Spaans-Guinea

In dit artikel duiken we in de opwindende wereld van Spaans-Guinea, waarbij we de vele facetten ervan en de impact ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven onderzoeken. Spaans-Guinea is een onderwerp dat de interesse heeft gewekt van zowel experts als fans, vanwege de relevantie ervan in de huidige samenleving. Langs deze lijnen zullen we de oorsprong, evolutie, uitdagingen en kansen ervan onderzoeken, en hoe dit de manier heeft gevormd waarop we leven, werken en met elkaar omgaan. Het maakt niet uit of u een expert op dit gebied bent of net begint de wonderen ervan te ontdekken, dit artikel belooft u een informatief en verrijkend perspectief op Spaans-Guinea te geven. Maak je klaar voor een fascinerende ontdekkingsreis!

Territorios Españoles del Golfo de Guinea
Spaanse territorium van de Golf van Guinea
kolonie van Spanje
 Fernando Poo
 Annobón
 Río Muni
1926 – 1968 Equatoriaal-Guinea 
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Santa Isabel
Talen Spaans

Spaans Guinea (Spaans: Territorios Españoles del Golfo de Guinea) was een kolonie van Spanje in Afrika die in 1968 onafhankelijk werd als Equatoriaal-Guinea. Ze bestond uit de eilanden Fernando Pó (nu Bioko), Annobón, Corisco, de Elobey-eilanden en Río Muni (nu Mbini) op het vasteland. De hoofdstad was Santa Isabel (nu Malabo).

Geschiedenis

De Portugese ontdekkingsreiziger Fernão do Pó, die in 1472 een route naar India zocht, ontdekte het eiland Bioko. Hij noemde het eiland Formosa Flora (mooie bloem). In 1494 werd het eiland, naar zijn ontdekker, Fernando Pó genoemd. De eilanden Fernando Pó en Annobón werden vanaf 1474 door Portugal gekoloniseerd. In 1778 werden de eilanden Fernando Pó en Annobón, enkele kleinere eilandjes en het vasteland tussen de rivieren Niger en Ogooué, krachtens het verdrag van El Pardo afgestaan aan Spanje. Portugal kreeg in ruil gebieden in Zuid-Amerika.

Van 1827 tot 1843 vestigde Engeland een basis op Bioko om de slavenhandel te bestrijden.

Het vasteland, Rio Muni, werd in 1885 een protectoraat en in 1900 een kolonie van Spanje. Frankrijk en Spanje hadden een conflict over de grenzen van de kolonie. Het conflict werd in 1900 beëindigd door het Verdrag van Parijs. In 1926 werd het vasteland verenigd met de eilanden tot één kolonie, die in 1968 onafhankelijk werd.