lokalisatielijst onderaan de YouTube-website.
  214. ^ "Presentan hoy YouTube México" [YouTube Mexico is vandaag gelanceerd]. De Universele (in het Spaans). 11 oktober 2007. Gearchiveerd van het origineel op mei 16, 2009. Ontvangen September 9, 2010.
  215. ^ "中文上線 – YouTube 香港中文版登場!". Stanley5. 17 oktober 2007. Gearchiveerd van het origineel Oktober 11, 2018. Ontvangen Januari 2, 2012.
  216. ^ a b Nicole, Kristen (22 oktober 2007). "YouTube wordt gelanceerd in Australië en Nieuw-Zeeland". Mashable. Ontvangen Augustus 3, 2009.
  217. ^ Nicole, Kristen (6 november 2007). "YouTube Canada nu live". Mashable. Ontvangen Augustus 3, 2009.
  218. ^ Ostrow, Adam (8 november 2007). "YouTube Duitsland wordt gelanceerd". Mashable. Ontvangen Augustus 3, 2009.
  219. ^ "YouTube werkt met een app" (in het Russisch). Kommersant Moskou. 14 november 2007. Ontvangen Maart 22, 2012.
  220. ^ Williams, Martyn (23 januari 2008). "YouTube lanceert Koreaanse site". computer wereld, Gearchiveerd vanuit het origineel april 28, 2012. Ontvangen Maart 22, 2012.
  221. ^ Joshi, Sandeep (8 mei 2008). 'YouTube heeft nu een Indiase incarnatie'. De Hindoe. Chennai, India. Gearchiveerd van het origineel op mei 10, 2008. Ontvangen Augustus 3, 2009.
  222. ^ Bokuvka, Petr (12 oktober 2008). "Tsjechische versie van YouTube gelanceerd. En het is onzin. Het is klote". Het Tsjechische dagelijkse woord. Wordpress. com. Ontvangen Augustus 3, 2009.
  223. ^ Startvideo niet beschikbaar wanneer YouTube wordt geopend in Zweden 23 oktober 2008. Ontvangen op 7 december 2012.
  224. ^ "YouTube wordt gelanceerd in Argentinië". 9 september 2010. Gearchiveerd van het origineel September 12, 2010. Ontvangen September 9, 2010.
  225. ^ a b c d e f g "YouTube lanceert lokale versie voor Algerije, Egypte, Jordanië, Marokko, Saoedi-Arabië, Tunesië en Jemen". Arabische Crunch. Gearchiveerd van het origineel maart 14, 2011. Ontvangen Maart 13, 2011.
  226. ^ Jidenma, Nmachi (1 september 2011). 'Google lanceert YouTube in Kenia'. Het volgende internet. Ontvangen Maart 22, 2012.
  227. ^ Nod, Tam (13 oktober 2011). "YouTube lanceert 'De Filippijnen'". De Filippijnse ster. Ontvangen Oktober 13, 2011.[permanent dode link]
  228. ^ "YouTube lanceert site in Singapore", Gearchiveerd vanuit het origineel Oktober 21, 2011. Ontvangen September 23, 2015.
  229. ^ YouTube lanceert gelokaliseerde website voor Colombia 1 december 2011. Ontvangen op 1 december 2011.
  230. ^ Google lanceert YouTube Oeganda Gearchiveerd 4 januari 2012, bij de Naar Wayback Machine 2 december 2011. Ontvangen op 15 januari 2012.
  231. ^ Google lanceert vandaag YouTube Nigeria Gearchiveerd 8 januari 2012, bij de Naar Wayback Machine 7 december 2011. Ontvangen op 15 januari 2012.
  232. ^ Google lanceert YouTube Chili 19 maart 2012. Ontvangen op 22 maart 2012. Gearchiveerd 25 maart 2012, bij de Naar Wayback Machine
  233. ^ Google lanceert Hongaarse YouTube 12 maart 2012. Ontvangen op 22 maart 2012. Gearchiveerd 17 januari 2013, bij de Naar Wayback Machine
  234. ^ YouTube lanceert lokaal domein voor Maleisië 22 maart 2012. Ontvangen op 22 maart 2012.
  235. ^ YouTube Peru gelanceerd, uitbreiding gaat door 27 maart 2012. Ontvangen op 1 april 2012.
  236. ^ Bindu Suresh Rai (2 april 2012). "VAE-versie van YouTube gelanceerd". Emiraten 247. Ontvangen Februari 14, 2014.
  237. ^ "YouTube lanceert Indonesische versie", 15 juni 2012. Ontvangen op 8 juli 2012.
  238. ^ 'Google lanceert YouTube in Ghana' Gearchiveerd 24 juni 2012, bij de Naar Wayback Machine, 22 juni 2012. Ontvangen op 8 juli 2012.
  239. ^ 'YouTube lanceert lokaal portaal in Senegal',
    ^ itag 120 is voor live streaming en heeft metadata die verwijzen naar "Elemental Technologies Live". 16 juli 2012. Ontvangen op 25 juli 2012.
  240. ^ 'Turkse versie van YouTube gaat in gebruik', 1 oktober 2012. Ontvangen op 1 oktober 2012.
  241. ^ Tarasova, Maryna (13 december 2012). "YouTube приходить в Україну! (YouTube komt in Oekraïne!)" (in het Oekraïens). Oekraïne: Google Oekraïne Blog.
  242. ^ "YouTube lanceert in Denemarken". Denemarken: iProspect. Gearchiveerd van het origineel op mei 7, 2013. Ontvangen April 17, 2013.
  243. ^ Sormunen, Vilja (6 februari 2013). "YouTube wordt gelanceerd in Scandinavië". Noords: KLOK. Gearchiveerd van het origineel juli 28, 2013. Ontvangen Februari 11, 2013.
  244. ^ "YouTube gelanceerd in Noorwegen". Noorwegen: TOON, Gearchiveerd vanuit het origineel april 20, 2013. Ontvangen April 17, 2013.
  245. ^ "YouTube wordt Zwitsers". Zwitsers: zwitserse info. Ontvangen April 17, 2013.
  246. ^ "YouTube.at sinds donderdag online". Oostenrijk: Weense krant. Ontvangen April 17, 2013.
  247. ^ "Youtube România se lansează într-o săptămână". Roemenië: ZF.ro. Ontvangen Kan 14, 2013.
  248. ^ "Google is een versie van YouTube". Portugal: Luso Noticias. Gearchiveerd van het origineel december 3, 2013. Ontvangen Kan 14, 2013.
  249. ^ ts (21 mei 2013). "Slováci už môžu oficiálne zarábať na tvorbe videí pre YouTube" (in het Slowaaks). BTW Pravda. Ontvangen Februari 14, 2014.
  250. ^ a b c d e Nick Rego (16 september 2013). "YouTube breidt het genereren van inkomsten en samenwerking in GCC uit". tbreek media. Gearchiveerd van het origineel februari 13, 2014. Ontvangen Februari 14, 2014.
  251. ^ Ивелина Атанасова (18 maart 2014). "YouTube downloadt video's en video's" (in het Bulgaars). Nieuwe trend. Gearchiveerd van het origineel april 7, 2014. Ontvangen April 5, 2014.
  252. ^ "Bekijk een videoplatform op YouTube of een trieste dostupno en Hrvatskoj" (in het Kroatisch). Lider. 19 maart 2014. Gearchiveerd van het origineel Januari 11, 2015. Ontvangen April 5, 2014.
  253. ^ Oden, Siiri (19 maart 2014). "Youtube reklaamid - uued võimalused nuüd ka Eestis!" (in het Ests). Gemiddeld. Gearchiveerd van het origineel april 7, 2014. Ontvangen April 5, 2014.
  254. ^ Marta (18 maart 2014). "Tagad reklāmas iespējas Youtube kanālā iespējams izmantot arī Latvijā" (in het Lets). Marketing. Gearchiveerd van het origineel maart 21, 2014. Ontvangen April 5, 2014.
  255. ^ STA (18 maart 2014). "Na Youtube prihajajo tudi slovenski video oglasi" (in het Sloveens). Dagboek. Ontvangen April 5, 2014.
  256. ^ Pornwasin, Asina (3 april 2014). "YouTube introduceert vooral homepage". The Nation, Gearchiveerd vanuit het origineel juli 25, 2014. Ontvangen April 4, 2014.
  257. ^ a b c d Hal, Stephen (12 oktober 2015). "YouTube zet wereldwijde expansie voort met versies van zijn site in 7 nieuwe landen". 9to5 Google. Ontvangen Maart 18, 2016.
  258. ^ a b "YouTube lanceert Nepal, Pakistan, Sri Lanka-specifieke homepages". The Himalayan Times. 13 januari 2016. Ontvangen Januari 31, 2016.
  259. ^ 'YouTube lanceert landspecifieke homepage voor Pakistan'. De Express Tribune. 12 januari 2016. Ontvangen Januari 31, 2016.
  260. ^ "YouTube lanceert lokaal domein voor Malta". www.maltachamber.org.mt. Ontvangen Februari 15, 2023.
  261. ^ "Meer informatie: video niet beschikbaar in mijn land". google.com. Ontvangen Augustus 4, 2009.
  262. ^ 'Turkije heft tweejarig verbod op YouTube op'. BBC News. 30 oktober 2010. Ontvangen Oktober 3, 2012.
  263. ^ Danforth, Nick (31 juli 2009). 'Turken censureren YouTube-censuur'. San Francisco Chronicle. Ontvangen Augustus 4, 2009.
  264. ^ Kerr, Dara (2 oktober 2012). 'YouTube staat af aan Turkije en gebruikt lokaal webdomein'. CNET. CBS Interactive. Ontvangen Maart 25, 2017.
  265. ^ Barnett, Emma (3 september 2009). 'Muziekvideo's terug op YouTube in PRS-deal van meerdere miljoenen ponden'. The Daily Telegraph. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen Maart 26, 2017.
  266. ^ 'Nu stopt YouTube de muziek in Duitsland'. The Guardian. Londen. 1 april 2009. Ontvangen April 2, 2009.
  267. ^ Seabrook, John (16 januari 2012). "Streamende dromen". The New Yorker. Ontvangen Januari 6, 2012.
  268. ^ "Updates van VidCon: meer gebruikers, meer producten, meer shows en nog veel meer". Officiële YouTube-blog. Ontvangen September 16, 2017.
  269. ^ Hoffberger, Chase (21 december 2012). 'YouTube berooft Universal en Sony van 2 miljard nepviews'. The Daily Dot. Complexe media, inc. Ontvangen Januari 10, 2014.
  270. ^ Sabbagh, Dan (December 28, 2012). "Twee miljard weergaven van YouTube-muziekvideo's verdwijnen ... of migreren gewoon?". The Guardian. Guardian News en Media Limited. Ontvangen Januari 10, 2014.
  271. ^ Haran, Brady (Juni 22, 2012). Waarom bevriezen YouTube-weergaven bij 301?. Numberphile. Gearchiveerd van het origineel op 21 december 2021. Ontvangen Augustus 30, 2018 – via YouTube.
  272. ^ Snyder, Benjamin (6 augustus 2015). "YouTube heeft eindelijk deze vervelende functie verholpen". Tijd. Ontvangen Maart 26, 2017.
  273. ^ "Verkorte openbare abonneetellingen". YouTube Engineering en ontwikkelaarsblog. 2019. Gearchiveerd van het origineel april 13, 2021. Ontvangen April 9, 2021.
  274. ^ Spangler, Todd (30 maart 2021). "YouTube lanceert test om het aantal 'afkeer' van video's te verbergen". Verscheidenheid. Ontvangen Maart 30, 2021.
  275. ^ "YouTube test het verbergen van afkeertellingen op video's". TechCrunch. 30 maart 2021. Ontvangen Maart 30, 2021.
  276. ^ "YouTube gaat het aantal niet-leuke video's op het platform verbergen: hier is alles wat je moet weten". MSN. 11 november 2021. Ontvangen November 11, 2021.
  277. ^ Marsden, Rhodri (12 augustus 2009). "Waarom is mijn YouTube-account gesloten?". The Independent. Londen. Gearchiveerd van het origineel op 7 mei 2022. Ontvangen Augustus 12, 2009.
  278. ^ Waarom heb ik een sanctie op mijn account? YouTube. Ontvangen op 5 februari 2012.
  279. ^ "Is de drie-strike-regel van YouTube eerlijk voor gebruikers?". BBC News. Londen. 21 mei 2010. Ontvangen Februari 5, 2012.
  280. ^ "Viacom klaagt YouTube aan voor 1 miljard dollar". BBC News. 13 maart 2007. Ontvangen Kan 26, 2008.
  281. ^ "Mediaset bestanden EUR 500 miljoen rechtszaak versus YouTube van Google". CNNMoney.com. Juli 30, 2008. Ontvangen Augustus 19, 2009.
  282. ^ 'Premier League gaat in actie tegen YouTube'. The Daily Telegraph. Mei 5, 2007. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen Maart 26, 2017.
  283. ^ Egelko, Bob (20 augustus 2008). 'Vrouw kan aanklagen om verwijderen YouTube-clip'. San Francisco Chronicle. Ontvangen Augustus 25, 2008.
  284. ^ Finley, Klint (19 november 2015). "Google belooft te helpen bij het bestrijden van valse YouTube-auteursrechtclaims - voor een paar". Bedraad. Ontvangen Maart 25, 2017.
  285. ^ Noordelijke districtsrechtbank van Ohio (18 juli 2013). "Gerechtbank". Smith tegen Summit Entertainment LLC. Docket Alarm, Inc. Ontvangen Oktober 21, 2014.
  286. ^ Districtsrechter James G. Carr (6 juni 2011). "Volgorde". Smith tegen Summit Entertainment LLC. Districtsrechtbank van de Verenigde Staten, ND Ohio, Western Division. Ontvangen November 7, 2011.
  287. ^ 'YouTube verliest rechtszaak om muziekclips'. BBC News. Londen. 20 april 2012. Ontvangen April 20, 2012.
  288. ^ "YouTube's zevenjarige impasse komt ten einde". BBC News. Londen. 1 november 2016. Ontvangen November 2, 2016.
  289. ^ "YouTube's deal met Universal Blocks DMCA-verweer". TorrentFreak. 5 april 2013. Ontvangen April 5, 2013.
  290. ^ "Video's verwijderd of geblokkeerd vanwege contractuele verplichtingen van YouTube". Ontvangen April 5, 2013.
  291. ^ Aswad, Jem (19 december 2017). "YouTube sluit nieuwe deals met Universal en Sony Music". Verscheidenheid. Ontvangen April 22, 2021.
  292. ^ a b Alexander, Julia (24 mei 2019). "YouTubers en platenlabels vechten, en platenlabels blijven winnen". The Verge. Ontvangen April 22, 2021.
  293. ^ Delaney, Kevin J. (12 juni 2007). "YouTube gaat software testen om licentiegevechten te vergemakkelijken". The Wall Street Journal. Ontvangen December 4, 2011.
  294. ^ YouTube-adverteerders (4 februari 2008), Video-identificatie, opgehaald Augustus 29, 2018[dode YouTube-link]
  295. ^ Koning, David (2 december 2010). "Content ID wordt drie". Officiële YouTube-blog. Ontvangen Augustus 29, 2018.
  296. ^ "YouTube-inhouds-ID". YouTube. 28 september 2010. Gearchiveerd van het origineel op 21 december 2021. Ontvangen Kan 25, 2015.
  297. ^ Meer over Content ID YouTube. Ontvangen op 4 december 2011.
  298. ^ Von Lohmann, Fred (23 april 2009). "Het Audio Content ID-systeem van YouTube testen". Electronic Frontier Foundation. Ontvangen December 4, 2011.
  299. ^ Von Lohmann, Fred (3 februari 2009). "YouTube's Fair Use Massacre in januari". Electronic Frontier Foundation. Ontvangen December 4, 2011.
  300. ^ Content ID-geschillen YouTube. Ontvangen op 4 december 2011.
  301. ^ Hernandez, Patricia (28 april 2016). "Het Content ID-systeem van YouTube krijgt een broodnodige oplossing". Kotaku. Ontvangen September 16, 2017.
  302. ^ 'Verwijder door Content ID geclaimde nummers uit mijn video's – YouTube Help'. support.google.com. Ontvangen September 17, 2017.
  303. ^ Siegel, Jozua; Mayle, Doug (9 december 2010). "Up, Up and Away – Lange video's voor meer gebruikers". Officiële YouTube-blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  304. ^ a b c "Communityrichtlijnen van YouTube". YouTube. Gearchiveerd van het origineel maart 4, 2017. Ontvangen November 30, 2008.
  305. ^ a b Alexander, Julia (10 mei 2018). "The Yellow $: een uitgebreide geschiedenis van demonetisering en YouTube's oorlog met videomakers". Veelhoek. Ontvangen November 3, 2019.
  306. ^ Wong, Julia Carrie; Levin, Sam (25 januari 2019). 'YouTube belooft minder complottheorie-video's aan te bevelen'. The Guardian. ISSN 0261-3077. Ontvangen November 3, 2019.
  307. ^ Orphanides, KG (23 maart 2018). "Kinder-YouTube bruist nog steeds van bloed, zelfmoord en kannibalisme". Wired UK. ISSN 1357-0978. Ontvangen November 3, 2019.
  308. ^ Orphanides, KG (20 februari 2019). 'Op YouTube verstopt zich een netwerk van pedofielen in het volle zicht'. Wired UK. ISSN 1357-0978. Ontvangen November 3, 2019.
  309. ^ Kimball, Whitney (22 september 2020). "Contentmoderator blootgesteld aan kindermishandeling en dierenmarteling klaagt YouTube aan". Gizmodo. Ontvangen Oktober 11, 2020.
  310. ^ Vincent, James (22 september 2020). 'Voormalig YouTube-contentmoderator klaagt het bedrijf aan na het ontwikkelen van symptomen van PTSS'. The Verge. Ontvangen Oktober 11, 2020.
  311. ^ Elias, Jennifer (22 september 2020). 'Voormalig YouTube-contentmoderator beschrijft verschrikkingen van de baan in nieuwe rechtszaak'. CNBC. Ontvangen Oktober 11, 2020.
  312. ^ Alba, Dave (Februari 3, 2020). "YouTube zegt dat het misleidende verkiezingsgerelateerde inhoud zal verbieden". The New York Times. Ontvangen Februari 10, 2020.
  313. ^ 'YouTube bekritiseerd in Duitsland vanwege antisemitische nazi-video's'. Reuters. Gearchiveerd van het origineel op mei 17, 2008. Ontvangen Kan 28, 2008.
  314. ^ "Fury as YouTube draagt ​​zieke Hillsboro-videobelediging". icLiverpool. Gearchiveerd van het origineel maart 20, 2012. Ontvangen November 29, 2015.
  315. ^ Kirkup, James; Martin, Nicole (31 juli 2008). 'YouTube aangevallen door parlementsleden vanwege beelden van seks en geweld'. The Daily Telegraph. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen Maart 26, 2017.
  316. ^ "Al-Awlaki's YouTube-video's gericht door Rep. Weiner". Fox News. 25 oktober 2010. Ontvangen November 13, 2010.
  317. ^ F. Brandwonden, John; Helft, Miguel (4 november 2010). "YouTube trekt Cleric's video's terug". The New York Times. ProQuest 1458411069. Ontvangen Maart 26, 2017.
  318. ^ Bennett, Brian (12 december 2010). 'YouTube laat gebruikers beslissen over aan terrorisme gerelateerde video's'. Los Angeles Times. Ontvangen November 29, 2015.
  319. ^ Newton, Casey (13 maart 2018). 'YouTube gaat informatie uit Wikipedia toevoegen aan filmpjes over complotten'. The Verge. Ontvangen April 15, 2019.
  320. ^ Bergen, Mark (15 april 2019). "YouTube markeert Notre-Dame Fire als samenzwering van 9/11, zegt dat het systeem 'verkeerde oproep' heeft gemaakt". Bloomberg LP Ontvangen April 15, 2019.
  321. ^ 'YouTube rolt nieuw beleid uit voor content over eetstoornis'. CNN.
  322. ^ Bensinger, Greg; Albergotti, Reed (14 augustus 2019). "YouTube discrimineert LHBT-content door deze op oneerlijke wijze te ruimen, zo beweert de rechtszaak". The Washington Post. Ontvangen Augustus 14, 2019.
  323. ^ a b c Lawton, Sophie (23 juni 2022). "Rechtse clickbait die anti-LGBTQ 'groomer'-uitstrijkjes op YouTube steeds populairder maakt". Mediazaken. Ontvangen Oktober 23, 2022.
  324. ^ a b c Nicas, Jack (7 februari 2018). "Hoe YouTube mensen naar de donkerste uithoeken van internet drijft". The Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. Ontvangen Juni 16, 2018.
  325. ^ Visser, Max; Bennhold, Katrin (7 september 2018). "Terwijl Duitsers nieuws zoeken, levert YouTube extreemrechtse tirades". The New York Times. Ontvangen September 8, 2018.
  326. ^ a b c Ingram, Matthew. 'Het geheime leven van YouTube als motor voor rechtsradicalisering'. Columbia Journalism Review. Nee. 19 september 2018. Ontvangen Maart 26, 2019.
  327. ^ Lewis, Rebecca (september 2018). "Alternatieve invloed: het reactionaire recht uitzenden op YouTube" (PDF). datasociety.net. Gegevens en Maatschappij. Ontvangen Maart 26, 2019.
  328. ^ 'YouTube wil het nieuwspubliek, maar niet de verantwoordelijkheid'. Columbia Journalism Review. Ontvangen September 23, 2018.
  329. ^ Nicas, Jack (6 oktober 2017). "YouTube past zoekresultaten aan naarmate samenzweringstheorieën over Las Vegas bovenaan staan". The Wall Street Journal. ISSN 0099-9660. Ontvangen Juni 16, 2018.
  330. ^ "Dit is hoe YouTube samenzweringstheorieën verspreidt over de schietpartij in Vegas". BuzzFeed. Ontvangen Juni 16, 2018.
  331. ^ "De Big Tech-platforms zijn nog steeds waardeloos tijdens het laatste nieuws". BuzzFeed. Ontvangen Juni 16, 2018.
  332. ^ "YouTube verspreidt complottheorieën over de dood van Anthony Bourdain". BuzzFeed. Ontvangen Juni 16, 2018.
  333. ^ a b 'Google verontschuldigt zich als M&S advertenties trekt'. BBC News. 20 maart 2017. Ontvangen Juni 16, 2018.
  334. ^ Lewis, Paul (2 februari 2018). "'Fictie presteert beter dan de werkelijkheid': hoe het algoritme van YouTube de waarheid verdraait". The Guardian. ISSN 0261-3077. Ontvangen Juni 16, 2018.
  335. ^ Levin, Sam (23 april 2018). 'YouTube onder vuur vanwege censureren van video waarin complottheoreticus Alex Jones wordt ontmaskerd'. The Guardian. Ontvangen Juni 16, 2018.
  336. ^ Salinas, Sara (6 augustus 2018). "YouTube verwijdert de pagina van Alex Jones, na een verbod van Apple en Facebook." CNBC. Ontvangen op 15 oktober 2018.
  337. ^ Tufekci, Zeynep (10 maart 2018). "Opinie | YouTube, de Grote Radicaliseerder". The New York Times. ProQuest 2610860590. Ontvangen Juni 16, 2018.
  338. ^ "Parkland-opnamen van 'crisisacteur'-video's leiden gebruikers naar een 'complot-ecosysteem' op YouTube, blijkt uit nieuw onderzoek". Washington Post. Ontvangen September 23, 2018.
  339. ^ Weill, Kelly (25 januari 2019). "YouTube past algoritme aan om 9/11 Truthers, Flat Earthers, Miracle Cures te bestrijden". Ontvangen Januari 29, 2019.
  340. ^ Bergen, Mark (2 april 2019). "YouTube-leidinggevenden negeerden waarschuwingen en lieten giftige video's ongebreideld rondgaan". Bloomberg News. Ontvangen April 2, 2019.
  341. ^ "De vier V's van verantwoordelijkheid, deel 2: gezaghebbende inhoud naar voren brengen en grensoverschrijdende inhoud en schadelijke desinformatie verminderen". Officiële YouTube-blog. Youtube. Ontvangen Januari 31, 2020.
  342. ^ Allgaier, Joachim (25 juli 2019). "Wetenschaps- en milieucommunicatie op YouTube: strategisch vervormde communicatie in online video's over klimaatverandering en klimaattechniek". Grenzen in communicatie. 4. twee:10.3389/fcomm.2019.00036. ISSN 2297-900X.
  343. ^ Carmichael, Flora; Gragani, Juliana (12 september 2019). "Hoe YouTube geld verdient met nepvideo's over kankergeneeskunde". BBC News. Voorbij nepnieuws en BBC-monitoring. Ontvangen September 27, 2019.
  344. ^ Visser, Max; Taub, Amanda (11 augustus 2019). "Hoe YouTube Brazilië radicaliseerde". The New York Times. ISSN 0362-4331. Ontvangen Augustus 12, 2019.
  345. ^ Tuquero, Loreben (22 september 2021). "Rode vlag voor 2022: politieke leugens worden niet gecontroleerd op YouTube-showbizzkanalen". Rappler. manilla, Filippijnen: Rappler Inc. Ontvangen September 23, 2021.
  346. ^ Diaz Ruiz, Carlos; Nilsson, Tomas (8 augustus 2022). "Desinformatie en echokamers: hoe desinformatie circuleert op sociale media via identiteitsgestuurde controverses". Tijdschrift voor openbaar beleid en marketing. 42: 18-35. twee:10.1177/07439156221103852. ISSN 0743-9156. S2CID 248934562.
  347. ^ a b "Ons voortdurende werk om haat aan te pakken". YouTube. 5 juni 2019. Ontvangen April 9, 2020.
  348. ^ Robertson, Adi (15 maart 2019). 'Vragen over politie online haat zijn veel groter dan Facebook en YouTube'. The Verge. Ontvangen April 9, 2020.
  349. ^ Timberg, Craig; Harwell, trok; Shabaan, Hamza; Ba Tran, Andrew; Fung, Brian (15 maart 2020). "De schietpartij in Nieuw-Zeeland laat zien hoe YouTube en Facebook opnieuw haat en gewelddadige beelden verspreiden". The Washington Post. Ontvangen April 9, 2020.
  350. ^ Roose, Kevin (29 maart 2019). "Productchef van YouTube over online radicalisering en algoritmische konijnenholen". The New York Times. Ontvangen April 9, 2020.
  351. ^ Browne, Ryan (15 mei 2019). "Nieuw-Zeeland en Frankrijk onthullen plannen om online extremisme aan te pakken zonder de VS aan boord". CNBC. Ontvangen April 9, 2020.
  352. ^ Willsher, Kim (15 mei 2019). 'Leiders en techbedrijven beloven extremistisch geweld online aan te pakken'. The Guardian. Ontvangen April 9, 2020.
  353. ^ Newton, Casey (5 juni 2019). "YouTube heeft zojuist suprematische content verboden en duizenden kanalen staan ​​op het punt verwijderd te worden". The Verge. Ontvangen April 9, 2020.
  354. ^ Alexander, Julia (29 juni 2020). "YouTube verbiedt Stefan Molyneux, David Duke, Richard Spencer en meer wegens aanzetten tot haat". The Verge. Ontvangen Juni 29, 2020.
  355. ^ Hern, Alex (5 april 2020). 'YouTube zet stappen om verspreiding valse coronavirus 5G-theorie te beperken'. The Guardian. Ontvangen April 5, 2020.
  356. ^ a b Pannett, Rachel (29 januari 2021). 'Rusland dreigt YouTube te blokkeren nadat Duitse zenders zijn verwijderd vanwege verkeerde informatie over coronavirus'. The Washington Post. Ontvangen September 30, 2021.
  357. ^ a b Alba, Dave (29 september 2021). 'YouTube verbiedt alle desinformatie over vaccins'. The New York Times, Gearchiveerd vanuit het origineel december 28, 2021. Ontvangen September 30, 2021.
  358. ^ Peters, Jay (7 oktober 2021). 'Google en YouTube stoppen advertentiegeld voor ontkenners klimaatverandering'. The Verge. Ontvangen Oktober 7, 2021.
  359. ^ Elias, Jennifer (21 juli 2022). "YouTube zegt dat het zal optreden tegen verkeerde informatie over abortus en video's met valse claims zal verwijderen". CNBC. Ontvangen Juli 21, 2022.
  360. ^ Luscombe, Belinda (18 mei 2017). "De YouTube-ouders die gezinsmomenten omzetten in veel geld". Tijd. Ontvangen Juni 21, 2019.
  361. ^ Alexander, Julia (21 juni 2019). "YouTube kan kindervideo's niet verwijderen zonder een gat te slaan in het hele creator-ecosysteem". The Verge. Ontvangen Juni 21, 2019.
  362. ^ Ohlheiser, Abby (26 april 2017). "Het verhaal van een YouTube-familie die verontrustende grappen uithaalde met hun eigen kinderen". The Washington Post.
  363. ^ Cresci, Elena (7 mei 2017). "Mean stream: hoe YouTube-prankkanaal DaddyOFive het internet woedend maakte". The Guardian. ISSN 0261-3077. Ontvangen Juni 7, 2017.
  364. ^ Dunphy, Rachel (28 april 2017). "De beledigende 'grappen' van YouTube-familievloggers". Alles selecteren. New York Magazine. Ontvangen Juli 9, 2017.
  365. ^ Gajanan, Mahita (3 mei 2017). "YouTube-ster DaddyOFive verliest voogdij over 2 kinderen getoond in 'Prank'-video's". Tijd. Ontvangen Juli 9, 2017.
  366. ^ Levenson, Erik; Alonso, Mel (20 maart 2019). "Een moeder in een populaire YouTube-show wordt ervan beschuldigd haar kinderen met pepperspray te hebben bespoten toen ze met hun tekst spraken". CNN.
  367. ^ ben popper, Volwassenen verkleed als superhelden is het nieuwe, vreemde en enorm populaire genre van YouTube, The Verge, Februari 4, 2017
  368. ^ "Rapport: Duizenden video's die populaire tekenfilms nabootsen op YouTube Kids bevatten ongepaste inhoud". NIEUWS10 ABC. 31 maart 2017. Ontvangen April 30, 2017.
  369. ^ Maheshwari, Sapna (4 november 2017). "Kindvriendelijk? Verrassende video's glippen voorbij filters". The New York Times. ProQuest 2463387110.
  370. ^ a b Dani Di Placido, YouTube's "Elsagate" belicht de onbedoelde verschrikkingen van het digitale tijdperk, Forbes, November 28, 2017
  371. ^ Todd Spangler, YouTube beëindigt Toy Freaks-kanaal te midden van breder optreden tegen verontrustende inhoud voor kinderen, Verscheidenheid, November 17, 2017
  372. ^ Popper, Ben (9 november 2017). 'YouTube zegt hard te gaan optreden tegen bizarre video's gericht op kinderen'. The Verge. Gearchiveerd van het origineel op 16 november 2017. In augustus van dit jaar kondigde YouTube aan dat het videomakers niet langer zou toestaan ​​geld te verdienen met video's die "ongepast gebruik maakten van gezinsvriendelijke personages". Vandaag zet het een nieuwe stap om te proberen dit genre te bewaken.
  373. ^ Sarah Templeton, Verontrustende video's van 'ElsaGate' en 'Toy Freaks' verwijderd van YouTube na beschuldigingen van misbruik, Newshub, November 22, 2017
  374. ^ YouTube gaat hard optreden tegen video's waarin kinderen in gevaar worden gebracht, ABC News, November 22, 2017
  375. ^ Charlie Warzel, YouTube pakt het enorme probleem van kinderuitbuiting aan BuzzFeed, November 22, 2017
  376. ^ Brug, Mark; Mostrous, Alexi (18 november 2017). "Kindermishandeling op YouTube". The Times. Ontvangen November 28, 2017.
  377. ^ a b c Koh, Yoree; Morris, Betsy (11 april 2019). "Kinderen zijn dol op deze YouTube-kanalen. Wie ze maakt, is een mysterie". Wall Street Journal. Gearchiveerd van het origineel op 14 augustus 2019. Ontvangen Augustus 14, 2019.
  378. ^ Martineau, Parijs. "YouTube heeft kinderproblemen omdat kinderen een kernpubliek zijn". Bedraad. Gearchiveerd van het origineel op 11 augustus 2019. Ontvangen Augustus 14, 2019.
  379. ^ Graham, Jefferson (22 juni 2019). "Waarom de kinderproblemen van YouTube zo ernstig zijn". USA Today. Gearchiveerd van het origineel op 14 augustus 2019. Ontvangen Augustus 14, 2019.
  380. ^ Bergan, Mark; Shaw, Lucas (10 februari 2020). "YouTube's geheime Top Kids-kanaal breidt zich uit tot merchandise". Bloomberg News. Ontvangen Juni 15, 2020.
  381. ^ a b Haskins, Caroline (19 maart 2019). "YouTubers vechten tegen algoritmen om goede inhoud voor kinderen te maken". Vice. Gearchiveerd van het origineel op 14 augustus 2019. Ontvangen Augustus 14, 2019.
  382. ^ Palladino, Valentina (16 januari 2019). 'YouTube werkt beleid bij om gevaarlijke grappen, uitdagingen expliciet te verbieden'. Ars Technica. Ontvangen Januari 16, 2019.
  383. ^ YouTube-video's van kinderen worden geplaagd door seksueel getinte opmerkingen, The Verge, November 15, 2017
  384. ^ a b Mostrous, Alexi; Brug, Mark; Gibbons, Katie (24 november 2017). 'YouTube-advertenties financieren pedofiele gewoonten'. The Times. Ontvangen November 28, 2017.
  385. ^ Tait, Amelia (24 april 2016). "Waarom YouTube-moeders hun kinderen offline halen". New Statesman. Ontvangen Juni 21, 2019.
  386. ^ Todd Spangler, YouTube wordt geconfronteerd met adverteerdersboycot vanwege video's met kinderen die seksuele roofdieren aantrokken, Verscheidenheid, November 25, 2017
  387. ^ a b Brug, Harry Shukman, Mark (10 december 2018). 'Pedofielen die kinderen verzorgen live op YouTube'. The Times. ISSN 0140-0460. Ontvangen Februari 18, 2019.
  388. ^ a b Bergen, Mark; de Vynck, Gerrit; Palmeri, Christopher (20 februari 2019). "Nestle, Disney halen YouTube-advertenties uit en sluiten zich aan bij furore over kindervideo's". Bloomberg News. Ontvangen Februari 20, 2019.
  389. ^ Alexander, Julia (21 februari 2019). 'YouTube beëindigt meer dan 400 kanalen na controverse over kinderuitbuiting'. The Verge. Ontvangen Februari 21, 2019.
  390. ^ Brodkin, Jon (21 februari 2019). 'YouTube verliest adverteerders door 'wormgat in pedofilievering'". Ars Technica. Ontvangen Februari 22, 2019.
  391. ^ Haselton, Todd; Salinas, Sara (21 februari 2019). "Terwijl de uitval over pedofilie-inhoud op YouTube voortduurt, trekt AT&T alle advertenties". CNBC. Ontvangen Februari 21, 2019.
  392. ^ Ingraham, Nathan (22 februari 2019). "YouTube blokkeert proactief advertenties bij video's die vatbaar zijn voor roofzuchtige opmerkingen". Engadget. Ontvangen Februari 22, 2019.
  393. ^ Vos, Chris (28 februari 2019). 'YouTube verbiedt reacties op alle video's van kinderen'. Ontvangen Maart 2, 2019.
  394. ^ Alexander, Julia (28 februari 2019). 'YouTube zet reacties op bijna alle video's met kinderen uit'. The Verge. Ontvangen Februari 28, 2019.
  395. ^ Gerken, Tom (19 februari 2019). "YouTube trekt zich terug na verbod op kindermisbruik Pokemon". BBC News. Ontvangen Februari 20, 2019.
  396. ^ Alexander, Julia (28 februari 2019). 'Trollen liegen over kinderporno om YouTube-kanalen offline te krijgen'. The Verge. Ontvangen Februari 28, 2019.
  397. ^ Visser, Max; Taub, Amanda (3 juni 2019). "Op de digitale speelplaats van YouTube, een open poort voor pedofielen". The New York Times. Ontvangen Juni 6, 2019.
  398. ^ Ingraham, Nathan (6 juni 2019). 'Een senator wil voorkomen dat YouTube video's met minderjarigen aanbeveelt'. Engadget. Ontvangen Juni 6, 2019.
  399. ^ Copeland, Rob (19 juni 2019). "YouTube, onder vuur, overweegt grote veranderingen in content voor kinderen". Wall Street Journal. Ontvangen Juni 19, 2019.
  400. ^ Cockerell, Isobel (14 december 2022). 'Meghan maakte geen schijn van kans tegen internet'. Coda media. Ontvangen December 26, 2022.
  401. ^ a b Lorenz, Taylor (18 september 2022). "YouTube blijft bol staan ​​van vrouwenhaat en intimidatie, zeggen videomakers". The Washington Post. ISSN 0190-8286. Ontvangen December 26, 2022.
  402. ^ Arrington, Michael (31 maart 2008). "YouTube RickRolls-gebruikers". TechCrunch. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  403. ^ Wortham, Jenna (1 april 2008). "YouTube 'Rickrolls' iedereen". Bedraad. Ontvangen Maart 26, 2017.
  404. ^ Bas van den Beld (1 april 2009). 'Aprilgrappen: YouTube zet de wereld op zijn kop'. zoekcowboys.com. Gearchiveerd van het origineel april 3, 2009. Ontvangen April 2, 2010.
  405. ^ Pichette, Patrick (31 maart 2010). "TEXTp bespaart YouTube-bandbreedte, geld". Officiële YouTube-blog. Ontvangen Maart 25, 2017.
  406. ^ Richmond, Shane (1 april 2011). "YouTube gaat terug naar 1911 voor April Fools' Day". The Daily Telegraph. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2022. Ontvangen Maart 26, 2017.
  407. ^ Carbone, Nick (1 april 2012). "April Fools' Day 2012: de beste grappen van overal op internet". Tijd. Ontvangen Maart 26, 2017.
  408. ^ Quan, Kristene (1 april 2013). "KIJK: YouTube kondigt aan dat het zal stoppen". Tijd. Ontvangen Maart 26, 2017.
  409. ^ Murphy, Samantha (31 maart 2013). "YouTube zegt dat het wordt afgesloten in April Fools' Day Prank". Mashable. Ontvangen November 8, 2019.
  410. ^ Kleinman, Alexis (1 april 2014). "YouTube onthult zijn virale geheimen in een XNUMX april-video". Huffington Post. Ontvangen April 1, 2014.
  411. ^ Alba, Alejandro (1 april 2015). "17 aprilgrappen van techmerken, techreuzen vandaag". NY Daily News. Ontvangen Juni 12, 2016.
  412. ^ Sini, Rozina (1 april 2016). "Snoopavision en andere XNUMX april-grappen gaan viraal". BBC News. Ontvangen April 1, 2016.
  413. ^ "YouTube Premie". YouTube.
  414. ^ Trew, James (12 november 2014). "YouTube onthult Music Key-abonnementsservice, dit is wat je moet weten". Engadget. AOL. Ontvangen Maart 25, 2017.
  415. ^ Newton, Casey (12 november 2014). 'YouTube kondigt plannen aan voor abonnementsmuziekdienst'. The Verge. Vox Media. Ontvangen Maart 25, 2017.
  416. ^ Spangler, Todd (12 november 2014). "YouTube lanceert 'Music Key'-abonnementsservice met meer dan 30 miljoen nummers". Verscheidenheid. Ontvangen Maart 25, 2017.
  417. ^ Spangler, Todd (21 oktober 2015). "YouTube Red onthuld: streamingdienst zonder advertenties voor dezelfde prijs als Netflix". Verscheidenheid. Ontvangen Maart 25, 2017.
  418. ^ Amadeo, Ron (21 oktober 2015). ""YouTube Red" biedt premium YouTube voor $ 9.99 per maand, $ 12.99 voor iOS-gebruikers". Ars Technica. Ontvangen Maart 25, 2017.
  419. ^ Popper, Ben (21 oktober 2015). "Een eerste blik op de advertentievrije YouTube Red-abonnementsservice". The Verge. Vox Media. Ontvangen Maart 25, 2017.
  420. ^ Roberts, Hannah (3 november 2016). "De advertentievrije betaalde abonnementsservice van YouTube lijkt moeilijk van de grond te komen". Business Insider. Ontvangen Maart 25, 2017.
  421. ^ "Originelen op YouTube Red zijn bijna 250 miljoen keer bekeken". The Verge. Juni 22, 2017. Ontvangen September 16, 2017.
  422. ^ "Lyor Cohen benoemd tot YouTube's Global Head of Music". Aanplakbord. Ontvangen Januari 6, 2018.
  423. ^ "Hoe YouTube de vredestichter speelt met muzikanten". Fortuin. Ontvangen Januari 6, 2018.
  424. ^ "In de nieuwe muziekstreamingservice van YouTube". Aanplakbord. Ontvangen September 24, 2018.
  425. ^ Sneep, Laura; Sweney, Mark (17 mei 2018). 'YouTube lanceert nieuwe muziekstreamingdienst'. The Guardian. Ontvangen September 24, 2018.
  426. ^ 'YouTube vertoont nu door advertenties ondersteunde Hollywood-films'. Ad Age. 16 november 2018. Ontvangen Juni 9, 2021.
  427. ^ "YouTube TV wordt vandaag gelanceerd. Het heeft een aantal coole functies en een aantal grote nadelen". Los Angeles Times. Geassocieerde Pers. 5 april 2017. Ontvangen April 24, 2017.
  428. ^ Warren, Christina (5 april 2017). "YouTube zit nu officieel in de live tv-game". Gizmodo. Gizmodo Media Groep. Ontvangen April 24, 2017.
  429. ^ Lee, Dave (1 maart 2017). 'YouTube pakt kabel met nieuwe tv-dienst'BBC. Ontvangen Maart 1, 2017.
  430. ^ Huddleston, Tom Jr. (1 maart 2017). "Maak kennis met YouTube TV: de Live TV-abonnementsservice van Google". Fortuin. Ontvangen Maart 1, 2017.
  431. ^ Dave, Paresh (1 februari 2018). "YouTube's op opkomende markten gerichte app breidt uit naar 130 landen". Reuters. Ontvangen Februari 10, 2018.
  432. ^ 'YouTube Go stopt in augustus'. TechCrunch. Mei 5, 2022. Ontvangen Kan 5, 2022.
  433. ^ Byford, Sam (27 september 2016). "YouTube Go is een nieuwe app voor offline kijken en delen". The Verge. Ontvangen Februari 10, 2018.
  434. ^ Singh, Manish (9 februari 2017). "YouTube Go is eindelijk hier, een soort van". Mashable. Ontvangen Februari 10, 2018.
  435. ^ Ho, Victoria (30 november 2017). "Datavriendelijke YouTube Go-bèta wordt gelanceerd in Zuidoost-Azië, Afrika". Mashable. Ontvangen Februari 10, 2018.
  436. ^ Perez, Sara. "Google's data-vriendelijke app YouTube Go breidt uit naar meer dan 130 landen, ondersteunt nu video's van hogere kwaliteit". TechCrunch. Ontvangen Februari 2, 2018.
  437. ^ "Google's 'offline first' YouTube Go-app wordt gelanceerd in 130 nieuwe markten, maar niet in de VS" VentureBeat. februari 2018. Ontvangen Februari 2, 2018.
  438. ^ 'YouTube's TikTok-rivaal wordt getest in India'. BBC News. 15 september 2020. Ontvangen September 15, 2020.
  439. ^ 'YouTube lanceert zijn TikTok-rivaal, YouTube Shorts, aanvankelijk in India'. TechCrunch. 14 september 2020. Ontvangen September 15, 2020.
  440. ^ Amadeo, Ron (1 maart 2021). "YouTube's TikTok-kloon, 'YouTube Shorts', is live in de VS". Ars Technica. Ontvangen Kan 4, 2021.
  441. ^ 'YouTube Shorts wordt gelanceerd in India na TikTok-verbod in Delhi'. The Guardian. 15 september 2020. Ontvangen September 15, 2020.
  442. ^ 'YouTube's TikTok-concurrent YouTube Shorts rolt wereldwijd uit'. The Verge. Juli 13, 2021. Ontvangen Juli 13, 2021.
  443. ^ Gilliland, Nikki (5 december 2018). "Wat is YouTube Stories en zal het aanslaan?". EAdvies. Ontvangen Oktober 14, 2020.
  444. ^ "Druk jezelf uit met verhalen". Creator Academy. YouTube. 25 november 2019. Ontvangen Oktober 14, 2020.
  445. ^ "YouTube Stories are Going Away on 6/26/2023 - YouTube Community". Google-hulp. Ontvangen Kan 26, 2023.
  446. ^ Amadeo, Ron (25 mei 2023). "YouTube Stories, Google's clone of Snapchat, is dying on June 26". Ars Technica. Ontvangen Kan 26, 2023.
  447. ^ a b Bruno, Antony (25 februari 2007). 'YouTube-sterren zijn niet altijd blij met platencontracten'. Reuters. Gearchiveerd van het origineel op 6 januari 2014.
  448. ^ a b Tufnell, Nicholas (27 november 2013). "De opkomst en ondergang van YouTube's beroemde pioniers". Wired UK. Gearchiveerd van het origineel op 10 januari 2014.
  449. ^ Seabrook, John (16 januari 2012). "Streaming Dreams / YouTube wordt pro". The New Yorker, Gearchiveerd vanuit het origineel in januari 8, 2012.
  450. ^ Berg, Madeline (november 2015). "De best verdienende YouTube-sterren ter wereld 2015". Forbes. Gearchiveerd van het origineel op 7 april 2022.Berg, Madeline (november 2015). "De best verdienende YouTube-sterren ter wereld 2015/1. PewDiePie: $ 12 miljoen". Forbes. Gearchiveerd van het origineel op 20 januari 2021.
  451. ^ 'Gangnam Style bereikt een miljard views op YouTube'. BBC News. 21 december 2012. Gearchiveerd van het origineel in januari 15, 2014.
  452. ^ Thayer, Katheryn (29 oktober 2013). "De YouTube Music Awards: waarom artiesten erom moeten geven". Forbes, Gearchiveerd vanuit het origineel Op november 2, 2013.
  453. ^ "2013: Year in Rewind (rapporttitel) / Mapping the Landscape (specifieke sectietitel)". Volgende groot geluid. Januari 2014. Gearchiveerd van het origineel in januari 21, 2014. "Ontwikkelende" artiesten 6.9%; "Onontdekte" artiesten 2.8%.
  454. ^ Aanplakbord personeel (20 februari 2013). "Hot 100 News: Billboard en Nielsen voegen YouTube-videostreaming toe aan platforms". Aanplakbord, Gearchiveerd vanuit het origineel in januari 29, 2014.
  455. ^ a b c d Anderson, Chris (juli 2010). "Hoe webvideo wereldwijde innovatie aandrijft". TED, Gearchiveerd vanuit het origineel december 2, 2013. (klik op het tabblad "Toon transcriptie") • Corresponderend YouTube-video van het officiële TED-kanaal was getiteld "How YouTube is driving innovation."
  456. ^ Noer, Michael (2 november 2012). "Eén man, één computer, 10 miljoen studenten: hoe Khan Academy het onderwijs opnieuw uitvindt". Forbes, Gearchiveerd vanuit het origineel december 4, 2013.
  457. ^ YouTube.com (prijsprofiel), "Winnaar 2008", peabodyawards.com, mei 2009. (Gearchiveerd 14 januari 2016, bij de Naar Wayback Machine van het origineel op 14 januari 2016).
  458. ^ Poniewozik, James (1 april 2009). "Non-profit persbericht Theater: Peabody Awards aangekondigd". Tijd. Ontvangen Maart 26, 2017.
  459. ^ Tsukayama, Haley (20 april 2012). "In online video vinden minderheden een publiek". The Washington Post. Ontvangen Maart 26, 2017.
  460. ^ Projectstaf journalistiek (16 juli 2012). "PEJ: YouTube & News: een nieuw soort visuele journalistiek ontwikkelt zich, maar de ethiek van attributie moet nog ontstaan". Pew Research Center, Gearchiveerd vanuit het origineel december 31, 2013.
  461. ^ Projectstaf journalistiek (16 juli 2012). "YouTube en nieuws: een nieuw soort visueel nieuws". Pew Research Center, Gearchiveerd vanuit het origineel december 31, 2013.
  462. ^ Q. Seelye, Katharine (13 juni 2007). "Nieuwe presidentiële debatsite? Duidelijk, YouTube". The New York Times. Ontvangen Maart 26, 2017.
  463. ^ Howard, Philip N. (23 februari 2011). "De trapsgewijze effecten van de Arabische lente". Pacific Standard, Gearchiveerd vanuit het origineel in januari 8, 2014.
  464. ^ Wong, Scott (22 maart 2012). "Joseph Kony trekt de aandacht van het Congres". Polityczno, Gearchiveerd vanuit het origineel in januari 8, 2014.
  465. ^ a b c Cohen, Joshua (2 maart 2014). "Obama ontmoet YouTube-adviseurs over het bereiken van online doelgroepen". Tubefilter, Gearchiveerd vanuit het origineel in maart 6, 2014.
  466. ^ Jenkins, Brad L. (6 maart 2014). "YouTube-sterren praten over gezondheidszorg (en schrijven geschiedenis) in het Witte Huis". whitehouse.gov. Washington, DC Gearchiveerd van het origineel op 28 januari 2017 – via Nationaal Archief.
  467. ^ Projectstaf journalistiek (16 juli 2012). "YouTube-video's maken - een gedeeld proces". Pew Research Center, Gearchiveerd vanuit het origineel december 31, 2013.
  468. ^ Reston, Maeve (12 december 2013). "Ronde 2: Obamacare en Hollywood openen nieuwe social media campagne". Los Angeles Times, Gearchiveerd vanuit het origineel december 12, 2013.
  469. ^ McMorris-Santoro, Evan (2 maart 2014). "Obama schakelde vorige week YouTube-persoonlijkheden in voor definitieve inschrijving in de gezondheidszorg". Buzzfeed, Gearchiveerd vanuit het origineel in maart 3, 2014.
  470. ^ "VS waarschuwt voor toenemende dreiging van geweld te midden van verontwaardiging over anti-islamvideo". CNN. 14 september 2012. Gearchiveerd van het origineel Op november 16, 2013.
  471. ^ Heffernan, Virginia (27 augustus 2006). "Web Guitar Wizard eindelijk onthuld". The New York Times. ProQuest 93082065. Ontvangen Maart 26, 2017.
  472. ^ Herrman, John (3 augustus 2017). "Voor nieuw extreemrechts is YouTube de nieuwe talkradio geworden". The New York Times Magazine. Gearchiveerd van het origineel op 3 augustus 2017.
  473. ^ "Ons werk voortzetten om aanbevelingen op YouTube te verbeteren". YouTube.GoogleBlog.com. Januari 25, 2019. Gearchiveerd van het origineel op 25 januari 2019.
  474. ^ Tufekci, Zeynep (10 maart 2018). "YouTube, de grote radicaliseerder". The New York Times. Gearchiveerd van het origineel op 22 januari 2019.
  475. ^ Nicas, Jack (3 november 2020). "YouTube verminderde desinformatie. Toen stimuleerde het Fox News / Om valse informatie te bestrijden, verlaagde YouTube zijn aanbevelingen voor marginale kanalen en promootte in plaats daarvan grote netwerken, met name Fox News". The New York Times, Gearchiveerd vanuit het origineel Op november 4, 2020.
  476. ^ Munger, Kevin; Phillips, Joseph (21 oktober 2020). "Rechtse YouTube: een perspectief van vraag en aanbod". Het internationale tijdschrift voor pers/politiek. 27 (1): 186-219. twee:10.1177/1940161220964767. ISSN 1940-1612. S2CID 226339609.
  477. ^
  478. ^ Chu, Jon M. (februari 2010). "The LXD: In het internettijdperk evolueert dans". TED, Gearchiveerd vanuit het origineel in januari 4, 2014.
  479. ^ a b Nichols, Michelle (verslaggever) (14 april 2009). Simao, Paul (red.). 'YouTube-orkest bereidt zich voor op Carnegie-debuut'. Reuters. Gearchiveerd van het origineel op 21 september 2014.
  480. ^ Levs, Josh (interviewer) (6 maart 2010). "CNN-redactiekamer". CNN. Gearchiveerd van het origineel in maart 13, 2010. ook CNN zaterdagochtendnieuws en CNN zondagmorgen (archieven).
  481. ^ Slim, Richard (11 mei 2011). "Crowdsourcing: na Quakebook bidden we voor u". De Tokio Times, Gearchiveerd vanuit het origineel juni 12, 2011.
  482. ^ Hartlaub, Peter (8 oktober 2010). "Dan Savage overweldigd door reactie gay outreach". San Francisco Chronicle, Gearchiveerd vanuit het origineel Op november 4, 2013.
  483. ^ "Het wordt beter". WhiteHouse.gov. Gearchiveerd van het origineel in januari 2, 2014.
  484. ^ "In de nasleep van de zelfmoord van Amanda Todd debatteren parlementsleden over een motie tegen pesten". CTV-nieuws. 14 oktober 2012. Gearchiveerd van het origineel op oktober 29, 2013.
  485. ^ Waterson, Jim (28 mei 2018). 'YouTube verwijdert 30 muziekvideo's na Met-link met bendegeweld'. The Guardian. Gearchiveerd van het origineel op 21 maart 2021.
  486. ^ "Verduurzamen". YouTube. Ontvangen Kan 7, 2023.
  487. ^ Yen, Yi-Wyn (25 maart 2008). "YouTube zoekt naar de geldclip". CNN, Gearchiveerd vanuit het origineel februari 12, 2017. Ontvangen Maart 26, 2008.
  488. ^ Winterhard, Quentin; Hessel, Evan (22 mei 2008). "GooTube". Forbes Magazine. Ontvangen Augustus 3, 2009.
  489. ^ a b c Winkler, Rolfe (11 december 2013). "YouTube groeit sneller dan gedacht, rapport zegt". The Wall Street Journal. Ontvangen Maart 28, 2016.
  490. ^ "Advertentie-inkomsten YouTube geschat op 5.6 miljard dollar". YAHOO. Ontvangen Maart 28, 2016.
  491. ^ McAllister, Neil (9 mei 2013). 'YouTube lanceert abonnementen met 53 betaalde kanalen'. Het register. Ontvangen Kan 20, 2013.
  492. ^ Statt, Nick (3 februari 2020). "YouTube is een bedrijf met een omzet van $ 15 miljard per jaar, onthult Google voor het eerst". The Verge. Ontvangen Februari 3, 2020.
  493. ^ "Alphabet maakt resultaten vierde kwartaal en boekjaar 2019 bekend" (PDF) (Persbericht). Alphabet Inc. 3 februari 2020. Ontvangen Februari 3, 2020.
  494. ^ Fingas, Jon (3 februari 2020). 'YouTube Premium en Muziek hebben 20 miljoen abonnees'. Engadget. Ontvangen Februari 3, 2020.
  495. ^ Alphabet Inc. (26 januari 2021). "Alphabet Inc. Formulier 10-K (2020)". www.sec.gov. Ontvangen April 16, 2021.
  496. ^ [e-mail beveiligd]. "Online video: de markt is hot, maar bedrijfsmodellen zijn vaag". Ontvangen Juli 19, 2012.
  497. ^ Weber, Tim (2 maart 2007). 'BBC sluit Google-YouTube-deal'. BBC News. Ontvangen Maart 26, 2017.
  498. ^ Steen, Brad; Barnes, Beken (9 november 2008). "MGM plaatst volledige films op YouTube". The New York Times. ProQuest 897152483. Ontvangen Maart 26, 2017.
  499. ^ D. Kramer, Staci (30 april 2009). "Het is officieel: Disney voegt zich bij News Corp., NBCU in Hulu; deal omvat enkele kabelnetten". The Washington Post. Nash Holdings LLC. Ontvangen Maart 26, 2017.
  500. ^ Allen, Katie (19 november 2009). 'YouTube lanceert Britse tv-sectie met meer dan 60 partners'. The Guardian. Londen. Ontvangen December 13, 2009.
  501. ^ Helft, Miguel (20 januari 2010). "YouTube zet een kleine stap op de filmverhuurmarkt". The New York Times. ProQuest 1458355634. Ontvangen Maart 26, 2017.
  502. ^ Shiels, Maggie (21 januari 2010). 'YouTube stapt over op filmverhuurbedrijf'. BBC News. Ontvangen Kan 7, 2010.
  503. ^ 'YouTube gaat filmverhuur aanbieden in het VK'. BBC News. 7 oktober 2011. Ontvangen Oktober 7, 2011.
  504. ^ Tsotsis, Alexia (9 mei 2011). "Google werkt samen met Sony Pictures, Universal en Warner Brothers voor YouTube-films". TechCrunch. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  505. ^ "Google-advertentiecrisis verspreidt zich terwijl grootste marketeers stoppen met uitgeven". Bloomberg.com. 22 maart 2017. Ontvangen Maart 23, 2017.
  506. ^ "YouTube: Britse regering schort advertenties op vanwege zorgen over extremisme". BBC News. 17 maart 2017. Ontvangen Maart 23, 2017.
  507. ^ Collins, Ben (4 april 2017). "Een YouTube-ster, Reddit-detectives en Alt-Right roepen een nepnieuwsverhaal op. Blijkt dat het echt was". The Daily Beast. Ontvangen April 5, 2017.
  508. ^ "Hoe een klein screenshot YouTube naar de rand dreef". Mashable. 4 april 2017. Ontvangen April 10, 2017.
  509. ^ 'YouTube staat videomakers niet langer toe geld te verdienen tot ze 10,000 views hebben'. The Verge. Vox Media. 6 april 2017. Ontvangen April 6, 2017.
  510. ^ Biggs, John (4 mei 2007). "YouTube lanceert Revenue Sharing Partners-programma, maar geen pre-rolls". TechCrunch. AOL. Ontvangen Maart 26, 2017.
  511. ^ Carmody, Tim (4 maart 2013). "Het is geen tv, het is internet: YouTube-partners klagen over Google-advertenties, het delen van inkomsten". The Verge. Vox Media. Ontvangen Maart 25, 2017.
  512. ^ "De grootste sterren op YouTube verdienen enorme inkomsten... maar ze kunnen het overgrote deel niet behouden". Business Insider. Ontvangen September 16, 2017.
  513. ^ Statistieken - YouTube Ontvangen op 20 mei 2013.
  514. ^ Kaufman, Leslie (1 februari 2014). "Op jacht naar hun ster, op YouTube". The New York Times. ProQuest 1943327539. Ontvangen Maart 26, 2017.
  515. ^ Robertson, Adi (1 september 2016). "Waarom wordt YouTube ervan beschuldigd vloggers te censureren?". The Verge. Ontvangen Maart 19, 2017.
  516. ^ "Na het schandaal met kindervideo's zegt YouTube dat advertentievriendelijke video's kunnen worden gedemonstreerd voor ongepaste opmerkingen". Tubefilter. 22 februari 2019. Ontvangen Februari 22, 2019.
  517. ^ Maccue, TJ. "Google's YouTube introduceert betaalde inhoudsabonnementen". Forbes. Ontvangen September 16, 2017.
  518. ^ "Inleiding tot betaalde content – ​​YouTube Help". support.google.com. Ontvangen September 16, 2017.
  519. ^ a b "Aanvullende wijzigingen in het YouTube-partnerprogramma (YPP) om videomakers beter te beschermen". YouTube. Ontvangen Januari 16, 2018.
  520. ^ Levin, Sam (18 januari 2018). 'Kleine makers van YouTube betalen prijs voor beleidswijzigingen na Logan Paul-schandaal'. The Guardian. Ontvangen Januari 19, 2018.
  521. ^ "YouTube Creator-beloningen". Youtube. Ontvangen Augustus 14, 2017.
  522. ^ Waar is de gouden afspeelknop ECHT van gemaakt?!?. JerryRigAlles. 3 december 2016. Gearchiveerd van het origineel op 17 maart 2022. Ontvangen Maart 27, 2022 – via YouTube.
  523. ^ "YouTube stuurt PewDiePie aangepaste Ruby Play-knop om 50 miljoen abonnees te herdenken". Tubefilter. 19 december 2016. Ontvangen September 16, 2017.
  524. ^ Spangler, Todd (14 januari 2019). "YouTube legt uit welke scheldwoorden en 'ongepast taalgebruik' niet toegestaan ​​zijn voor door advertenties ondersteunde video's". Verscheidenheid. Ontvangen Januari 4, 2020.
  525. ^ Robertson, Adi (1 september 2016). "Waarom wordt YouTube ervan beschuldigd vloggers te censureren?". The Verge. Vox Media. Ontvangen Maart 25, 2017.
  526. ^ Guynn, Jessica (2 september 2016). 'YouTubers protesteren tegen 'adverteerdervriendelijk' beleid'. USA Today. Ontvangen Maart 26, 2017.
  527. ^ Mulkerin, Tim (1 september 2016). "Een stel beroemde YouTubers zijn momenteel woedend op YouTube - dit is waarom". Business Insider. Ontvangen Maart 25, 2017.
  528. ^ E. Solsman, Joan (1 september 2016). "Pauzeer de #YouTubeIsOverParty: YouTube trekt niet meer advertenties uit video's van sterren". CNET. CBS Interactive. Ontvangen Maart 25, 2017.
  529. ^ Beschizza, Rob (2 oktober 2019). "YouTube demonetiseert video's waarin LGBTQ-trefwoorden worden gezegd". Boing Boing. Ontvangen Januari 4, 2020.
  530. ^ 'YouTube kondigt wijzigingen in servicevoorwaarden aan'. www.telegraphindia.com. Ontvangen Kan 23, 2021.
  531. ^ Graham, Megan (19 november 2020). "YouTube plaatst advertenties bij niet-partnervideo's, maar betaalt de makers niet". CNBC. Ontvangen Kan 23, 2021.
  532. ^ Garett Sloane, YouTube-advertentie-inkomsten, voor het eerst bekendgemaakt door Google, bedroegen in 15 meer dan $ 2019 miljard, Ad Age (Februari 3, 2020).
  533. ^ Miller, Claire Cain (2 september 2010). "YouTube-advertenties zetten video's om in inkomsten". The New York Times. ProQuest 1461135701. Ontvangen Maart 26, 2017.
  534. ^ MacDonald, Keza (16 mei 2013). 'Nintendo handhaaft copyright op YouTube Let's Plays'. IGN. j2 wereldwijd. Ontvangen Maart 26, 2017.
  535. ^ Tassi, Paul (6 februari 2015). "Nintendo werkt hun slechte YouTube-beleid bij door ze nog erger te maken". Forbes. Ontvangen Maart 26, 2017.
  536. ^ Johnson, Eric (4 februari 2015). "Nintendo wil dat YouTubers doen alsof de games van hun concurrenten niet bestaan". Recode. Vox Media. Ontvangen Maart 25, 2017.
  537. ^ Hernandez, Patricia (29 januari 2015). "Nintendo's YouTube-abonnement wordt al gepand door YouTubers". Kotaku. Univision Communicatie. Ontvangen Maart 26, 2017.
  538. ^ Plunkett, Luke (28 november 2018). "Nintendo's controversiële makersprogramma wordt afgesloten". Kotaku. Ontvangen Oktober 20, 2021.
  539. ^ Kent, Emma (29 november 2018). 'Nintendo schrapt controversieel Creators-programma en maakt het leven van YouTubers makkelijker'. Eurogamer. Ontvangen Oktober 20, 2021.
  540. ^ a b c "YouTube gecensureerd: een recente geschiedenis", OpenNet-initiatief. Ontvangen 23 september 2012.
  541. ^ 'De verontrustende YouTube-video's die kinderen voor de gek houden'. BBC News. 27 maart 2017. Ontvangen September 16, 2017.
  542. ^ Shu, Catherine (20 maart 2017). 'YouTube reageert op klachten dat zijn Restricted Mode LGBT-video's censureert'. TechCrunch. Ontvangen September 16, 2017.
  543. ^ David Meerman Scott. 'Facebook en YouTube op eigen risico geblokkeerd door paranoïde bedrijven'. Ontvangen September 16, 2017.
  544. ^ Hannaford, Kat (17 maart 2011). "Amerikaanse militairen verbieden YouTube, Amazon en 11 andere websites om bandbreedte vrij te maken voor de Japanse crisis". Gizmodo. Ontvangen September 16, 2017.
  545. ^ Strom, Stephanie (9 maart 2012). "YouTube vindt een uitweg uit de verboden lijst van scholen". The New York Times. Ontvangen September 16, 2017.
  546. ^ "Turkmenistan". Reporters Without Borders. Maart 11, 2011.
  547. ^ Syundyukova, Nazerke (9 oktober 2018). "Oezbekistan heeft sociaal netwerk YouTube geblokkeerd". De Qazaq-tijden. Ontvangen Januari 23, 2019.
  548. ^ "Маҳаллий ОАВ: Ўзбекистонда Facebook ва YouTube яна ўчириб қўйилди" [Lokale media: YouTube en Facebook opnieuw geblokkeerd in Oezbekistan]. Radio Free Europe / Radio Liberty's Oezbeekse dienst (in het Oezbeeks). 16 januari 2019. Ontvangen Januari 23, 2019.
  549. ^ Vincent, James (26 mei 2020). 'YouTube verwijdert reacties met twee zinnen die de Chinese Communistische Partij beledigen'. The Verge.
  550. ^ "Thailand verbiedt YouTube". The New York Times. April 5, 2007.
  551. ^ 'YouTube-site 'geblokkeerd' in Marokko'. BBC News. Mei 29, 2007. Ontvangen December 25, 2013.
  552. ^ "YouTube weer bereikbaar via Maroc Telecom". Verslaggevers Zonder Grenzen. 30 mei 2007. Gearchiveerd van het origineel april 16, 2013. Ontvangen Kan 30, 2007.
  553. ^ Rosen, Jeffrey (28 november 2008). "Google's Poortwachters". The New York Times. ProQuest 905061951. Ontvangen Maart 26, 2017.
  554. ^ 'Turkije gaat de strijd aan met Google'. BBC News. Juli 2, 2010. Ontvangen Juli 3, 2010.
  555. ^ 'Turkije heft tweejarig verbod op YouTube op'. BBC News. 30 oktober 2010. Ontvangen Oktober 31, 2010.
  556. ^ Kampioen, Marc (2 november 2010). "Turkije herstelt YouTube-verbod". The Wall Street Journal. Ontvangen November 2, 2010.
  557. ^ "Turkije rapport" Gearchiveerd 27 september 2012, bij de Naar Wayback Machine, Vrijheid op het Net 2012, Vrijheidshuis, 24 september 2012.
  558. ^ "Toplocaties in Turkije". Alexa Internet, Gearchiveerd vanuit het origineel februari 17, 2022. Ontvangen Februari 17, 2022.
  559. ^ B. Kelley, Michael (27 maart 2014). "YouTube geblokkeerd in Turkije wegens informatielek op hoog niveau". Business Insider. Ontvangen Maart 25, 2017.
  560. ^ "Turkije gaat de toegang tot YouTube blokkeren na 'audiolek'". BBC News. BBC. 27 maart 2014. Ontvangen Maart 27, 2014.
  561. ^ Wagstaff, Keith (27 maart 2014). "YouTube verboden in Turkije". NBC News. Ontvangen Maart 27, 2014.
  562. ^ 'Pakistan blokkeert YouTube-website'. BBC. 24 februari 2008. Ontvangen November 30, 2008.
  563. ^ 'Pakistan heft YouTube-ban op'. ABC News (Australië). AFP. 26 februari 2008. Ontvangen Februari 26, 2008.
  564. ^ 'Pakistan heft verbod op YouTube op'. BBC. 26 februari 2008. Ontvangen November 30, 2008.
  565. ^ 'Pakistaanse internetgebruikers omzeilen YouTube-ban'. Silicium Republiek. Gearchiveerd van het origineel juni 29, 2008. Ontvangen November 30, 2008.
  566. ^ 'Pakistan blokkeert toegang tot YouTube bij internetoptreden'. BBC News. Mei 20, 2010. Ontvangen Kan 20, 2010.
  567. ^ 'YouTube-verbod opgeheven door Pakistaanse autoriteiten' Gearchiveerd 22 juli 2010, bij de Naar Wayback Machine, Joanne McCabe, metro Yenisahra (Associated Newspapers Limited, VK), 27 mei 2010. Ontvangen op 18 september 2012
  568. ^ 'Pakistan heft verbod op YouTube op', The Times of India, Mei 27, 2010
  569. ^ 'Pakistan deblokkeert toegang tot YouTube'. BBC News. 18 januari 2016. Ontvangen Januari 27, 2016.
  570. ^ 'Waakhond dringt er bij Libië op aan te stoppen met het blokkeren van websites'. Agence France-Presse. Ontvangen Februari 7, 2010.
  571. ^ "Libië" Gearchiveerd 27 september 2012, bij de Naar Wayback Machine, Vrijheid op het Net 2012, Vrijheidshuis, 24 september 2012
  572. ^ "Afghanistan deblokkeert YouTube - Afghanistan Times" Gearchiveerd 17 januari 2013, bij de Naar Wayback Machine, December 1, 2012.
  573. ^ 'Afghanistan verbiedt YouTube om anti-moslimfilm te blokkeren' Gearchiveerd 24 september 2015, bij de Naar Wayback Machine, Miriam Arghandiwal, Reuters (Kabul), 12 september 2012.
  574. ^ 'YouTube geblokkeerd in Bangladesh vanwege video profeet Mohamed', The Independent (AP), 18 september 2012.
  575. ^ Tsukayama, Haley (17 september 2012). "YouTube geblokkeerd in Pakistan". The Washington Post. Ontvangen Maart 26, 2017.
  576. ^ Devnath, Arun (18 september 2012). "Pakistan, Bangladesh blokkeren YouTube te midden van islamfilmprotesten". Bloomberg. Ontvangen September 18, 2012.
  577. ^ 'Russische rechtbank verbiedt anti-islamfilm'. Het nieuws. 29 september 2012. Gearchiveerd van het origineel in januari 17, 2013.
  578. ^ Willon, Fil; Keegan, Rebecca (12 september 2012). "'Innocence of Muslims': Mystery verhult de oorsprong van de film in Californië". Los Angeles Times. Ontvangen Maart 1, 2019.
  579. ^ 'YouTube beperkt toegang tot video's vanwege Libisch geweld'. CNN. 12 september 2012. Ontvangen September 13, 2012.
  580. ^ 'Rusland dreigt met YouTube-verbod voor verwijderen RT-zenders'. BBC News. 29 september 2021. Ontvangen Februari 27, 2022.
  581. ^ "YouTube blokkeert kanalen die zijn gelinkt aan Rusland's RT en Spoetnik in heel Europa". Reuters. 1 maart 2022. Ontvangen Maart 1, 2022.

Verdere lezing

Externe links