In dit artikel verkennen we de fascinerende wereld van Eindmast en alles wat het te bieden heeft. Vanaf zijn oorsprong tot zijn impact op de hedendaagse samenleving, via zijn toepassingen op verschillende gebieden, is Eindmast lange tijd het voorwerp van interesse en studie geweest. Op de volgende pagina's zullen we alle aspecten die verband houden met Eindmast grondig analyseren, waardoor een complete en gedetailleerde visie ontstaat die ons in staat stelt het belang en de invloed ervan op ons dagelijks leven beter te begrijpen. Ga met ons mee op deze rondleiding door Eindmast en ontdek alles wat dit thema te bieden heeft.
Een eindmast (soms ook opstijgpunt genoemd) is een bovengrondse hoogspanningsmast aan het einde van een bovengrondse hoogspanningsleiding. De leiding is daar verbonden met een onderstation, een masttransformator, of loopt verder als ondergrondse kabel.
Eindmasten zijn vrijwel altijd afspanmasten.
Aan de mast kunnen de volgende voorzieningen zitten:
Bij zeer hoge spanningen, zoals 380 kV in het Nederlandse koppelnet, staan de meeste voorzieningen niet in de mast maar op een klein station op de grond. Het geheel heet dan opstijgpunt.
Masttransformatoren worden gebruikt voor spanningen tot ongeveer 30 kW. Ze komen in Nederland en Duitsland weinig voor.
Soms veranderen aftakmasten in eindmasten nadat de bovengrondse leiding in één richting is ontmanteld.
Bronnen
Noten