Tannat

Dit artikel gaat in op het onderwerp Tannat, dat de afgelopen jaren enorm aan relevantie heeft gewonnen vanwege de impact ervan op verschillende aspecten van de samenleving. Sinds var1 is het het onderwerp geweest van studies en onderzoek die onder meer de invloed ervan op menselijk gedrag, de impact ervan op de economie en de relevantie ervan in de geschiedenis proberen te begrijpen. Door middel van een gedetailleerde analyse zullen de verschillende facetten van Tannat worden onderzocht, waarbij het belang en de implicaties ervan op verschillende gebieden worden benadrukt. Daarom is het van cruciaal belang om ons te verdiepen in de kennis over Tannat om de ware reikwijdte ervan te begrijpen en hoe dit ons leven direct of indirect kan beïnvloeden.

Wijnvoet tannat, dicht bij Marciac, in de Gers.
Eind juli : de druif heeft nog niet zijn definitieve kleur

Tannat is een druivensoort. Het is een blauwe druif, vermoedelijk afkomstig uit de Franse voormalige provincie Béarn. De term Tannat komt uit het Occitaans: Tanat, van tan tanin, dat wil zeggen gebruind, wat komt door de sterke concentratie tannine, of door de donkere kleur van de druif, of door het bruinachtige aspect van de bladeren.

Hij bestaat uit compacte trossen, cilinderachtig, met bolvormige druiven van een gemiddelde grootte, blauw-zwart gekleurd met een dikke huid. De druivenbladeren zijn pentagonaal, groot van afmeting en donkergroen.

De soort geeft een late productie. Hij houdt van grintachtige zandgrond. Hij geeft fruitige wijnen, rijk van contrasten, frambozen, exotisch hout, kaneel, tabak met tannine.

Na verblijf in eikenhoutenvaten, als de tannine zich verzacht heeft, geeft de tannat een intens rode wijn van een grote complexiteit, die goed oud wordt.

Deze druivensoort wordt gebruikt voor de volgende wijnen: Cahors, Côtes du Brulhois, Madiran, Irouléguy, Tursan, Côtes de Saint-Mont, Côtes de Gascogne, et cetera.

De druivensoort wordt meer in Uruguay verbouwd, waar hij in de 19e eeuw werd geïntroduceerd, dan in het zuidwesten van Frankrijk, in het Frans de Sud-Ouest genoemd. In Uruguay wordt de soort Harriague genoemd (naar Pascual Harriague die hem in 1870 van uit Baskenland meenam).