Wapen van Wadenoijen

Tegenwoordig is Wapen van Wadenoijen een onderwerp van groot belang en relevantie in de samenleving geworden. In de loop van de tijd heeft Wapen van Wadenoijen een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven, en heeft gevolgen gehad voor mensen van alle leeftijden en levensstijlen. Terwijl Wapen van Wadenoijen blijft evolueren en verschillende dimensies krijgt, is het belangrijk om de impact ervan op verschillende gebieden, van gezondheid tot economie, grondig te analyseren. In dit artikel zullen we de vele facetten van Wapen van Wadenoijen en de invloed ervan op het dagelijks leven nader bekijken, evenals de toekomstperspectieven die het met zich mee kan brengen.

Het wapen van Wadenoijen

Het wapen van Wadenoijen werd op 11 augustus 1833 per Koninklijk Besluit door de Hoge Raad van Adel aan de Gelderse gemeente Wadenoijen toegekend. Vanaf 1 juli 1956 is het wapen niet langer als gemeentewapen in gebruik omdat de gemeente Wadenoijen opging in de gemeenten Tiel en Zoelen. Overigens werd bij de gemeentelijke herindeling per 1978 ook het Zoelse deel van Wadenoijen bij Tiel gevoegd.

Blazoenering

De blazoenering van het wapen luidt als volgt:

In keel een zalm van natuurlijke kleur, paalsgewijze geplaatst, in de hoeken van het schild vergezeld van een kruisje van goud.[1]

Verklaring

Bij de site Nederlandse Gemeentewapens is niets bekend over de oorsprong van dit wapen.[1] De zalm verwijst naar het wapen van baron van Brakell, op het moment van toekenning van het wapen Heer van Wadenoijen. De vier kruisen verwijzen naar de 4 kernen van de toenmalige gemeente: Wadenoijen, Drumpt, Zennewijnen en Passewaaij.

Verwante afbeelding