Voorjaarslathyrus

In de wereld van vandaag is Voorjaarslathyrus een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Of het nu op academisch, professioneel of persoonlijk gebied is, Voorjaarslathyrus wekt de nieuwsgierigheid en aandacht van veel mensen over de hele wereld. Door de geschiedenis heen is Voorjaarslathyrus het voorwerp geweest van studie, debat en reflectie, en het blijft een actueel en relevant onderwerp in de huidige samenleving. In dit artikel zullen we de impact en het belang van Voorjaarslathyrus gedetailleerd en uitgebreid onderzoeken, evenals de implicaties ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven.

Voorjaarslathyrus
Voorjaarslathyrus
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Fabales
Familie:Leguminosae (Vlinderbloemenfamilie)
Onderfamilie:Papilionoideae
Geslacht:Lathyrus (Lathyrus)
Soort
Lathyrus vernus
(L.) Bernh. (1800)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Voorjaarslathyrus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De voorjaarslathyrus (Lathyrus vernus, basioniem: Orobus vernus) is een vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie. De plant kan een hoogte bereiken van 20 tot 40 cm. De bloeiperiode is van april tot juni.

Zijn rechtopstaande stengels, die op een rizoom groeien, zijn iets of wat behaard. Zijn bladeren zijn geveerd met twee tot vier paar eironde of lancetvormige blaadjes die een afmeting hebben van 3 tot 7 cm in de lengte en 1 à 3 cm in de breedte.

De voorjaarslathyrus vormt lang gesteelde trossen met drie tot zeven paarsrode tot blauwgroene bloemen die circa 2 cm groot zijn. Ze vormen een bruine peul van 4 tot 6 cm die acht tot veertien zaden bevatten.

De plant heeft een voorkeur voor (matig) beschaduwde plaatsen op vochthoudende, kalkrijke grond. De soort komt voornamelijk voor in bosranden, bossen, struwelen en heggen. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van Centraal-Europa tot Rusland.

Het is de waardplant van onder andere het oostelijk boswitje.