In dit artikel zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Aartsbisdom Huế en de impact ervan op de hedendaagse samenleving. Vanaf het begin tot nu heeft Aartsbisdom Huế een cruciale rol gespeeld op verschillende gebieden, en heeft het de manier beïnvloed waarop we de wereld om ons heen waarnemen. Op deze pagina's zullen we de evolutie ervan, de vele facetten ervan en de relevantie ervan in de huidige context analyseren. Door middel van interviews met experts, recent onderzoek en concrete voorbeelden zullen we ons verdiepen in het universum van Aartsbisdom Huế om het belang ervan en de mogelijke implicaties ervan in de toekomst te begrijpen.
Het aartsbisdom Huế (Latijn: Archidioecesis Kupelaensis) is een rooms-katholiek aartsbisdom met als zetel Huế in Vietnam. Het aartsbisdom Huế werd opgericht in 1960.
De kerkprovincie Huế bestaat verder uit vijf suffragane bisdommen:
In 2021 telde het aartsbisdom 92 parochies. Het aartsbisdom heeft een oppervlakte van 9.823 km2 en omvat de provincie Quảng Trị en de autonome stad Huế. Het aartsbisdom telde in 2021 ongeveer 64.000 katholieken of 3,8% van de totale bevolking van 1.695.940.
De eerste missionarissen in het gebied waren jezuïeten in de 17e eeuw. Huế was een missiegebied van het Genootschap van Buitenlandse Missies van Parijs. In de 18e en 19e eeuw waren er hevige christenvervolgingen door de keizerlijke Nguyen-dynastie. In 1850 werd het apostolisch vicariaat Noord-Cochin-China afgesplitst van het apostolisch vicariaat Oost-Cochin-China. In 1924 kreeg het apostolisch vicariaat Noord-Cochin-China de naam Huế en in 1960 werd het een aartsbisdom. Toen kreeg het ook een eerste inlandse bisschop, Pierre Martin Ngô Ðình Thục, de broer van de Zuid-Vietnamese president Ngô Đình Diệm. Hij verbleef in ballingschap in het buitenland vanaf 1963, na de moord op zijn broer, en nam ontslag in 1968.