Strigi

In de wereld van vandaag is het belang van Strigi duidelijk in alle lagen van de bevolking. Of het nu in de zakenwereld, de politiek, de wetenschap of de cultuur is, Strigi speelt een cruciale rol in de manier waarop mensen met elkaar omgaan, elkaar informeren en beslissingen nemen. Daarom is het essentieel om de impact die Strigi heeft op onze samenleving volledig te begrijpen, evenals de mogelijke implicaties die de invloed ervan in de toekomst zou kunnen hebben. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot Strigi onderzoeken, met als doel een overzicht en inzicht te bieden in de relevantie ervan in de wereld van vandaag.

Strigi
Logo
Ontwikkelaar(s) Het Strigi-team
Recentste versie 0.7.7 
(7 december 2011)
Status Inactief
Besturings­systeem Multiplatform
Geschreven in C++, C
Categorie Desktopzoeker
Licentie(s) LGPL
Versiebeheer Officiële broncode
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

Strigi is een geavanceerde, platformonafhankelijke desktopzoeker ontwikkeld door Jos van den Oever. Strigi is een redelijk nieuw project en heeft niet zoveel geavanceerde functies als Beagle. De nadruk ligt bij Strigi dan ook op lichtgewicht, flexibel en overdraagbaar. Strigi heeft lagere systeemeisen dan concurrerende programma's en is makkelijk uit te breiden met plug-ins.

Overzicht

  • Strigi kan de inhoud en metadata van onder andere Archieven, documenten, e-mails (KMail), muziekbestanden, broncode, adressen en afbeeldingen (PNG) indexeren.
  • Strigi is heel flexibel en kan hyperestraier, SQLite, xapian en CLucene gebruiken als crawlers. CLucene (de snelste van de vier) is een naar C++ overgezette versie van Lucene en is ook de eerste die in Strigi geïntegreerd werd.
  • Uitbreidbaar met plugins, waardoor meer soorten bestanden kunnen worden geïndexeerd
  • Van elk geïndexeerd bestand wordt ook een SHA-1-hash gemaakt om duplicaten te vinden.
  • D-Bus verzorgt de communicatie tussen de zoekdaemon en andere programma's, waardoor Strigi makkelijk kan worden geïntegreerd in andere programma's.

KDE

Strigi is standaard geïntegreerd in KDE 4. Strigi zal ook worden geïntegreerd in NEPOMUK om een Semantische Desktop te creëren. NEPOMUK geeft gebruikers de mogelijkheid om bestanden de quoteren, te taggen, commentaar toe te voegen en te koppelen aan andere bestanden. Strigi kan hiervan profitren en een preciezere zoekopdracht mogelijk maken.

Zie ook

Zie de categorie Strigi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.