In dit artikel duiken we in de opwindende wereld van Turntablism en onderzoeken we de verschillende aspecten, kenmerken en mogelijke toepassingen ervan in het dagelijks leven. Turntablism is een onderwerp dat de interesse heeft gewekt van onderzoekers, experts en enthousiastelingen, vanwege de relevantie ervan op verschillende gebieden en het vermogen om onze manier van denken, voelen en handelen te beïnvloeden. Langs deze lijnen zullen we Turntablism vanuit verschillende perspectieven analyseren, met als doel een alomvattende en verrijkende visie te bieden die de lezer in staat stelt het belang en de mogelijkheden ervan beter te begrijpen. Vanaf de oorsprong tot aan de toekomstige projecties ontpopt Turntablism zich als een spannend onderwerp dat nieuwsgierigheid opwekt en ons uitnodigt om na te denken over de impact ervan op de wereld van vandaag.
Turntablism is een techniek waarbij de dj, de turntablist, zijn draaitafels (turntables) als muziekinstrument gebruikt door met platen, traditioneel veelal hiphopmuziek, te scratchen en andere technieken toe te passen. Hij probeert daarmee ofwel bestaande muziek ritmisch te ondersteunen ofwel volledig nieuwe muziek te 'componeren'.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de draaitafel als instrument te gebruiken, namelijk:
De uitvinder van de scratch is Grand Wizard Theodore, die per ongeluk zijn hand op de plaat zette om deze tot stilstand te brengen toen diens moeder hem iets vroeg wat hij niet kon verstaan door het volume. Vervolgens is scratching snel opgepikt en verder ontwikkeld door dj's als Grandmaster Flash en Jam Master Jay in de Bronx, New York. Toen het nummer Rockit van Herbie Hancock uitkwam, waarop Grandmixer DST scratchte, werd een groot aantal aspirant-turntablist hierdoor geïnspireerd, zoals dj's Qbert, Mix Master Mike en Disk. De jaarlijkse wereldkampioenschappen, georganiseerd door DMC, hebben ook bijgedragen aan het bekend worden van turntablism. Al snel werden turntablist-teams opgericht zoals de supermen (NY), Invisible Skratch Piklz (SF), Beat Junkies (SF) en de X-Men (tegenwoordig de Xecutioners).
Tegenwoordig is scratchen zelfs hoorbaar in veel mainstream popliedjes en spelen turntablists mee in 'gewone' bands (Nelly Furtado, Linkin Park, maar ook Herbie Hancock met DJ Disk). De Bay-Area (San Francisco) is nog steeds een vruchtbaar gebied voor de verdere ontwikkeling van turntablism, met namen als D-Styles, Toadstyle en Ricci Rucker als aandrijvers van nieuwe ontwikkelingen.