Blankenham

In de wereld van vandaag is Blankenham een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een brede sector van de samenleving. Of het nu vanwege de impact ervan op de economie, de politiek, de wetenschap of het dagelijks leven van mensen is, Blankenham heeft op verschillende gebieden aanleiding gegeven tot grote debatten en analyses. In dit artikel zullen we de verschillende facetten en perspectieven onderzoeken die verband houden met Blankenham, evenals de invloed ervan op de wereld van vandaag. Via verschillende bronnen en benaderingen zullen we proberen licht te werpen op dit onderwerp en een completere en diepgaandere visie te bieden op het belang en de gevolgen ervan.

Blankenham
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Blankenham (Overijssel)
Blankenham
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Steenwijkerland Steenwijkerland
Coördinaten 52° 46′ NB, 5° 54′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,47[1] km²
- land 13,11[1] km²
- water 0,36[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
320[1]
(24 inw./km²)
Woning­voorraad 140 woningen[1]
Overig
Woonplaats­code 2695
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Blankenham is een uitgestrekt dijkdorp in de Kop van Overijssel in de gemeente Steenwijkerland in de Nederlandse provincie Overijssel. Tot 1973 was Blankenham een eigen gemeente; in dat jaar werd het bij IJsselham gevoegd. Sinds 2001 behoort het tot de Steenwijkerland.

Het dorp ligt op het oude land aan de grens van de Noordoostpolder en aan de rand van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Geschiedenis

Blankenham is ontstaan toen de buurschap IJsselham zich in tweeën splitste. Oorspronkelijk kreeg het de naam In den Hamme. Later werd het vernoemd naar Frederik van Blankenheim, bisschop van Utrecht. Op 26 juni 1418 gaf deze bisschop de Blankenhammiggers het recht een eigen kerk te stichten, omdat de inwoners te ver van de kerk van IJsselham woonden.

Bekende inwoners

Geboren in Blankenham

Sage

Bij deze plaats hoort het verhaal van de Fruinen, wezens die in de kolken langs de dijk zouden leven. Ze zijn waarschijnlijk in de twintigste eeuw bedacht voor promotionele doeleinden.

Zie ook