Portaalmast

Tegenwoordig is Portaalmast een relevant en zeer belangrijk onderwerp geworden in de hedendaagse samenleving. De invloed ervan omvat verschillende aspecten van het dagelijks leven, van politiek en economie tot cultuur en technologie. Met de vooruitgang van de mondialisering en de massale toegang tot informatie is Portaalmast een aandachtspunt geworden voor zowel experts als gewone mensen. In dit artikel zullen we de impact van Portaalmast op de hedendaagse samenleving grondig onderzoeken, waarbij we de implicaties en consequenties op de lange termijn zullen onderzoeken. Daarnaast zullen we verschillende perspectieven en meningen over Portaalmast analyseren om een ​​brede en objectieve visie te bieden op dit onderwerp dat vandaag zo relevant is.

Portaal bij Humber Gate Park, Toronto, Canada

Een portaal of portaalmast is een bovengrondse hoogspanningsmast met twee of meer rechtopstaande pijlers, en een of meer niveaus waar de geleiders aan bevestigd zijn. Andere benamingen zijn juk en jukmast. Ze hebben een min of meer rechthoekig uiterlijk. De eenvoudigste hebben de vorm van de letter H.

Toepassingen

Portalen zijn er in vele uitvoeringen, variaties en groottes, in hout (meestal 110kV of minder), beton, staal en vakwerk, voor vrijwel alle spanningsniveaus, en voor vele toepassingen. Portalen kunnen laag worden uitgevoerd, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik nabij vliegvelden, en bij overkruisingen, waar twee hoogspanningslijnen elkaar kruisen, voor de "onderste" lijn. Op vrijwel elk onderstation zijn portalen te vinden, daar dragen ze geleiders binnen het station en ook de geleiders tussen de eindmasten en de installaties van het station (dat wordt wel een "stijgjuk" genoemd). Omdat ze vrij eenvoudig te maken zijn worden ze ook gebruikt als tijdelijke mast (als bijvoorbeeld een beschadigde of omgewaaide reguliere mast moet worden vervangen).

Verbreiding

Dit type mast is wereldwijd in gebruik.

In Ierland, Scandinavië, en Canada worden ze veel gebruikt.

In Nederland wordt dit type mast vooral gebruikt op onderstations en bij overkruisingen. Ook bij splitsingen worden ze wel gebruikt. Als "gewone" mast worden ze gebruikt:

  • Tussen Muiderberg en verkeersknooppunt Muiderberg loopt een kort traject met 380kV-portalen - de lijn is daar verlaagd ten behoeve van trekvogels.
  • Vanaf het onderstation in Harculo loopt eveneens een traject portalen, met totaal zes driefasencircuits.

Ook in Duitsland worden ze vanwege het grote ruimtebeslag beperkt ingezet: in de regel alleen gebruikt als afspanmast indien er sprake is van zeer grote trekkracht, en in onderstations. Uitzondering was daar traject uitgevoerd met portalen, gebouwd in 1924, van centrale Hirschfelde naar Dresden.

Foto's

Zie ook

Zie de categorie Portaalmasten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.