Virago

In dit artikel zullen we het fascinerende leven van Virago verkennen, wiens nalatenschap een onuitwisbare stempel op de geschiedenis heeft gedrukt. Vanaf zijn bescheiden begin tot zijn meest opmerkelijke prestaties is Virago een bron van inspiratie geweest voor talloze mensen over de hele wereld. Door middel van een diepgaande analyse zullen we de belangrijkste momenten onderzoeken die het leven van Virago hebben bepaald en hoe hun impact vandaag de dag nog steeds resoneert. Van zijn bijdragen over _var2 tot zijn invloed op _var3: dit artikel probeert licht te werpen op het belang en de relevantie van Virago in de wereld van vandaag. Ga met ons mee op deze reis en ontdek de ware essentie van Virago en zijn plaats in de geschiedenis.

De schepping van de vrouw uit de rib van Adam - Simon Bening (ca. 1483 - 1561)

Virago is in sommige oude Bijbelvertalingen van de Hebreeuwse Bijbel de naam die Adam in eerste instantie gaf aan de eerste vrouw (Genesis 2:22-23). Na de zondeval werd ze Eva genoemd (Genesis 3:22).

Virago werd in betreffende vertalingen ongewijzigd uit het Latijn overgenomen. Een voorbeeld hiervan is de Rijmbijbel van Jacob van Maerlant (de vertaling van de Historia scholastica):

Hi sprac dit vleesch ende dit been/ Es van den minen een alleen/ Virago salmense nomen/ Dat luut vanden manne comen[1]

In het Middelnederlands had virago de betekenis van "vrouwelijke strijder" of "heldin".[2] In sommige oudere vertalingen werd virago daarom vertaald als "mannin" of "heldin".[3] In het moderne Nederlands wordt de betekenis pejoratief en wordt het gebruikt als synoniem van manwijf.