Vorstdag

Deze keer duiken we in de fascinerende wereld van Vorstdag, een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en culturen. Sinds onheuglijke tijden is Vorstdag een bron van studie, debat en reflectie geweest, een onderwerp dat passies opwekt en de nieuwsgierigheid wekt van degenen die er meer over willen weten. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Vorstdag, van de oorsprong ervan tot de implicaties ervan in de hedendaagse samenleving. Ga met ons mee op deze ontdekkingsreis en leer over Vorstdag.

We spreken van een vorstdag wanneer op deze dag de (in een weerhut op 1,5 m boven het maaiveld gemeten) minimumtemperatuur onder de 0,0 °C ligt.

Nederland heeft per jaar gemiddeld rond de 50 vorstdagen, maar dit aantal varieert nogal als gevolg van het wisselvallige karakter van de Nederlandse winters. Ook de tijd van het jaar waarin vorstdagen plaatsvinden is niet erg constant. Zo wordt de eerste vorstdag meestal niet eerder dan in november waargenomen, maar in 1971 vroor het al op 16 september. Anderzijds daalde in 2000 de in De Bilt gemeten temperatuur pas op 17 december voor het eerst tot onder het vriespunt. Dat was nooit eerder zo laat in het jaar het geval.