Santa Sofia a Via Boccea

Dit artikel gaat in op de kwestie van Santa Sofia a Via Boccea, een relevant probleem in de huidige context. Santa Sofia a Via Boccea is een onderwerp dat de interesse van veel mensen heeft gewekt, omdat het diepgaande implicaties heeft op verschillende gebieden. Vanuit een historische benadering is Santa Sofia a Via Boccea door de jaren heen het onderwerp van studie en debat geweest, en de aanwezigheid ervan blijft aanzienlijk in de hedendaagse samenleving. Dit artikel probeert een alomvattend beeld te geven van Santa Sofia a Via Boccea, waarbij de vele facetten ervan worden onderzocht en een geïnformeerd perspectief wordt geboden op het belang en de implicaties ervan vandaag de dag. Door middel van kritische en reflectieve analyse is het doel om meer begrip en bewustzijn over Santa Sofia a Via Boccea te genereren, en zo bij te dragen aan de verrijking van het debat en de reflectie rond dit onderwerp.

Santa Sofia a Via Boccea
Собор святої Софії
Santa Sofia a Via Boccea
Plaats Rome
Denominatie Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk
Gewijd aan Holy WisdomBewerken op Wikidata
Coördinaten 41° 55′ NB, 12° 24′ OL
Gebouwd in 1967-1968
Kerkprovincie
Titulair kardinaal vacant
Detailkaart
Santa Sofia a Via Boccea (Rome)
Santa Sofia a Via Boccea
Officiële website
Lijst van titelkerken
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Santa Sofia a Via Boccea is een byzantijns-katholiek kerkgebouw in Rome.

De kerk werd gebouwd in 1967-1968 in opdracht van Josyf kardinaal Slipyj, toenmalig grootaartsbisschop van Lviv en leider van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk. De kerk is gemodelleerd naar het oorspronkelijke ontwerp van de Sint-Sofiakathedraal in Kiev. In de kerk worden de relieken van de heilige paus Clemens I bewaard. De liturgie wordt gevierd volgens de Byzantijnse ritus. De kerk is gewijd aan de Heilige Wijsheid (Sancta Sophia), een van de gaven van de Geest.

Ten tijde van de Sovjet-Unie was de Santa Sofia hoofdkerk van de Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk. De Sint-Joriskathedraal in Lviv (toenmalige hoofdkerk) was namelijk ingenomen door de Russisch-Orthodoxe Kerk. In 1990 werd deze kerk weer teruggegeven. De Santa Sofia is nog steeds een van de drie nationale kerken voor Oekraïne in Rome en als zodanig een trefpunt en religieus centrum voor geloven uit dit land.

Paus Johannes Paulus II verhief de kerk in 1985 tot titelkerk en in 1998 tot basilica minor.

Kardinaal-priester van de Santa Sofia a Via Boccea