Zeer strenge vorst

In dit artikel zullen we de fascinerende geschiedenis van Zeer strenge vorst en de impact ervan op de hedendaagse samenleving verkennen. Vanaf het bescheiden begin tot de relevantie ervan vandaag de dag heeft Zeer strenge vorst een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven. In de loop van de tijd is Zeer strenge vorst het onderwerp geweest van intense debatten en heeft het talloze onderzoeken geïnspireerd, waarbij het belang ervan is aangetoond op uiteenlopende gebieden als wetenschap, cultuur, politiek en vele andere. Door middel van gedetailleerde analyse zullen we onderzoeken hoe Zeer strenge vorst door de jaren heen is geëvolueerd en hoe het de wereld om ons heen blijft vormen.

Zeer strenge vorst is een term die gebruikt wordt binnen de meteorologie. Men spreekt over zeer strenge vorst wanneer de temperatuur, gemeten in een weerhut, −15,1 °C of lager bedraagt.[1]

In Nederland en België is een dergelijke temperatuur uiterst schaars; zelfs op het hoogtepunt van een koudegolf is zij niet vanzelfsprekend. De meest recente zeer strenge vorst in Nederland was op 9 februari 2021, toen in Hupsel -16,2 °C werd gemeten. De laatste keer daarvoor was op 16 januari 2013, toen in Herwijnen −18,0 °C werd gemeten. Op 27 januari 1942 daalde de temperatuur in een weerhut van het KNMI te Winterswijk naar −27,4 °C, wat nog altijd het kouderecord voor Nederland is. Het Belgische recordminimum dateert van 20 januari 1940 en staat op naam van Rochefort; −30,1 °C.