In dit artikel gaan we Vlag van Boxtel in detail analyseren, een onderwerp dat de afgelopen jaren aan grote relevantie heeft gewonnen. Vlag van Boxtel is een concept dat uitgebreid wordt bestudeerd op verschillende gebieden, van psychologie tot economie, inclusief sociologie en politiek. Door de geschiedenis heen is Vlag van Boxtel het onderwerp geweest van debat en reflectie door experts en academici, maar ook door de publieke opinie in het algemeen. In deze zin is het van het grootste belang om de kennis en het begrip van Vlag van Boxtel te verdiepen, om een bredere en duidelijkere visie te krijgen op de impact ervan op de samenleving en het dagelijks leven. Via dit artikel stellen we voor om de meerdere dimensies en facetten van Vlag van Boxtel te verkennen, met als doel het debat te verrijken en kritische reflectie over dit onderwerp te bevorderen.
De vlag van Boxtel werd op 5 maart 1971 door de gemeenteraad van de Noord-Brabantse gemeente Boxtel aangewezen de gemeentelijke vlag.[1] Na de herindeling besloot het gemeentebestuur als nieuwe gemeente het gebruik van de vlag voort te zetten.[2]
Voor 1938 gebruikte Boxtel een vlag gelijkend aan die van de provincie Noord-Brabant. Echter in plaats van rood-wit was die vlag geel-zwart. Na deze vlag ging de gemeente over op een driekleur, zonder verdere symbolen, met de banen rood-wit-geel. Deze vlag werd echter officieus gebruikt, omdat de vlag van Oostvoorne identiek was en de carnavalsvlag van Oeteldonk is sterk gelijkend.
De Stichting voor Banistiek en Heraldiek werd benaderd voor advies over een nieuwe gemeentelijke vlag. De stichting heeft meerdere ontwerpen bij de gemeenteraad ingediend, waaruit uiteindelijk de huidige vlag gekozen werd. De vlag is gebaseerd op het gemeentewapen, maar verwijst ook naar andere zaken die bij het wapen niet spelen.
Alle elementen in de vlag verwijzen naar een of meer symbolen uit het wapen van Boxtel. De sleutels verwijzen naar de parochieheilige van de oudste parochie in Boxtel en schildhouder van het wapen: St. Petrus. De kleuren geel en wit in de vlag verwijzen naar de pauselijke kleuren. Daarnaast refereert het geel aan de gouden eenden in het gemeentewapen, terwijl het eigenlijk het wit zou moeten zijn dat aan de zilveren merletten had moeten refereren.
De officiële beschrijving van de vlag luidt als volgt:
Banen rood-wit-rood-wit-rood, in een hoogteverhouding van 1:2:1:2:1, met in de bovenhals, ter hoogte van drie banen en ter lengte van de broeking, een rood rechthoekig vlak waarop in het midden, gekruist, een gele en witte sleutel, de baarden omhoog en afgewend, ter hoogte en breedte van 2/5 vlaghoogte.[3]
De vlag bestaat uit vijf banen in de kleuren rood-wit-rood-wit-rood. De witte banen zijn elk twee keer zo dik als een van de rode banen. In een rood kanton, dat de hoogte heeft van de bovenste drie banen, twee gekruiste sleutels. Een sleutel is geel, het ander is wit van kleur. De beide hebben de baard, het deel dat in het slot gaat, naar boven. De baarden zijn van elkaar af gericht. Hierdoor wijst de baard van de witte sleutel naar de vlaggenmast en de baard van de gele sleutel naar de vluchtzijde van de vlag.
Referenties