Rap (muziekstijl)

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen
Rap
Rapper 50 Cent tijdens een optreden in 2007.
Stilistische oorsprong Spoken word
Spreekkoor
Culturele oorsprong Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vaak toegepaste
instrumenten
Beatbox, synthesizer, keyboard, sampler, platenspeler, sequencer
Populariteit 1960-heden
Afgeleide varianten Hiphop, reggae
Subgenres
Grime, streetrap, gangstarap, midwestrap, nederhop, kurversrap, freestylerap
Fusiongenres
G-funk
Portaal  Portaalicoon   Muziek
KRS-One is een pionier in de hiphopcultuur en had grote invloed op rap. Vanaf de jaren 1980 is de MC uit New York bezig met hiphop. Zijn bijnaam The Blastmaster verdiende hij vanwege zijn reputatie om battles met andere MC's in zijn voordeel te beslechten James Brown was een belangrijke factor bij de vorming van funkmuziek in de jaren 1960. De karakteristieke drumbeat is het meestvoorkomende ritme dat wordt gebruikt voor rapmuziek Jay-Z is een van de succesvolste rappers van Amerika, met een nettowaarde van $1 miljard in 2019. Wereldwijd verkocht hij ongeveer 50 miljoen albums en won 22 Grammy Awards voor zijn muzikale werk Ice Cube wordt vanwege zijn controversiële teksten gezien als een grote gangstarapper Dr. Dre hielp de carrière van veel invloedrijke rappers op gang, waaronder Snoop Dogg, Eminem en 50 Cent. Als muziekproducent wordt hij gezien als een sleutelfiguur in de popularisering van de West Coast G-funk

Rap, ook wel emceeing, MC-ing, spitting of simpelweg rijmen, is het op een ritmische wijze zingen van een (rijmende) tekst. Rappen verschilt van spoken word doordat het wordt uitgevoerd tijdens een beat. Een rapper wordt ook wel master of ceremonies (MC) genoemd.

Rap is een van de hoofdelementen van de hiphop- en reggaecultuur, maar het verschijnsel op zich was al eeuwen bekend. De muziekstijl komt ook voor in alternatieve rock, zoals in nummers van Cake en de Red Hot Chili Peppers.

Rap kan worden uitgevoerd met of zonder begeleiding. Stilistisch voor de stijl is een balans tussen spraak, proza, poëzie en zang. Het gebruik van het woord om snelspraak te beschrijven, dateert al van voor het ontstaan van het genre en betekent oorspronkelijk slaan Het woord werd gebruikt in het Brits-Engels (zeggen) sinds de 16e eeuw en vervormde snel van betekenis naarmate de opkomst van het Afro-Amerikaans-Engels (praten), vanaf 1960. Vandaag de dag zijn de termen rap en rappen zo nauw verbonden met hiphopmuziek, dat veel termen door elkaar worden gebruikt.

Geschiedenis

Rap betekent in etymologische zin "snel lezen" of "snel gesproken". De term is een afkorting van het Engelse repartee (gevatheid).

Ontstaan

Begin jaren tachtig ontstaat in de New Yorkse wijk The Bronx langzaamaan de muziekstijl rap. Vaak is er sprake van een DJ die met behulp van twee platenspelers stukjes muziek van platen draait en die uitgekiend samenvoegt tot een nieuwe compositie. Een zogenaamde master of ceremonies (de MC) houdt daarbij het publiek bezig door erbij te rappen. Het is hier dat de praatgezongen zangstijl voor het eerst rap wordt genoemd.

Met de komst van de Afrikaanse slaven naar de Verenigde Staten kwam ook de muziek van de slaven mee naar Amerika. Tijdens het werken van de slaven op de plantages begeleidden zij zichzelf vaak met zang. Toen de slavernij werd afgeschaft konden de voormalige slaven zich “vrijer” bewegen, maar er was alsnog steeds sprake van discriminatie: Afro-Amerikanen werden nog erg onderdrukt in hun bestaan. Het werd hen bijvoorbeeld nog steeds verboden om van openbare gelegenheden gebruik te maken en een aantal beroepen mochten ze niet uitvoeren, wat betekende dat zij overwegend slecht betaald werk verrichten. Ook na de afschaffing van de slavernij verkeerde Afro-Amerikanen nog steeds in armoedige omstandigheden. Een oplossing voor deze armoede was voor sommigen het op straat vertonen van hun kunsten. Muziek was voor Afro-Amerikanen een uitgesproken manier om zich te uiten.

Onderscheidend van hiphop

Rap is een bepaalde zangstijl, die vooral wordt toegepast in de hiphop. Zo vaak zelfs, dat velen hiphop met rap verwarren. Rap is echter een manier van spreken met ritmische intonatie die veel ouder is dan hiphop zelf. Het rappen is al terug te vinden bij de griots, de Afrikaanse versie van de middeleeuwse troubadour – verhalenverteller en straatmuzikant. Rap is vooral een verschijnsel binnen de zwarte muziek.

Stijlen

In Nederland en Vlaanderen worden voornamelijk de volgende stijlen verwerkt in rapnummers.

Invloeden in Europa

Rap is ontwikkeld in de Verenigde Staten. Gezien de gemeenschappelijk taal ligt de doorbraak in het Verenigd Koninkrijk het meest voor de hand. Stereo MC's, The Brotherhood, Blade, Mark B en Tricky waren in de jaren negentig de voornaamste artiesten in de Britse rapcultuur, terwijl de laatste jaren vooral rond Big Dada, een sublabel van Ninja Tune, een sterke lichting ontstond, met artiesten als New Flesh For Old, Gamma, Ty en Roots Manuva.

Op het Europese vasteland is voornamelijk Frankrijk geïnteresseerd in de stroming. MC Solaar behoort tot de top, evenals Soon E MC en Alliance Ethnik. Ondertussen heerst er in Frankrijk een strijd tussen de hardcore-hiphopgroep van het noordelijke Parijs en het zuidelijke Marseille: Suprême NTM en Assassin enerzijds en het IAM-collectief en Fonky Family anderzijds. De eigenheid van Franse rap wordt onderstreept door het typerende rappen, wat met geen enkel land vergelijkbaar is.

In de Benelux was dat veelal niet het geval: Nederlandse- en Belgische rappers traden soms in het Engels op. Zo kwam Engelstalige rap uit België in het begin van de jaren negentig van de hand van Rhyme Cut Core en Krewcial. In Nederland vond rap al in de tweede helft van de jaren tachtig een voedingsbodem, met onder anderen Born Free MC, All Star Fresh, Extince en DAMN. In de jaren negentig volgde artiesten als DJ Dcs, E-Life, Postmen, Sonny D en Cilvaringz. Deze laatstgenoemde rapper zei het volgende: "Niet alleen kan ik me in het Engels beter uiten, zo kan ik mijn woorden ook bij een breder publiek brengen en makkelijker met andere mensen samenwerken". Deze uitspraak werd onderstreept na een succesvolle samenwerking met de Wu-Tang Clan.

Nederhop

Toch is er een typerende groep van Nederlandse rappers. In Nederland brak de rap midden jaren tachtig door in de hitlijsten met Amerikaanse bands als Rock Steady Crew en Run-D.M.C. Het Nederlandse duo MC Miker G & DJ Sven had in 1986 een hit met de Holiday Rap. In datzelfde jaar bracht de Utrechtse band De Neus de eerste Nederlandstalige rap uit, Tien Tegen Een Dat Hij Jansen Heet. Osdorp Posse was in Nederland de eerste nederhop-groep en had in 2000 een hit met 'Origineel Amsterdams'. Vanaf de late jaren negentig nam dergelijke nederhop een vlucht met onder anderen Extince, Spookrijders, Def Rhymz, Brainpower en Raymzter. Platenlabels als Djax en Top Notch hadden een grote invloed op de cultuur. Brainpower had een hit met Dansplaat.

Rond het begin van de eenentwintigste eeuw was het Nederlandse rapcircuit uitgebreid. Hieronder een kort overzicht van een aantal toonaangevende Nederlandstalige rappers.

Ook Vlaanderen heeft een aantal Nederlandstalige groepen, die door de pers tot frithop werden gedoopt. In 1980 waren De Gantwerp Rappers de eerste Vlaamse rapgroep, jaren alvorens in Nederland het nederhopgenre tot bloei kwam. Ook Urbanus had in 1984 een raphit met De Scratchin' Zwaantjes. Gezien deze nummers louter als grap bedoeld waren, verdwenen deze rapliedjes even snel als ze verschenen. Jarenlang bleven in Vlaanderen uitsluitend buitenlandse rappers populair. Eind jaren negentig sloeg 't Hof van Commerce aan door het gebruik van West-Vlaams. Zinnen als 'Zè ne keer hoe loat 't est; 't goat oe gene zak an' werden door menigeen geprobeerd na te zingen. De Waalse hiphopcultuur werd opgestart door artiesten als De Puta Madre, die voor de rauwe old-school-aanpak gekozen had en Starflam, die een rijk en funky muzikaal geheel neerzet.

Fotogalerij

Zie ook

Verder lezen

Niet-Nederlandstalig

· · Sjabloon bewerken Hiphop
Subgenres:chopped and screwed · christelijk · drill · gangsta · G-funk · grime · hardcore · horrorcore · instrumentaal · Miami bass · mumble rap · nerdcore · oldskool · politieke hiphop · rap · trap
Gemengd:electrohop · ghettotech · hiphouse · industrial · jazzrap · moderne r&b · neo-soul · nu metal · rapcore · rapmetal · reggaeton · triphop · UK garage
Regionaal:dirty south · eastcoasthiphop · westcoasthiphop · midwestrap · houstonhiphop · nederhop · frithop · Duits · Frans · Nederlands · Belgisch · Surinaams
Cultuur:blingbling · graffiti · hiphop · MC-battle · urban
Dansvormen:breakdancen · bubbling · krumping · streetdancen
Overig:beatboxen · dissen · dj · gouden eeuw · master of ceremonies · multi · rappen · scratchen · squarebeat · turntablism
Mediabestanden