Tegenwoordig is Wapen van Nederlek een onderwerp dat van groot belang is voor een breed spectrum van mensen. Of het nu vanwege de impact ervan op de samenleving, de implicaties ervan in het dagelijks leven of het historische belang ervan is, Wapen van Nederlek is op verschillende gebieden een belangrijk discussiepunt geworden. Vanaf het ontstaan tot aan de evolutie ervan in de loop van de tijd heeft Wapen van Nederlek de aandacht getrokken van zowel academici, professionals als nieuwsgierigen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Wapen van Nederlek, van de oorsprong tot de huidige effecten, met de bedoeling een alomvattend en verrijkend perspectief op dit zeer relevante onderwerp te bieden.
Het wapen van Nederlek is op 2 april 1987 bij Koninklijk Besluit aan de nieuw opgerichte gemeente Nederlek toegekend. Deze gemeente was ontstaan uit de voormalige gemeenten Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek. Het wapen bleef in gebruik tot op 1 januari 2015 de gemeente opging in de nieuw gevormde gemeente Krimpenerwaard.
Het wapen bevat elementen uit de wapens van Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek, die beide drie wassenaars voerden. Op het wapen van de hoofdplaats Lekkerkerk waren deze gewend; daarvan zijn er twee in het bovenste vlak opgenomen. De blauwe lijn stelt de rivier de Lek voor. De wassenaars zijn oorspronkelijk afkomstig uit het wapen van het geslacht Van Polanen (Van der Leck).[1]
De beschrijving is als volgt: "In zilver een golvende dwarsbalk van azuur, vergezeld van 3 wassenaars van sabel, de beide bovenste gewend. Het schild gedekt door een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."
N.B. De heraldische kleuren in de schilden zijn: zilver (wit), azuur (blauw) en sabel (zwart).