In de wereld van vandaag heeft Vlag van Bladel een aanzienlijk belang gekregen in meerdere aspecten van ons leven. Van de impact ervan op de samenleving tot de invloed ervan op de economie: Vlag van Bladel is een onderwerp van voortdurend belang geweest voor onderzoekers, professionals en het grote publiek. Om de reikwijdte en relevantie ervan te begrijpen, zal dit artikel verschillende perspectieven en analyses op Vlag van Bladel behandelen, de impact ervan in verschillende contexten onderzoeken en een alomvattend beeld bieden van het belang ervan vandaag de dag.
De vlag van Bladel werd op 27 november 1997 door de gemeenteraad aangenomen als de vlag van de Noord-Brabantse gemeente Bladel.[1] De vlag is gebaseerd op het wapen van Bladel en op de vlag van Hoogeloon, Hapert en Casteren, waar de vlag grote overeenkomsten mee heeft.
De vlag wordt officieel als volgt omschreven:
Broekkepersgewijs verdeeld in zwart, geel, rood, geel, rood, met in het zwart een in geel en wit verticaal gedeelde sleutel met dubbele baard, met een lengte van 9/10 vlaghoogte.[2]
De vlag is evenals het wapen ontworpen door Jan Melssen, met veranderingen van details door de Hoge Raad van Adel.[3]
Bij het ontwerpen van de vlag zijn de regels van de banistiek aangehouden. Dit houdt in dat de bovenste helft van het wapen terug te vinden is in de broeking, waarbij de sleutels die oorspronkelijk afkomstig zijn uit het wapen van Bladel en Netersel zijn samengevoegd tot een enkele sleutel met dubbele baard (het deel dat in het slot gaat). De kepers, oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van Hoogeloon, Hapert en Casteren zijn in de vlucht geplaatst. De scheiding tussen broeking en vlucht volgt de vorm van de kepers in de kleuren geel, rood geel en rood.
De volgende wapens en vlaggen hebben, op historische gronden, overeenkomsten met de vlag van Bladel: