In dit artikel zullen we het onderwerp Wapen van Hurwenen in detail onderzoeken, een zeer relevant onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van experts en het grote publiek. Door de jaren heen is Wapen van Hurwenen het onderwerp geweest van debat en discussie op verschillende gebieden, waardoor oprechte belangstelling is gewekt voor de impact ervan op de samenleving. Door middel van een uitgebreide analyse zullen we de verschillende perspectieven en argumenten met betrekking tot Wapen van Hurwenen bespreken, met als doel licht te werpen op dit complexe onderwerp. Op dezelfde manier zullen we de evolutie ervan in de loop van de tijd en de invloed ervan op het heden onderzoeken, waardoor de lezer een volledige en bijgewerkte visie op Wapen van Hurwenen krijgt.
Het wapen van Hurwenen werd op 28 december 1906 per Koninklijk Besluit door de Hoge Raad van Adel aan de Gelderse gemeente Hurwenen toegekend, echter zonder kroon en zonder de wildemannen als schildhouders. Na protesten van de gemeente verleende de Hoge Raad alsnog op 19 december 1907 het gewenste wapen. Vanaf 1 juli 1955 is het wapen niet langer als gemeentewapen in gebruik omdat de gemeente Hurwenen opging in de gemeente Rossum.
De blazoenering van het wapen per 19 december 1907 luidt als volgt:
Van zilver met 3 rechterschuinbalken van sabel. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie fleurons en twee paarlen en vastgehouden door twee naakte wildemannen, houdende ieder een staf in de hand.[1]
In de heraldiek wordt het wapen beschreven van achter het schild, waardoor links en rechts voor de toeschouwer verwisseld zijn. Het schild is gedekt met een gravenkroon.
Het wapen is gebaseerd op het wapen van familie Van Dieden. Zij waren de oudst bekende heren van Hurwenen die de heerlijkheid bezaten van 1593 tot 1730. Hierbij hoorde ook de kroon en de schildhouders in de vorm van twee wildemannen.[2][3]