Wapen van Beugen en Rijkevoort

Tegenwoordig is Wapen van Beugen en Rijkevoort een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van veel mensen over de hele wereld. Met de vooruitgang van de technologie en de onbeperkte toegang tot informatie is Wapen van Beugen en Rijkevoort een relevant onderwerp geworden in de huidige samenleving. Of het nu vanwege de impact op de gezondheid, de invloed op menselijke relaties of het belang ervan in de economie is, Wapen van Beugen en Rijkevoort is een onderwerp van algemeen belang geworden. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Wapen van Beugen en Rijkevoort onderzoeken en hoe dit naar voren is gekomen in het publieke gesprek. Vanaf de oorsprong tot de toekomstige implicaties bestaat er geen twijfel over dat Wapen van Beugen en Rijkevoort een onderwerp is dat het verdient om diepgaand te worden geanalyseerd en begrepen.

Wapen van Beugen en Rijkevoort

Het wapen van Beugen en Rijkevoort werd op 16 juli 1817 bij besluit van de Hoge Raad van Adel aan de toenmalige Noord-Brabantse gemeente Beugen en Rijkevoort bevestigd. Op 1 mei 1942 werd Beugen bij Boxmeer gevoegd en Rijkevoort bij Wanroij, waarmee het wapen kwam te vervallen. In het tweede wapen van Boxmeer uit 1962 keerde het wapen van Beugen en Rijkevoort in een van de kwartieren terug.

Blazoenering

De blazoenering bij het wapen luidt als volgt:

In blauw een ploeg en een vogel, alles op een losse grond en van goud.[1]

De heraldische kleuren in het wapen zijn lazuur (blauw) en goud (geel). Dit zijn de rijkskleuren. De tekst is later toegevoegd; in het wapenregister was aanvankelijk uitsluitend een tekening opgenomen.

Geschiedenis

Het wapen is afgeleid van een schependomzegel van Beugen uit de vijftiende eeuw, waarop al een ploeg en een vogel staan afgebeeld. Omdat bij de aanvraag geen kleuren werden gespecificeerd werd het wapen verleend in de rijkskleuren: goud op blauw.

Verwant wapen